Agencije

[POGLED SA VRHA 2021/22] BOJAN STANKOV, Communis: „Uz sve izazove, zadovoljni smo ostvarenim rezultatima i poslovanjem“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2022. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Bojanu Stankovu, Managing Director-u agencije Communis…Razgovor vodio Nenad Danilović

 
Kako je za vašu agenciju protekla 2021. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Uzevši u obzir sve izazove koji su bili pred nama, zadovoljni smo ostvarenim rezultatima i poslovanjem. Najveće zasluge za to imaju zaposleni u agenciji koji su svojim znanjem, radom i posvećenošću doprineli da ostvarimo ciljeve koje smo sebi postavili.

Pored uobičajenih poslovnih aktivnosti za naše klijente, ove godine smo odlučili i da našu kreativnost usmerimo kao podršku određenim problemima koji su izuzetno značajni za sve nas i društvo u celini, ali koji i nisu dovoljno poznati javnosti. U okviru toga izdvojio bih ekološke projekte za svetsku organizaciju WWF, “Vila Divljina” i “Najskuplja stolica na svetu”, koji se bave temama divlje gradnje u Specijalnom rezervatu prirode Uvac i uništavanjem prirodnih šuma u priobalju reke Tise. Dodatno smo ponosni i na naš projekat “Jednakost dolazi iz kuće” kreiran za brend Plazma, koji ukazuje na to da se najvažnija bitka za ravnopravnost žena vodi zapravo u našim domovima.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Utisak je da su očekivanja na početku godine kod svih bila nešto veća u odnosu na realnost poslovanja koja se odvijala tokom same godine. Svakako da je problem neizvesnosti, u okviru željenog isčekivanja kraja globalne pandemije, značajno doprineo svemu tome.

Svedoci smo određene opreznosti kada su investicije i dugoročno planiranje u pitanju, a nije bilo neuobičajeno i da kompanije odluče da se poslovi realizuju i sa umanjenjem realno neophodnog budžeta za uspešnost projekta.

U tom smislu su iskušenja za nas kao agenciju bila značajna i smatram da su isključivo znanje, posvećenost i razumevanje prilika, od strane naših ljudi, doprineli da svi projekti budu realizovani na najbolji mogući način i u skladu sa zadatim ciljevima.

Kakva su Vam očekivanja za 2022. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Planovi uvek postoje i oni su kod nas vrlo optimistični i ambiciozni, ali nas iskustvo u poslednje dve godine uči da pored istih moramo da razmišljamo i o nekim rezervnim opcijama.

Uzevši u obzir pojačan stepen svetske ekonomske i energetske krize, probleme na finansijskom tržištu, globalnom prometu, transportu i robnoj razmeni, za očekivati je da se posledice toga indirektno reflektuju i na našu industriju i region.

Ako tome pridodamo da je sledeća godina i izborna godina u Srbiji, možemo vrlo lako da zaključimo da će određena vrsta neizvesnosti u poslovanju i dalje biti sasvim realna i da je potrebno uzeti je ozbiljno u obzir. Koliko je moguće u svemu tome napraviti određene projekcije, planove i druge opcije prilagođavanja u poslovanju, mi ćemo to i uraditi.

Svakako da sledeću godinu dočekujemo spremni i motivisani.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2022. godini

– Tradicionalno ću parafrazirati Jarbole i poželeti svima…

da sve bude kako treba i da olako ne prihvatamo pogrešna rešenja, kukavičku hrabrost, prevarenu vernost, ohrabrenu slabost, snagu i mekotu, uslovnu slobodu. Dakle, dobru i drugačiju 2022 godinu.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.