Agencije

[POGLED SA VRHA 2021/22] JELENA FIŠKUŠ i SEAN POROPAT, Studio Sonda: „Rijetko koja godina je za Sondu bila tako uspješna i plodonosna kao ova“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2022. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Jeleni Fiškuš, Kreativnoj Direktorici i Seanu Poropatu, Kreativnom Direktoru agencije Studio Sonda…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2021. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Usprkos sveopćem kaosu koji je vladao u 2021. rijetko koja godina je za Sondu bila tako uspješna i plodonosna kao ova. Radili smo na važnim i zanimljivim projektima koji su bili tržišno uspješni i za manje i za veće klijente. Regionalna kampanja i redizajn za King Ledo/Frikom, redizajn Dorina Kraš čokolada, Elan, rebranding Zmajske Pivovare, novi turistički brand hotelijerskog lanca Valamar: Places itd… neki su od većih projekata kojima smo posvetili dobar dio godine, a s druge strane, nismo zanemarili ni manje, lokalne klijente poput Vina Bertoša ili Gradske knjižnice Poreč, kakve uvijek brižljivo čuvamo i pazimo, i upravo s kojima smo osvojili neke od najvažnijih nagrada u našoj struci. 100% COVID free putovanje s knjižnicom donijelo nam je 3x Grand Prix na danima Komunikacija (Effie, Mixx, Ideja X), Best of Europe Effie, Red Dot, One Show, EPICU… Po broju i kvaliteti nagrada ovo nam je tako rekordna godina do sada, a rekordan je i broj korisnika u našoj lokalnoj knjižnici. Najzanimljivija je činjenica da smo jednu malu knjižnicu uspjeli učiniti oglašivačem godine u Hrvatskoj, a najbitnije u svemu tome: nama i našim sugrađanima ovaj je projekt dane lockdown-a ispunio svrhom i pozitivom, što je samo još jednom potvrdilo koliko je moć kreativnosti važna, još i važnija u doba kriza. I na kraju, u ovoj godini dovršili smo Kreativni centar s produkcijskom dvoranom u Vižinadi i počeli s radovima na prvim programima koji će se u sklopu njega odvijati. Nažalost nismo uspjeli odraditi službeno otvorenje radi COVID restrikcija, ali ono je u planu čim prije, čim okolnosti dozvole. Dakle luda godina, puna previranja, rada i kreativnog zezanja.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Osim već spomenutog COVIDa koji je izvrnuo čitav svijet, pa tako i našu djelatnost, osobno nam je najveći izazov bio uskladiti interne procese, rad, komunikaciju, zaposlenika itd. u uvjetima novog normalnog i istodobnog preseljenja u veće prostore, svojevrsnog rasta.

Najveća iskušenja, kao i u mnogim drugim djelatnostima uostalom, proizlaze iz nedostatka iznalaženja zaposlenika u mjeri i kvaliteti koja nam je potrebna kako bi još brže i djelotvornije ostvarili svoje ciljeve. Želimo ostati mali, ali relevantni.

Kakva su Vam očekivanja za 2022. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Očekujemo slavlje života nakon zabrana od kojih su ljudi umorni i da to adekvatno poprati industrija tržišnih komunikacija, kako klijenti, tako i mi kreativci. Velika nam je želja zadržati kvalitetu i osjećaj ekskluzivnosti koji imaju naši klijenti kada radimo na njihovim projektima… Zatim konačno odraditi otvorenje Kreativnog centra i ostvariti gomilu zanimljivih programa u njemu s naglaskom na Design By People koncept u kojemu svatko tko se osjeća kreativnim ima mogućnost stvarati s nama… Također i imati puno snimanja u svojoj produkcijskoj dvorani, pustiti u opticaj zeleni prohodni krov Kreativnog Centra s pogledom na rijeku Mirnu i Grožnjan itd itd…

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2022. godini

– Kao i uvijek: budite, konstruktivni, kreativni u svim segmentima života i ne zaboravite se pritom dobro, dobro zabaviti. Ova godina nas je naučila: ako se ne možete otisnuti na putovanje, onda dovedite putovanje k sebi doma!

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Degordian ima novi podbrand: Enstring je HR-first agencija

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

Ascanius Media Slovenija i Bosna i Hercegovina promenile naziv u Direct Media

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Represent Communications i HR Xcel predstavili zajedno novu uslugu na tržištu

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Stethoscope, alat za istraživanje zadovoljstva i angažovanost zaposlenih, sada se zove Luppa

Advertiser Serbia15. септембра 2023.

DRV Agencija osvojila globalnog klijenta ESPRIT: “Kreirali smo oglase za Vogue i za čuveni Hudson Yards u Njujorku “

Advertiser Serbia5. септембра 2023.

Najveće širenje do sada: Infinum preuzeo američku digitalnu agenciju ExpandTheRoom (ETR)

Advertiser Serbia5. септембра 2023.

Degordian lansirao svoj prvi podbrand – upoznajte Builtt, development agenciju!

Advertiser Serbia30. августа 2023.

HURA-ino istraživanje: Nastavljen rast prihoda i broja zaposlenih u komunikacijskim agencijama

Advertiser Serbia17. августа 2023.

Hrvatska tech kompanija stvorila zajednicu koja okuplja globalne agencijske stručnjake

Advertiser Serbia17. августа 2023.

MILE BANIĆ, EssenceMediacom: „Nikada nije bilo zahtevnije doći do potrošača sa željenom porukom“

Advertiser Serbia28. јула 2023.

Najbolji saveti kako da transformišite svoj lični brend uz pomoć ChatGPT-ja

Advertiser Serbia27. јула 2023.

VELJKO GOLUBOVIĆ, New Moment: „U modulu KREATIVA IAA Akademije upoznaćemo našu prirodnu kreativnost sa super-moćima veštačke inteligencije“

Advertiser Serbia25. јула 2023.

Kako da iskoristite TikTok za promociju i realizaciju vaše Employer Branding strategije?

Advertiser Serbia21. јула 2023.

Radimo zajedno na podršci za veću zaposlenost pripadnika LGBTQI+ zajednice

Advertiser Serbia11. јула 2023.

Effie Index 2022: Objavljene najefektnije kompanije na svetu tokom 2022, među njima i one iz Hrvatske

Advertiser Serbia6. јула 2023.