Brendovi

[POGLED SA VRHA 2022/23] NENAD NIKOLOVSKI, Baby Food Factory: „Izdvojili smo se kao tržišni lider u kategoriji dečije hrane“

Brendovi

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima najznačajnijih kompanija u SEE regionu porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2023. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Nenadu Nikolovskom, CEO Baby Food Factory…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete tržišnu poziciju kompanije koju predvodite, u 2022. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom 2022. godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše kompanije

– Pre svega moram da kažem da sam prezadovoljan rezultatima koje smo ostvarili u 2022. Za nas kao mladu firmu koja posluje u rastućoj kategoriji zdrave hrane, 2022. godina bila je ključna. Izdvojili smo se kao tržišni lider u kategoriji dečije hrane sa Nutrino bebe brendom i postavili smo zdravu osnovu za brend Nutrino Lab kao nova forma pakovanja zdrave užine i prave prečice do voća.

Postajemo sinonim za kvalitetnu i zdravu hranu za sve generacije i to je ono što me raduje. Premašili smo očekivanja na oba brenda i postavili zdravu osnovu za dalji planirani rast i razvoj.

Kako vidite spoljne uslove u kojima je vaša kompanija tokom 2022. godine morala da posluje?

– Godina velikih izazova i veoma turbulentna za sve. Transport je postao sporiji i skuplji do skoro 3 puta, sirovine i ambalaža, kao i energenti su znatno poskupeli, što je sve uticalo na naše poslovanje. I pored toga što je deo našeg poslovanja vezan za tržišta Rusije i CIS zemlje, uspeli smo da završimo godinu sa minimalnim problemima u snabdevanju. Naša brza reakcija u svakodnevnim izazovima je dala rezultate i hrabrim odlukama smo uspeli da prevaziđemo sve teškoće.

Trendovi potrošača koji traže najbolji kvalitet za dobru cenu kao i trend rasta kategorije zdrave hrane, bili su vetar u leđa za uspeh koji smo postigli.

Koji su najveći problemi industrije u kojoj posluje vaša kompanija? Kako te probleme treba rešiti?

– Kao kompanija koja pravi zdravu hranu, ne samo za bebe nego i za sve generacije, svrstao bih nas u industriju zdrave hrane.

Trend rasta ove kategorije negujemo kroz visoke standarde proizvodnje kako bi naši potrošači u Srbiji brže stigli do zdrave hrane, ali i kako bismo podstakli lokalnu proizvodnju sirovina.

Naš uspeh se bazira na kvalitetu.

Kako vidite ulogu države u vašim privrednim aktivnostima? Smatrate li da država u većoj meri treba da brine i pomogne kompanijama kao što je vaša? Šta država treba najpre da učini da bi vam olakšala poslovanje?

– Srbija ide u dobrom pravcu. Svet se ubrzao u svakom pogledu i mi moramo da pratimo taj trend zbog čega smatram da je potrebno još brže i efikasnije angažovanje države na inicijative privrede, kao i usklađivanje sa propisima EU, uspostavljanje međudržavnih sporazum, ali i održavanje stabilnosti cena energenata. Mislim da smo na dobrom putu da što više otvorimo svet za Srbiju (i obrnuto). Za kategoriju dijetetskih proizvoda gde smo i mi, dodatno su nam potrebne regionalno pojednostavljene regulative.

Mi, u Baby Food Factory, smo već prisutni u preko 20 tržišta i svaka olakšica za izvoz produkta ili uvoz sirovina doprinosi boljem poslovanju.

Kako ocenjujete rad poslovnih/privrednih komora i udruženja koja se tiču interesa vaše kompanije? Koje od organizacija ovoga tipa vidite kao bitne za vaše poslovanje i šta one treba da učine kako bi se obezbedili bolji uslovi poslovanja?

BFF je članica privrednih komora Srbije i redovno se konsultujemo, bilo za savet ili pomoć u regulativama. Postoje inicijative sa njihove strane i spremnost za pomoć, ali opet promene i unapređenja privrednog ambijenta su spore.

Kakva su vam očekivanja za 2023. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz vaše industrije? Očekujete li poboljšanje navedenih uslova i za vašu kompaniju konkretno?

– Očekujem stabilizaciju po svim pomenutim tačkama sa normalnim inflatornim rastom, dok je deo poslovanja sa Rusijom/CIS zemljama još uvek nepoznanica.

Trendovi rasta u kategorijama zdrave hrane se nastavljaju i u 2023. godini, a “on the go” tip hrane tj. njena konzumacija bilo gde i bilo kada postaje deo kulture, što se pozitivno odražava na naše poslovanje.

Imate li nekih značajnijih planova, kao kompanija, za 2023. godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Planiramo ekspanziju na nova tržišta, kao i značajan rast prodaje i tržišnih udela. Ono što me veoma raduje jeste rast našeg novog brenda Nutrino Junior koji smo lansirali pre 3 meseca, a koji je namenjen deci predškolskog uzrasta i nudi zdraviju opciju za užinu u praktičnom pakovanju. Nutrino Junior je brend sa kojim smo uspeli da ispunimo želje i roditelja i dece. Roditelji znaju da svojoj deci pružaju zdraviju opciju za užinu, dok deca uživaju u raznim ukusima užina i obroka.

Za naše, sada već verne potrošače Nutrino Lab-a spremamo razna iznenađenja sa novim linijama artikala, dok za naše najmlađe potrošače spremamo nove zdrave i ukusne proizvode za njihov pravilan rast i razvoj.

Poželite sebi nešto, kao generalnom menadžeru, za 2023. godinu

– Pored mirnijih voda za poslovanje rekao bih kao i uvek: sreća, jer ona prati hrabre!

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Samsung Galaxy S24 Ultra upotpunjuje početak emitovanja i iskustvo gledanja Olimpijskih igara u Parizu 2024

Advertiser Serbia18. јун 2024.

IKEA lansira iskustvo virtuelnog dizajna za korisnike u Srbiji

Advertiser Serbia18. јун 2024.

Akademija održivosti: Besplatna edukacija za mala i srednja preduzeća

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Nespresso najavljuje nezaboravno mediteransko leto

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Adidas istražuje slučaj korupcije u Kini, procenjenu na stotine miliona evra

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Linija Samsung TV uređaja i saundbar zvučnika na bazi AI za 2024. godinu oduševljava recenzente

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Rusija: Unilever „rusifikuje“ imena brendova

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Johnson & Johnson će platiti 700 miliona dolara zbog obmane potrošača

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Lažne AI alatke kradu vaše lozinke

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Proglašeni najbolji mali preduzetnici: Milion dinara za Junake mikro biznisa 2024

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Prvi Galaxy Watch FE omogućava pristup naprednom praćenju zdravlja za još više korisnika

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Osećajte se kao najbolji strelac tokom letnjih sportskih takmičenja uz Samsung 8K televizore

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Hibridni AI u službi čoveka otvara nove mogućnosti

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Ferero lansira vegansku Nutelu

Advertiser Serbia10. јун 2024.