Agencije

[POGLED SA VRHA 2022/23] DANIJEL KOLETIĆ, Apriori World: „U 2022. godini imali smo prvi puta u povijesti organizaciju dviju PRO PR konferencija“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2023. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Danijelu Koletiću, osnivaču i CEO Apriori World…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2022. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– U ovoj 2022. godini imali smo prvi puta u povijesti organizaciju dviju PRO PR konferencija, jednu u Podčetrteku (Slovenija), a jednu u Sarajevu. To je bilo zahtjevno, ali i pozitivno stresno. Nakon dugog perioda korone, zbog čega smo tri puta odgađali organizaciju konferencije, konferencija se održala zato dva puta u jednoj godini, nismo željeli uručivati virtualno PRO PR GLOBE Awards priznanja, uspjeli smo to učiniti uživo.

Godinu je obilježilo moje imenovanje za predsjednika ogranka PRCA (Public Relations Communication Association), za jugoistočnu Europu, najveću svjetsku asocijaciju za odnose s javnošću, koja danas okuplja više od 38 tisuća članova sa svih kontinenata, a svoje urede osim Londona ima još u Singapuru, Hong Kongu i Dubaiju.

Godina je za Apriori World protekla stabilno u poslovnom smislu. Budući da se mi bavimo strateškim savjetovanjem, kao i druge vjerujem agencije želimo biti posvećeni našim projektima i klijentima. Ako nije riječ o radionicama i upravljanju krizama što je za nas posao izvan godišnje ugovorene suradnje, posao koji ne planiramo nego se događa prema potrebi i situacijama, našu suradnju sa klijentima ostvarujemo na minimalan period od 3 godine jer za strateško savjetovanje i pozicioniranje ne možete računati na manji period. To je proces koji zahtijeva analitiku, definiranje planova i ciljeva, intenzivnu dvosmjernu komunikaciju te usklađivanje svakog koraka i operativno vođenje klijenata u svim procesima koji ovisno o ciljevima aktivno i interno sporovode dio svojih zadataka. Svaki klijent znate i sami „ima svoju priču, svoj sadržaj i svoje ciljeve“, oni su različiti pa se uvijek vodimo i za različitim kreativnim komunikacijskim taktikama, porukama i rješenjima, a ovaj posao zahtjeva preciznost i mnogo detalja o kojima morate voditi pozornosti pogotovo u današnjem vremenu „instant vijesti“.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija?

– Kao što sam napomenuo, korona je promijenila organizaciju rada na svim područjima, usudio bih se reći da je dozvolila svima nama što je prije bilo gotovo nezamislivo da posao izvodimo online, a samim time bilo gdje i gotovo bilo kada što je smanjilo troškove agencijama, ali i klijentima u važnom segmentu poslovanja, smanjilo troškove goriva kao jedne od važnih stavka poslovanja budući da ste prije obavezno morali biti na sastanku kod klijenta. Pozicija industrije vezane za digitalne komunikacije, zakup digitalnih medija, produkciju videosadržaja, grafičkih sadržaja i animacija su u rapidnom porastu, a tako će i ostati. Budući da novi procesi komunikacija i percepcija te poslovne navike idu u tom smjeru. Nažalost, taj digitalni smjer poslovanja i komunikacija udaljuje ljude i njihove emocije, ali povijesno gledano svaka generacija stvara svoje nove navike i njima se prilagođava, da li je to dobro ili loše to je jedno drugo pitanje, važno je da se ostvaruje prodaja. Zato je u porastu kupovina putem različitih webshopova. Svaka država, svaka regija na kontinentu ima svoje potrošačke navike i svoj društveni okoliš pa se u skladu s time kao i generacijama kojima se obraćamo trebaju prilagoditi komunikacijske poruke, kampanje i sve ono što želimo isporučiti. Ekonomski pokazatelji se stabiliziraju svim agencijama i vraćamo se svi u „novo normalno“ te se unatoč krizi prouzrokovanoj ratom u Ukrajini te energetskom krizom nisu previše poremetili financijski parametri niti planovi kao što je to bilo 2008. godine tijekom globalne financijske krize kada su se prvo smanjivali troškovi za agencije. Mogao bih zaključiti da je korona napravila „čišćenje“ te da su mnoge agencije sa manjim brojem zaposlenih zatvorile svoja vrata, a novi trend poslovanja koji je obilježio ovu godinu i postavio nova operativna pravila je povezivanje stručnih pojedinaca u projektne timove. Suradnja sa „freelancerima“ je postala danas prihvatljiva što je bilo nemoguće zamisliti prije nekoliko godina. Broj specijaliziranih agencija poput Apriori Worlda koji se isključivo bave odnosima s javnošću s naglaskom na strateško savjetovanje, a ne na operativu je minimalan. Budući da se mogu zakupiti medijski članci, parametri odnosa agencija za odnose s javnošću i medija su drugačiji pa su se i zadaci PR agencija transformirali. Marketinške agencije i kreativna industrija suočavaju se sa svojim izazovima, ne postoje ujedinjene cjenovne tarife, tu su manje agencije koje minimalno naplaćuju svoje usluge na tom području, cjenovno od agencije do agencije, od naručitelja do naručitelja definirana je cijena koja također zna dovesti u situaciju „srozavanja cijena“.

Budući da cijene nisu standardizirane i definirane kao što je to standardizirano u inozemstvu ili kao što je to već u nekim drugim industrijama poput pravne, liječničke, građevinske industrije gdje su oscilacije cjenovnih tarifa veoma male u uređenim sustavima, u industriji marketinga i oglašavanja cijene i tarife variraju.

To nikako nije dobro za struku budući da se onda zbog nejedinstva samim time „srozava“ nepoštujući i ne vrednujući dovoljno sebe, tako je i u industriji odnosa s javnošću u većini država u regiji, iako u nekima postoje preporučene cijene, ali je pitanje tko se drži tih cijena.

Kakva su vam očekivanja za 2023. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz industrije tržišnih komunikacija?

– U prvom kvartalu ne očekujem pretjerani rast tržišta, međutim, cilj svake kompanije je stvaranje profita, novi trendovi idu prema novim mogućnostima pa tako očekujem da će korporacije investirati dodatno u nove tehnologije kako bi bile prisutne kako globalno tako i regionalno sa svojim brendovima, proizvodima i uslugama u „metaversu“. Jednako tako predviđam da bi moglo doći do stagnacije u sljedećih par godina počevši od sljedeće, globalno, a samim time i na našim područjima do smanjenja određenog broja korisnika na nekim društvenim mrežama, a to će biti proces gdje će se brojke vidjeti za 3-4 godine. Nove generacije potrošača zahtijevaju minimalnu sekundažu sadržaja jer su njihove percepcije „na kratkom fitilju“, što znači da im je smanjena koncentracija za ozbiljan sadržaj. Oni nisu posvećeni sadržaju već estetici i kozmetici onoga što vide.

Preporučam da se kampanje okrenu više edukativnim sadržajima, osim onih modnih, treba se ići više u smjeru zdravog života što je već polako prisutno, ali i kroz teme o društvenoj odgovornosti te održivom razvoju budući da mladi trebaju dobiti više informacija o mogućnostima koje nude ne samo nove tehnologije nego i o realan život u dodiru sa prirodom.

Financijski ne očekujem neki dodatan rast unutar industrije sljedeće godine, tek nakon smirivanja rata u Ukrajini, ali to ne znači da kompanije neće imati veće profite. Govorim o rastu industrije tržišnih komunikacija. Svaka industrija pa tako i industrija tržišnih komunikacija suočava se sa talentima i izazovima budući da se nije desila reorganizacija kurikuluma na fakultetima i srednjim školama. Učenici i studenti, nažalost, nisu u mogućnosti čuti dovoljan broj „trendovskih“ predavanja jer nedostaje educiranih predavača kao i velik broj praktičnih sati i previše je teorije. Privatni fakulteti se pokušavaju približiti praksi, ovisi sve o državi i gradu, neki još nažalost samo „štancaju“ studente sa diplomama koji znaju veoma malo praktičnoga ili zaista ne znaju ništa jer su plaćanjem školarine osigurali i prolaz, no neki se fakulteti ipak trude da studentima pruže praktično znanje, ne mogu generalizirati i to opet ovisi od države do države, od regije do regije, od grada od grada, od vlasničke strukture do vlasničke strukture što određeni fakultet želi isporučiti i koliko profesori rade na sebi.

Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Sljedeća godina je za Apriori World agenciju važna zbog 20. obljetnice PRO PR konferencije koja će se održati na Plitvičkim jezerima pod motom „Dream Public Relation – Green responsibility“. Zahvaljujući Adisi Velić iz Sarajeva koja je nekada kao studentica započela svoju poslovnu karijeru u agenciji Apriori u Sarajevu, organizirat ćemo zajedno ponovno konferenciju PR Arena koja govori o komunikacijama namijenjenu studentima. Ova konferencija ima za cilj informirati studente o važnosti i poziciji odnosa s javnošću bez obzira na smjer studiranja. Svaki student trebao bi znati što je dvosmjerna komunikacija, što su odnosi s javnošću i čuti primjere iz prakse kako bi bolje razumio alate i tehnike odnosa s javnošću kada dođe u jednu organizaciju, kompaniju kako bi više cijenio i razumio da su odnosi s javnošću jedan od ključnih faktora poslovanja tvrtke zaduženih za kreiranje ugleda. Siguran sam da će među studentima koji će biti na ovoj konferenciji biti i onih koji će zasjesti na pozicije direktora, članova upravnih odbora ili biti jednostavno karizmatični lideri. Apriori World ponovno očekuje potpisivanje ugovora i otvaranje londonskog tržišta nakon trogodišnje pauze zbog COVID-a. Cilj je vratiti se i na tržište Bliskog istoka točnije Katara. Nastavit ćemo i dalje inspirirati poljoprivredu kroz naš vlastiti koncept događaja.

Trenutačno konzultantski radimo na strateškim smjernicama promjene zakona u glazbenoj industriji u digitalnom dobu te ću se osobno više morati posvetiti i širenju novih podružnica PRCE. Pa tako mogu sada najaviti da će se sljedeće godine otvoriti podružnica ove svjetske asocijacije u Srbiji i Sloveniji, a i Hrvatska će dobiti svoju podružnicu sa predsjedavajućem.

Poželite sebi nešto, kao generalnom menadžeru, za 2023

– Volio bih da me i dalje prati zdravlje, optimizam, strpljenje i razumijevanje te da i dalje stvaram u dobru, za dobrobit odnosa s javnošću jednako tako i u interesu Apriori World agencije, lokalno, regionalno i globalno.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia24. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] REPRESENT COMMUNICATIONS PODGORICA: „Coca-Cola podrška mladima“ za Coca-Cola HBC Crna Gora

Advertiser Serbia9. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB HRVATSKA: „Chicken Box – Piletina kakvu volimo“ za McDonald’s Hrvatska

Advertiser Serbia7. марта 2023.

Effie Awards – Drugi rok za prijavu radova

Advertiser Serbia7. марта 2023.