Agencije

[POGLED SA VRHA 2021/22] NIKOLA ŽINIĆ, Bruketa&Žinić&Grey: „Brendovi bez svrhe neće moći dugoročno opstati“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2022. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Nikoli Žiniću, Chief Creative Officer-u agencije Bruketa&Žinić&Grey…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2021. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je agencija sprovela u godini koja je na izmaku?

– Nakon 2020. godine koja je bila prilično izazovna zbog pandemije, 2021. je bila i bolja nego što smo planirali i očekivali. Vidi se da se gospodarstvo prilagodilo novim okolnostima u kojima i dalje živimo.

Tijekom 2021. godine nama se promijenila struktura poslova. Primjećujemo sve više branding projekata u odnosu na prijašnje godine. U tom smo segmentu zaista puno radili što je rezultiralo lijepim projektima poput Enosophia vina, DNNA za Donnu Vekić, Prima rebrandinga i drugih koji tek trebaju biti predstavljeni.

Našem se timu u drugoj polovici godine pridružila nova direktorica digitalne strategije i kreative, Anela Kuburaš. Njezino veliko medijsko iskustvo i višegodišnji uspješan rad na interakciji korisnika u digitalu osnažuju nas upravo u smislu oblikovanja kreativnog contenta kakvog očekuje digitalna generacija.

Godina na izmaku bila je i u znaku umjetne inteligencije. Lansirali smo tako vizualni identitet za robotski laboratorij CRTA pri Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, kojeg smo napravili uz pomoć AI-a. Iznimno uspješan bio je i projekt Brigometar za Croatia osiguranje koji je također uz pomoć umjetne inteligencije detektirao raspoloženje prolaznika.

2021. godinu ćemo zasigurno pamtiti po Canneskom lavu kojeg smo osvojili upravo za rebranding pjenušavog vina Radgonskih gorica – Untouched by Light. Isti nam je projekt tijekom 2021. donio i dodatna međunarodna priznanja od Art directors cluba New York, Cresta nagrade i London international awards.

Kako ocenujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja s kojima ste se susreli?

– Vidi se da se tržište prilagodilo i osjeti se rast. Prilagodba se ne odnosi samo na pandemiju, nego i na sve druge novosti na tržištu, na nove načine komuniciranja. Imali smo tako dva velika buzzworda, NFT i metaverse, s čijim se mogućnostima industrija pomalo upoznaje.

Čini mi se da su agencije postale sve agilnije, to su one agencije koje žele opstati na tržištu i biti i dalje konkurentne. Da bi bili uspješni, trebamo aktivno upijati nova znanja, eksperimentirati i tražiti svoju poziciju na tržištu.

Najveća iskušenja odnose se na kadrove. Sve je teže privući kvalitetne ljude kojima su privlačnije IT kompanije koje im mogu ponuditi bolje uvjete kakvima mi teško možemo konkurirati. To je izazov ne samo naše industrije, nego i drugih velikih industrija u Hrvatskoj.

Kakva su Vam očekivanja za 2022. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– U 2022. očekujem daljnji rast, na tragu najava za cijelo hrvatsko gospodarstvo, tome se nadamo. Jako je teško predvidjeti što će se događati, a to je dokazala 2020. pandemijska godina. Pitanje je što nas čeka. Svi se naravno nadamo da će pandemija završiti. Mi ćemo i dalje pomno pratiti što se događa i prilagođavati se situaciji.

Mislim da će sljedeća godina biti godina blockchaina i da će se pojaviti inovativna rješenja koja će koristiti tu tehnologiju. Vjerojatno ćemo na svjetskoj razini vidjeti i projekte u kojima će se oglašivači „poigrati“ s NFT-om i metaversom. Na našim prostorima smo daleko od tog svijeta jer se radi o još uvijek skupoj tehnologiji za naša tržišta.

Mi ćemo i dalje promišljati i tražiti neke nove usluge koje možemo ponuditi, to sigurno imamo u planu. Postoje neke ideje, ali o tom po tom.

Poželite nešto svojim klijentima i budućim oglašivačima u 2022. godini.

– Poželio bi im da budu agilni i da uvijek budu spremni na promjene. Također bi želio da pokušaju pronaći svrhu onoga što rade. Naravno da svi radimo kako bi zaradili novac, ali brendovi koji postoje samo radi zarade nemaju budućnost jer kupci, bez obzira na sektor, kupuju brendove s kojima dijele neke vrijednosti. U tom smislu agencije mogu brendovima biti najbolji partneri koji donose drugačiji kut gledanja i koji brendovima mogu pomoći da pronađu svoju svrhu. Zato bi poželio svima da se ohrabre i da uđu u taj važan proces.

Brendovi bez svrhe neće moći dugoročno opstati.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia
Autor fotografije: Domagoj Kunić

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.