Agencije

[POGLED SA VRHA 2021/22] DANIJEL KOLETIĆ, Apriori World: „Implementirali smo novi način komunikacije koja je otvorila mogućnosti novih tržišta“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2022. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Danijelu Koletiću, osnivaču i CEO Apriori World…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2021. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Gledajući poslovni puls Apriori World-a on se kao i svima drugima promijenio u ritmu poslovanja. Investirali smo financijske rezerve u stvaranje novog projekta Youth Business Camp Switzerland, a što se tiče značajnijih klijenata, istaknuo bih konzultantsku suradnju na području poslovnog razvoja, povezivanja za Harvard Medical School, postali smo ured koji pokriva tržište Europe, Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka. Intenzivno smo započeli suradnju na savjetovanju vezano za komunikacijske taktike i strategije promjene zakona o autorskim pravima i srodnim pravima na digitalnom području. Naše tržište Japana ponovno se budi te u suradnji s Inoue Public Relations započinju planovi izrade strategija koje će se sprovoditi prema njihovim klijentima. Žabac Food Outlet s kojim surađujemo već 7. godinu, a koji kroz concept food outlet-a sudjeluje u osvješčivanju i praktičnoj izvedbi smanjenja uništavanja hrane pred istekom roka, otvorio je svoj mega outlet. Ima tu još puno projekata koje bi mogli navesti ali bih istaknuo uručenje nagrade Golden Globe Contribution Award koja mi je udjeljena u Ujedinjenim Naroda u Beču, od strane bivše predsjednice IPRE, Svetlane Stavreve, za globalni cilj broj 10, smanjenje nejednakosti, a prema ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih Naroda.

Unatoč svemu, više ništa nije isto, pokušavamo i vjerujem da smo već implementirali novi način komunikacije koja se preselila preko različitih online platformi, a samim time otvorila mogućnosti novih tržišta.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Komunikacijska nestabilnost i neujednačenost covid mjera predstavljao je najveći ne samo društveni izazov nego je utjecao na poslovnu klimu ali i operative. Upravo to nas je na neki način ograničavalo na brojne izvedbe operativnih aktivnosti. Prilagodba sustava, kadrovski izazovi te skretanje pozornosti od važnih društvenih problema. Također, neprestano daje novi kurs životu. Unatoč tome ljudi žive svoj život, a tako i kompanije koje gledaju kako smanjiti troškove, a kako ostaviti profit jednakim. Stvorili su se novi poslovi vezano za covid industriju koji i dalje rapidno rastu. Sve je to utjecalo i na rad agencije, prije svega planove koje predlažemo kroz savjetovanja našim klijentima.

Najveći izazov za nas predstavljao je odgađanje PRO PR konferencije budući da ovisimo o smjernicama država i mjerama. Nikome unutar komunikacijske industrije nije bilo svejedno kako će izgledati mjere i svi su se morali još i danas se prilagođavaju. Predviđam da će sve ovo trajati do 2024.godine.

Kakva su Vam očekivanja za 2022. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Budžeti će se sigurno još više odvajati za tržišne komunikacije u digitalnom prostoru. Bit će potrebno imati sve više vještina na tom području, a to ipak treba prepustiti mlađim generacijama koje su pune novih znanja. Najveći izazov je transformacija edukacijskog sustava školovanja od osnovne do srednje škole jer kada se govori o tržišnim komunikacijama, govorimo o promjenama u digitalnom prostoru, a samim time o edukaciji potrošača. Dok ne postoji edukacija potrošača, ne može se računati ni stvaranje potrošačkih navika. Fokus agencije Apriori World i dalje će biti pružanje konzultantskih usluga, ali i nastavak volonterskog rada za udrugu Slijepih Zagreb ali u programu World Innovation and Change Management Instituta, podijeli znanje, podijeli iskustvo. Očekuje nas PRO PR konferencija kao i niz događaja koje smo utemeljili pod motom Inspririramo poljoprivredu, previše volimo svoj posao da bi posustali.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2022. godini

– Unatoč digitalnim kanalima, nemojte zaboraviti na one klasične, a prije svega na educiranje zaposlenih o vrijednostima vaše kompanije i proizvodima, sponzorirajte, donirajte i pružajte potporu onoliko koliko možete, ne zaboravite na sve komunikacijske kanale, a posebno da bez odnosa s javnošću ne postoji ni digitalnih komunikacijskih poruka.

Svjedoci smo kroz povijest globalnih i regionalnih manipulacija, neka vas vodi razum, novac će u životu doći i proći ali najvažnije da radite svoj posao s ljubavlju, ako vam je dano da razumijete, darujte i malo svog znanja jer vam vaše nitko neće oteti.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.