Agencije

[POGLED SA VRHA 2021/22] TAMARA JOKANOVIĆ, Represent Communications: „Ove godine smo doveli svet u Srbiju!“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2022. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Tamari Jokanović, Generalnoj Direktorici agencije Represent Communications…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2021. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Ove godine smo svi, makar i u tišini, bar pomalo priželjkivali da se vrteška uspori. Međutim, ne samo da se nije usporila i zaustavila već je nastavila da se okreće još bržim tempom.

Za sada, čvrsto vezanih pojaseva, uz sva prilagođavanja i promene koje su se desile i dešavaju se, držimo svoja mesta u samom vrhu industrije tržišnih komunikacija.

Kada govorimo o značajnim projektima i aktivnostima, rekla bih da je za agenciju ovo najteže pitanje! To je kao kad od nekoliko dobre i uspešne dece treba jedno da izdvojite.
Tako da ću, bez lažne skromnosti, reći da smo ove godine doveli svet u Srbiju! I to nekoliko puta!

Zajedno sa poznatim holivudskim glumcem Taj Šeridanom i srpskim filmskim stvaraocem, stručnjakom za vizuelne efekte Nikolom Todorovićem predstavili smo novi medijsko-tehnološki startap – Wonder Dynamics u Novom Sadu, u čijem se savetodavnom odboru nalaze imena svetske kinematografije poput čuvenog Stivena Spilberga, Džošue Bara, osnivača i izvršnog direktora IT akceleratora Capital Factory-ja, producenta Terija Daglasa, Angdžu Kazanave, predavača na Univerzitetu Berkli i režisera, scenariste i producenta Džoa Rusoa.

Pomenuću i projekat Women Know IT koji smo radili za Microsoft razvojni centar, konferenciju posvećenu osnaživanju devojčica i devojaka da se posvete školovanju i karijeri u IT industriji, a koja je ove godine rađena u formi emisije.

Posle filmske industrije, novih tehnologija i veštačke inteligencije, vratili smo se u realan svet i socijalizaciju koja se odvijala ipak u drugačijim i kontrolisanim uslovima. Bili smo deo tima koji je radio organizaciju ATP i WTA turnira u Srbiji i zdušno navijali za “svetsko a naše” – Novaka Đokovića.

A kraj godine obeležilo nam je nešto slatko i u bukvalnom smislu! Novi klijent kome ćemo raditi integrisane usluge za korporativnu, ali i brend komunikaciju – Bambi.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Prošle godine sam govorila da će najveće iskušenje mnogih kompanija biti ono čije ćemo dugoročne posledice i rezultate videti tek u godinama koje dolaze a to su nova poslovna kultura, nova poslovna klima, novi uslovi rada, novi partnerski i međuljudski odnosi na daljinu i u izmenjenim uslovima, (de)motivacija ljudi, (ne)znanje i mislim da se to upravo i nepovratno dešava.

Osim toga, industrija tržišnih komunikacija se suočava sa porastom novoformiranih agencija i free lanecer-a na tržištu, što dodatno utiče na nedostatak kvalitetnih kadrova, ali i nerealne tržišne cene usluga.

Naravno, “korona faktor” i dalje ozbiljno urušava delimično i/ili potpuno sve delove tržišnih komunikacija koje imaju udela u event management-u što svakako ima ozbiljne ekonomske posledice koje neke agencije i industrije već i te kako osećaju. Ne treba zaboraviti ni “brisanje” jasno definisanih oblasti rada i usluga koje agencije pružaju, što dovodi do novih pregrupisavanja na tržištu.

Kakva su Vam očekivanja za 2022. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Ja sam i dalje realni optimista! Informacije su danas najjače oružje koje neko poseduje a komunikacije najbolji alat da municiju iskoristite na pametan način. Verujem da će pravi profesionalci u komunikacijama, ukoliko budu dovoljno uporni, dovoljno spremni da se menjaju i prilagođavaju, dugoročno naći svoje mesto “pod Suncem” u samom vrhu strateškog planiranja što je, videli smo, od krucijalne važnosti današnjice.

Naš tim je već odavno prepoznao potrebe komunikacijskog tržišta i promene ponašanja konzumenata, partnera, klijenata i brendova, tako da ćemo sledeće godine nastaviti sa transformacijom koju smo započeli i dodatno nadograditi postojeće usluge.

Ono što je svakako naš plan za sledeću godinu jeste da u zdravlju, sreći i uspehu proslavimo 20 godina postojanja Representa!

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2022. godini

– Poželeću da se konačno konsolidujemo, postavimo i poštujemo fer-play tržišnu igru, pogotovu unutar asocijacija i udruženja, jer verujem da samo ujedinjeni možemo postići više i bolje za dobrobit svih. Srećno nam svima bilo!

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.