Brendovi

[POGLED SA VRHA 2022/23] MILENKO JANKOVIĆ, MOL Serbia: „Vidimo sebe kao partnera Srbije i važnog subjekta za održavanje energetske stabilnosti zemlje“

Brendovi

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima najznačajnijih kompanija u SEE regionu porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2023. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Milenku Jankoviću, CEO MOL Serbia…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete tržišnu poziciju kompanije koju predvodite, u 2022. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom 2022. godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše kompanije

– Jedan od naših najvažnijih ciljeva u 2022. godini bio je obezbeđivanje stabilnog snabdevanja tržišta gorivom. Imajući u vidu nestabilnost tržšta, izazove u snabdevanju, državnu intervenciju i regulisanje cena mogu da kažem da smo zadovoljni postignutim rezultatima.

Godina nije bila laka za naftnu industriju.

I pored svih izazova sa kojima smo se suočili, u 2022. smo otvorili stanice u Užicu i Prijepolju, radili smo na rekonstrukciji stanica i širenju Fresh Corner mreže stanica, ponudili smo tržištu nove proizvode MOL robne marke – energetsko piće Jim i čips Crunch&Go. Imajući sve to u vidu mogu da kažem da smo iz izazova učili i njihovim prevazilaženjem postali jači.

Kako vidite spoljne uslove u kojima je vaša kompanija tokom 2022. godine morala da posluje?

– Geopolitička situacija i sve što nam je donela – od pretnje recesijom do zamrzavanja cena goriva od strane vlada uzrokovala je da 2022. godina bude prepuna izazova za nas. Treći kvartal su obeležili remonti rafinerija u okruženju i nizak vodostaj što je direktno uticalo na snabdevanje tržišta energentima. Zbog toga je obezbeđivanje stabilnog snabdevanja gorivom bio naš prioritet.

Spoljni uticaji su diktirali naše poslovanje, koje je pre svega bilo usmereno na prilagođavanje na novonastalu situaciju i prevazilaženje izazova na dnevnom nivou. Morali smo da reagujemo brzo i pronalazimo rešenja koja će biti zadovoljavajuća i za naše kupce i za nas.

Koji su najveći problemi industrije u kojoj posluje vaša kompanija? Kako te probleme treba rešiti?

– Jedan od najvećih izazova sa kojim se suočavamo je regulacija cena goriva u Srbiji i regionu. Nemogućnost tržišnog formiranja cena odražava se na nas, na kupce i na male benzinske stanice koje zbog ograničene marže imaju problem da održe likvidnost.

Nadamo se da će se tokom ove godine steći uslovi koji će omogućiti reviziju ili ukidanje Uredbe o ograničenju visine cene derivata nafte.

Godinu za nama obeležili su i logistički izazovi – transport goriva od rafinerija u okruženju. U tom smislu je potrebno dodatno ulagati u energetsku infrastrukturu – skladišta, ali i transportne kapacitete.

Kako vidite ulogu države u vašim privrednim aktivnostima? Smatrate li da država u većoj meri treba da brine i pomogne kompanijama kao što je vaša? Šta država treba najpre da učini da bi vam olakšala poslovanje?

– Prethodna godina je pokazala da Vlada Srbije saradnjom i dijalogom sa naftnim kompanijama prepoznaje njihov značaj za održavanje energetske stabilnosti zemlje. Nadam se da će i u budućem periodu Vlada pružati podršku poslovanju uvoznika, da će raditi na stvaranju povoljnog ambijenta za poslovanje naftnih kompanija i omogućavanju zdrave tržišne utakmice.

MOL je na srpskom tržištu prisutan 20 godina sa dugoročnim planovima za investiranje. U tom smislu vidimo sebe kao partnera Srbije i važnog subjekta za održavanje energetske stabilnosti zemlje.

Kako ocenjujete rad poslovnih/privrednih komora i udruženja koja se tiču interesa vaše kompanije? Koje od organizacija ovoga tipa vidite kao bitne za vaše poslovanje i šta one treba da učine kako bi se obezbedili bolji uslovi poslovanja?

– Mislim da udruženja, pre svega Udruženje naftnih kompanija Srbije i Nacionalni naftni komitet Srbije igraju važnu ulogu u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo. Omogućavaju dijalog sa državnim institucijama i drugim važnim stakeholderim-a.

Zajedničkim snagama radimo na obezbeđivanju stabilnog snabedavanja tržišta, harmonizaciji interesa kupca, države i kompanija.

Kakva su vam očekivanja za 2023. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz vaše industrije? Očekujete li poboljšanje navedenih uslova i za vašu kompaniju konkretno?

– Poremećaji u ukupnom evropskom, a tako i srpskom makroekonomskom okruženju, usled aktuelne geopolitičke situacije, mogu se odraziti na usporenu privrednu aktivnost i neizvesnost u poslovanju.

Mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da neprilike pretvorimo u šanse i učvrstimo našu poziciju na tržištu Srbije.

Imate li nekih značajnijih planova, kao kompanija, za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Glavni fokusi u 2023. godini biće obezbeđivanje stabilnog snabdevanja tržišta gorivom, unapređivanje ponude na našim servisnim stanicama uz održavanje stabilnih odnosa sa našim kupcima i korisnicima usluga, kao i obnavljanje i proširenje prodajne mreže. Razvijaćemo dalje gastro Fresh Corner ponudu i nastavljamo sa standardizacijom i digitalizacijom na našim maloprodajnim objektima.

Otvaranje novih stanica, proširenje skladištnih kapaciteta će biti najavžnije MOL Serbia investicije u ovoj godini.

Poželite sebi nešto, kao generalnom menadžeru, za 2023. godinu

– Dobro zdravlje je ono što bih poželeo sebi, našim zaposlenima, kupcima i saradnicima. Poželeo bih i više pozitvnih izazova koji će nas podstaći da dalje razvijamo naše poslovanje.
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Samsung Galaxy S24 Ultra upotpunjuje početak emitovanja i iskustvo gledanja Olimpijskih igara u Parizu 2024

Advertiser Serbia18. јун 2024.

IKEA lansira iskustvo virtuelnog dizajna za korisnike u Srbiji

Advertiser Serbia18. јун 2024.

Akademija održivosti: Besplatna edukacija za mala i srednja preduzeća

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Nespresso najavljuje nezaboravno mediteransko leto

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Adidas istražuje slučaj korupcije u Kini, procenjenu na stotine miliona evra

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Linija Samsung TV uređaja i saundbar zvučnika na bazi AI za 2024. godinu oduševljava recenzente

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Rusija: Unilever „rusifikuje“ imena brendova

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Johnson & Johnson će platiti 700 miliona dolara zbog obmane potrošača

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Lažne AI alatke kradu vaše lozinke

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Proglašeni najbolji mali preduzetnici: Milion dinara za Junake mikro biznisa 2024

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Prvi Galaxy Watch FE omogućava pristup naprednom praćenju zdravlja za još više korisnika

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Osećajte se kao najbolji strelac tokom letnjih sportskih takmičenja uz Samsung 8K televizore

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Hibridni AI u službi čoveka otvara nove mogućnosti

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Ferero lansira vegansku Nutelu

Advertiser Serbia10. јун 2024.