Agencije

[POGLED SA VRHA 2022/23] BOJAN STANKOV, Communis: „Ove godine smo imali na šta da budemo ponosni“

Agencije

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2023. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Bojanu Stankovu, Managing Director-u agencije Communis…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2022. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Imali smo dobru poslovnu godinu, zadovoljni smo ostvarenim rezultatima i poslovanjem, u datim okolnostima. Tokom godine je bilo potrebno određeno prilagođavanje prvobitno predviđenih poslovnih planova zbog ekonomske i globalne političke situacije i kao agencija smo vrlo uspešno odgovorili na taj izazov. Najveće zasluge za to imaju zaposleni u agenciji koji su svojim znanjem, radom i posvećenošću doprineli da ostvarimo ciljeve koje smo sebi postavili.

Od zanimljivih agencijskih projekata izdvojio bih “Muzej viskija” za brend Jameson koji je za cilj imao da nam približi viski kulturu. Uistinu nesvakidašnji i nadasve kompleksan projekat jer je ovo prvi put da je Jameson muzej viskija organizovan van Irske, tačnije ovo je prvi ovakav projekat u Evropi ikada realizovan. Ponosni smo svakako na izuzetan uspeh i ovogodišnje kampanje “Jednakost dolazi iz kuće” koju smo kreirali i realizovali za brend “Plazma”.

Naravno, uvek nam je drago kada stručna javnost prepozna i nagradi naš kreativni rad, a ove godine smo imali na šta da budemo ponosni jer su čak tri naše kampanje bile među osam najboljih Effie Srbija projekata od čega je jedna i nagrađena.

Za nas je svakako značajno i to što su druge dve kampanje, osmišljene za jednu od najpoznatijih globalnih neprofitnih organizacija WWF, odlično prihvaćene jer nam to dokazuje koliko dobre ideje mogu da budu zaista efikasne. Dodatno, tu su i četiri nagrađene kampanje na najznačajnijem regionalnom festivalu digitalnih komunikacija SoMo Borac, što nas čini najuspešnijom agencijom iz Srbije na tom festivalu ove godine.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija?

– Ako smo prethodne dve godine imali probleme u industriji i poslovanju prouzrokovane globalnom pandemijom, ove godine smo se suočili sa novim iskušenjima kao posledicom geopolitičkih dešavanja u svetu.

Sa jedne strane imamo povećanje investicija u industriji tržišnih komunikacija i to uliva određeni optimizam, ali zbog sveobuhvatnih ekonomskih parametara i prisutne tržišne neizvesnosti kompanije trpe određeni pritisak pri definisanju i sprovodjenju srednjoročnih i dugoročnih planova.

To se automatski odražava i na agencije i rezultira povećanom dinamikom realizacije projekata i velikom frekvencijom izmena u toku kreiranja i planiranja istih, što predstavlja dodatni pritisak za sve nas u industriji.

Kakva su vam očekivanja za 2023. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz industrije tržišnih komunikacija?

– Smatram da ćemo se suočiti sa značajnim brojem sličnih problema kao posledicom sada već trogodišnje globalne krize. U takvim okolnostima izazov je za sve nas u industriji da svojim znanjem i iskustvom doprinesemo kreiranju što boljih poslovnih rezultata kompanijama i njihovim brendovima jer će se samo na taj način održati trend povećanja investicija.

Verujem i da će adekvatno vrednovanje kreativnog i uopšte agencijskog rada biti najvažnija i ujedno najteža bitka za sve nas. Svakako da bi tu dosta pomoglo poboljšanje regulative poslovanja u našoj industriji i za tako nešto bismo morali zajedno da se izborimo.

Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Ove godine smo pojačali segment našeg poslovanja koji se bavi strateškim konsaltingom i uslugama integracija za unapređenje imidža, pozicioniranja i prodaje proizvoda. Nameravamo da dodatno unapredimo ponudu i portfolio klijenata kojima je neophoda pomoć i stručna ekspertiza iz te oblasti. Dodatno, nakon kraćeg zatišja nameravamo i da reaktiviramo naš MBA program edukacije koji postoji već više od 15 godina i da ga kroz novi model edukativne forme ponudimo svima koji imaju ambiciju da steknu ili unaprede svoje znanje iz svih oblasti marketinga.

Poželite sebi nešto, kao generalnom menadžeru, za 2023

– Zdravlje, koncerte, putovanja… što i drugima želim.
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Kreativnost vs. Medijski zakup – isključuje li jedno drugo

Advertiser Serbia7. јуна 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Bio je ovo najveći Future Tense dosad“

Advertiser Serbia6. јуна 2023.

M2Communications osvojio srebro na festivalu White Square 2023

Advertiser Serbia6. јуна 2023.

Šokantno iskreni: Brend koji je uspeo da iznenadi potrošače

Advertiser Serbia4. јуна 2023.

Prestižni European Design Award za Sondu i rovinjsku Batanu

Advertiser Serbia4. јуна 2023.

One i McCann Podgorica zajedno sa partnerima osvojili 3 nagrade na CIM Forumu

Advertiser Serbia2. јуна 2023.

FEFA fakultet i I&F Grupa – četvrtu godinu zaredom savremenim studijama obrazuju buduće marketare

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Izabran novi Upravni Odbor IAA Serbia

Advertiser Serbia31. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Kampanja za zapošljavanje“ za Webhelp

Advertiser Serbia31. маја 2023.

WPP se udružuje sa NVIDIA kako bi koristio veštačku inteligenciju u oglašavanju

Advertiser Serbia30. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] 404: „Ožujsko – Svjetsko nogometno prvenstvo“

Advertiser Serbia30. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Uživaj između redova“ za Kraš Napolitanke

Advertiser Serbia29. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SVA: „Novogodišnja čestitka 2023″

Advertiser Serbia25. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] DEGORDIAN: „Dizajn web stranice i prilagođavanje za preko 40 tržišta“ za Muzej iluzija

Advertiser Serbia25. маја 2023.

Dva srebra za M2Communications na Eventex Awards

Advertiser Serbia22. маја 2023.