Agencije

[POGLED SA VRHA 2022/23] EMINA FERIZOVIĆ, Eminent Communications: „Primetan je trend rasta potražnje za malim agencijama“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2023. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Emini Ferizović, vlasnici i generalnoj direktorki agencije Eminent Communications…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2022. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

– Ono što je obeležilo 2022. godinu jeste povećanje aktivnosti u svim oblastima, pa i u PR sektoru. Raduje nas povratak organizacija događaja uživo i pojačana potreba klijenata za povezivanjem sa ciljnim grupama kroz tradicionalne vidove komunikacija, pored digitalnih platformi koje su bile dominantne u prethodnom periodu. Kad je reč o agenciji koju vodim, realizovali smo kampanje za MEGGLE, EKO Serbia, Catalyst Balkans, Fondaciju Jelena Šantić. Za Trag fondaciju smo radili više kampanja: deseti jubilarni Forum za Zelene ideje, podrška građanskom aktivizmu kroz program javnog zagovaranja „Pokret polet“, zatim podrška osnivanju lokalnih fondacija kroz program „Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita“, a posebno bih istakla kampanju za VIRTUS nagradu za filantropiju, koja je ove godine dodeljena 15. jubilarni put. Učestvovali smo u projektu posvećenom očuvanju životne sredine, koji je u sklopu desetog Dana odgovornosti organizovala kompanija Pernod Ricard. Takođe, započeli smo nekoliko projekata u čijem fokusu su inovacije, koje su ključne i za budući razvoj industrije tržišnih komunikacija.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija?

– Tehnologija napreduje i menja sve sfere života, ali i daje nove mogućnosti. Oni koji se prilagođavaju, oni će opstati. U takvim okolnostima nije lako sprovesti ideje na način kako je to ranije rađeno. Projekti koje realizuju PR i marketing timovi su veoma kompleksni i obuhvataju širi aspekt.
Treba da razumemo društvo, ekonomiju, kao i tehnologiju, jer sve to utiče na okruženje u kojem radimo.

U današnjem svetu, ostvarivati izuzetne rezultate ne podrazumeva samo brojke, već društvenu odgovornost, ekološku svest i brigu o ljudima. Zadaci koji se postavljaju pred PR stručnjake zahtevaju veliku umešnost i sposobnost prilagođavanja, ali i hrabrost da se istraje na sprovođenju vizije. Ukoliko istrajete, uspeh neće izostati.

Kakva su vam očekivanja za 2023. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz industrije tržišnih komunikacija?

– PR industrija se menja velikom brzinom i sve više se oseća potreba da se razmišlja van tradicionalnih okvira. Nove tehnologije i porast društvenih platformi, kao i način na koji ih koristimo koji se stalno menja, vode sektor odnosa sa javnošću u nove oblasti delovanja. Međutim, bez obzira na trendove, važno je razumeti potrebe svoje ciljne grupe i komunicirati sa njom jasno, iskreno i dosledno.

U PR-u glavno oruđe su strateško razmišljanje i kreativnost. Stvari koje radimo imaju moć da pokrenu priču, probude osećanja, želje i motivišu ljude da se aktiviraju i razvijaju. Smatramo da je to pre misija, nego samo posao. Ljudi žele da podrže kompanije i brendove koji su u skladu sa njihovim vrednostima.

Kompanija koja praktikuje različitost i inkluzivnost u svom pristupu komunikacijama je u prednosti. Stoga se očekuje naredne godine veći fokus na transparentnosti i autentičnosti. Takođe, već je primetan trend da raste potražnja za malim agencijama, pošto su velike agencije obično skupe i manje agilne od onih manjih.

Analitičari predviđaju da će narednih godina sve više kompanija tražiti PR usluge od manjih agencija, koje su posvećenije klijentima, a što je u skladu sa najavljenim globalnim trendovima smanjenja troškova u svim sektorima.

Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Vođenje sopstvene agencije zahteva veliku odgovornost, jer su brojni izazovi sa kojima se suočavate. S druge strane, to vam daje slobodu da kreirate aktivnosti u skladu sa svojim afinitetima. Nikada se nisam zadovoljavala prosekom, već sam uvek težila da uradim više i bolje. Iako je to teži način, uspeh projekata koje radimo daje nam potvrdu da smo na dobrom putu. Danas uvek morate da budete interesantni, atraktivni, razumljivi klijentu i krajnjem potrošaču, ali i na korak ispred konkurencije. Jedna od retkih agencija smo koja zastupa inovatore i povezuje ih sa investitorima.

Istovremeno, smo i vlasnici inovativne tehnologije, koja može da se primeni na različlitim tržištima. Trenutno smo u pregovorima sa vladama više zemalja o saradnji na realizaciji određenih projekata, ali više informacija o tome u narednom periodu.

Poželite sebi nešto, kao generalnom menadžeru, za 2023

– Živimo u turbulentnim vremenima, ali duboko verujem da su kreativnost i inovacije rešenje za mnoge izazove koje savremeni svet postavlja pred čovečanstvo. Želim i sebi i mojim kolegama iz branše da se u 2023. takmičimo dobrim idejama i kvalitetnim projektima i da na taj način doprinosimo stvaranju nekog boljeg sveta.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Degordian ima novi podbrand: Enstring je HR-first agencija

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

Ascanius Media Slovenija i Bosna i Hercegovina promenile naziv u Direct Media

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Represent Communications i HR Xcel predstavili zajedno novu uslugu na tržištu

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Stethoscope, alat za istraživanje zadovoljstva i angažovanost zaposlenih, sada se zove Luppa

Advertiser Serbia15. септембра 2023.

DRV Agencija osvojila globalnog klijenta ESPRIT: “Kreirali smo oglase za Vogue i za čuveni Hudson Yards u Njujorku “

Advertiser Serbia5. септембра 2023.

Najveće širenje do sada: Infinum preuzeo američku digitalnu agenciju ExpandTheRoom (ETR)

Advertiser Serbia5. септембра 2023.

Degordian lansirao svoj prvi podbrand – upoznajte Builtt, development agenciju!

Advertiser Serbia30. августа 2023.

HURA-ino istraživanje: Nastavljen rast prihoda i broja zaposlenih u komunikacijskim agencijama

Advertiser Serbia17. августа 2023.

Hrvatska tech kompanija stvorila zajednicu koja okuplja globalne agencijske stručnjake

Advertiser Serbia17. августа 2023.

MILE BANIĆ, EssenceMediacom: „Nikada nije bilo zahtevnije doći do potrošača sa željenom porukom“

Advertiser Serbia28. јула 2023.

Najbolji saveti kako da transformišite svoj lični brend uz pomoć ChatGPT-ja

Advertiser Serbia27. јула 2023.

VELJKO GOLUBOVIĆ, New Moment: „U modulu KREATIVA IAA Akademije upoznaćemo našu prirodnu kreativnost sa super-moćima veštačke inteligencije“

Advertiser Serbia25. јула 2023.

Kako da iskoristite TikTok za promociju i realizaciju vaše Employer Branding strategije?

Advertiser Serbia21. јула 2023.

Radimo zajedno na podršci za veću zaposlenost pripadnika LGBTQI+ zajednice

Advertiser Serbia11. јула 2023.

Effie Index 2022: Objavljene najefektnije kompanije na svetu tokom 2022, među njima i one iz Hrvatske

Advertiser Serbia6. јула 2023.