Agencije

[POGLED SA VRHA 2020/21] ZINKA BARDIĆ, Madison Consulting: „2020 će se zasigurno pamtiti kao godina kriznih komunikacija, ali i društveno odgovornog i održivog poslovanja“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2021. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Zinki Bardić, Direktorici strateških komunikacija agencije Madison Consulting…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Godina s puno nada i ambicija, preko noći se pretvorila u najveće iskušenje tržišnih komunikacija. Godina će se zasigurno pamtiti kao godina kriznih komunikacija, ali i društveno odgovornog i održivog poslovanja.

Prvo proljetno zatvaranje, a potom ‘novo normalno’ tražilo je potpuno nove pristupe. Fleksibilnost i kreativnost, ali i solidarnosti sa zajednicom u kojoj se posluje, bila je jedna od vodilja i fokusa komunikacije.

Tako smo posebno ponosni na kampanju ‘Siguran dom je bolji dom‘ našeg klijenta tvrtku IKEA. Kampanja, provedena u cijeloj regiji, koju obuhvaća i Hrvatsku i Srbiju, komunicirala je problem rodno uvjetovanog nasilja u vrijeme ‘karantene’ ujedno uredivši i obnovivši jedno od ženskih skloništa, onog Autonomne ženske kuže Zagreb, teško nastradalog u proljetnom potresu u Zagrebu.
Ovo je i godina otkazivanja evanata, od onih najvećih Olimpijskih igara i Europskog nogometnog prvenstva do premijera filmova ili promocija knjiga. Ipak, prije ‘prvog zatvaranja Europe’, pružali smo komunikacijsku potporu otvorenju Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Organizacijski iznimno zahtjevna ‘operacija’ praćenja službene ceremonije otvorenja za 235 akreditiranih novinara iz 15 zemalja posebice jer se odvijala na iznimno zahtjevnom području, u riječkoj putničkoj luci na moru i više dokova, ali i zgrada. Uz to, na dan otvorenja od jutra do jutra sljedećega dana odvijalo se 70 događaja na 30 lokacija. Sve je trebalo opisati, obilježiti na mapi, osigurati pomoć novinarima na terenu. Rezultat je gotovo 10.000 objava u medijima više od 30 zemalja i više od 6.000 objava na društvenim mrežama. Više od 90 posto svih objava bilo je pozitivno ili neutralno.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Preko noći s proljetnim lockdow-nom, ‘pali su u vodu’ svi ili većina godišnjih planova klijenata.
Rijetki se sjećaju velikih boginja, generacija X najviše po, iz djetinjstva zapamćenom genijalnom filmu Gorana Markovića, Variola Vera.
Kako nesreća ne ide sama, usred zatvaranja, Zagreb je pogodio najgori potres unatrag 100 godina. Mnoge kolege s uredima u centru ostali su bez njih, a mnogi i bez stanova.

Samo najveći i najžilaviji izdržali su bez korištenja nekog od oblika pomoći države. S druge strane i mediji, naši najvažniji partneri, stradali su također financijski jer su mnogi planirani (i dogovoreni) budžeti otkazivani ili smanjivani.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u aktuelnom privrednom okruženju

– Žilava industrija tržišnih komunikacija, koja je bila značajno pogođena gospodarskom krizom 2008. i njezinim dugogodišnjim posljedicama, dočekalo je nešto spremnija ovu krizu.

Agencije koje su razvijale integralni pristup komunikacijama i unutar sebe organizirali timove i educirali savjetnike za više područja komunikacija, posebno krizno i digitalno, lakše podnose posljedice nove gospodarske krize uzrokovane ovom pandemijom.

Uvijek kada je riječ o kreativnoj industriji i zadržavanju stručnjaka u agencijama riječ je o manjim davanjima državi kako bi tvrtke lakše nagrađivale svoje zaposlenike, ali i vanjske suradnike koji sve više, posebno milenijci, biraju freelance status. Za struku su u ovim izazovnim vremenima važna i jasna pravila kod natječaja, koji znaju biti iscrpljujući bez poštivanja rokova, a ponekad i mijenjanja pravila usred natječaja, te naravno damping cijena posebno pogodan za ova vremena. Naravno, tu je i reguliranje radnog vremena, posebno kada je digital u pitanju, odnosno pitanje naknada kod klijenata za rad izvan radnoga vremena. Neki problemi su novi, ali većina je posljedica nasljeđa koja nas već dugo muče.

Kakva su Vam očekivanja za 2021. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Očekujem godinu prosvjetiteljstva, godinu pobjede znanosti i solidarnosti. Što se planova tiče, ova nas je godina naučila da o planovima treba komunicirati s krajnjim oprezom.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2021. godini

– Svima želim prije svega da sačuvaju zdravlje, a svega drugoga će biti. Izdržljivi smo mi…

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.