Agencije

[POGLED SA VRHA 2020/21] ZINKA BARDIĆ, Madison Consulting: „2020 će se zasigurno pamtiti kao godina kriznih komunikacija, ali i društveno odgovornog i održivog poslovanja“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2021. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Zinki Bardić, Direktorici strateških komunikacija agencije Madison Consulting…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Godina s puno nada i ambicija, preko noći se pretvorila u najveće iskušenje tržišnih komunikacija. Godina će se zasigurno pamtiti kao godina kriznih komunikacija, ali i društveno odgovornog i održivog poslovanja.

Prvo proljetno zatvaranje, a potom ‘novo normalno’ tražilo je potpuno nove pristupe. Fleksibilnost i kreativnost, ali i solidarnosti sa zajednicom u kojoj se posluje, bila je jedna od vodilja i fokusa komunikacije.

Tako smo posebno ponosni na kampanju ‘Siguran dom je bolji dom‘ našeg klijenta tvrtku IKEA. Kampanja, provedena u cijeloj regiji, koju obuhvaća i Hrvatsku i Srbiju, komunicirala je problem rodno uvjetovanog nasilja u vrijeme ‘karantene’ ujedno uredivši i obnovivši jedno od ženskih skloništa, onog Autonomne ženske kuže Zagreb, teško nastradalog u proljetnom potresu u Zagrebu.
Ovo je i godina otkazivanja evanata, od onih najvećih Olimpijskih igara i Europskog nogometnog prvenstva do premijera filmova ili promocija knjiga. Ipak, prije ‘prvog zatvaranja Europe’, pružali smo komunikacijsku potporu otvorenju Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Organizacijski iznimno zahtjevna ‘operacija’ praćenja službene ceremonije otvorenja za 235 akreditiranih novinara iz 15 zemalja posebice jer se odvijala na iznimno zahtjevnom području, u riječkoj putničkoj luci na moru i više dokova, ali i zgrada. Uz to, na dan otvorenja od jutra do jutra sljedećega dana odvijalo se 70 događaja na 30 lokacija. Sve je trebalo opisati, obilježiti na mapi, osigurati pomoć novinarima na terenu. Rezultat je gotovo 10.000 objava u medijima više od 30 zemalja i više od 6.000 objava na društvenim mrežama. Više od 90 posto svih objava bilo je pozitivno ili neutralno.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Preko noći s proljetnim lockdow-nom, ‘pali su u vodu’ svi ili većina godišnjih planova klijenata.
Rijetki se sjećaju velikih boginja, generacija X najviše po, iz djetinjstva zapamćenom genijalnom filmu Gorana Markovića, Variola Vera.
Kako nesreća ne ide sama, usred zatvaranja, Zagreb je pogodio najgori potres unatrag 100 godina. Mnoge kolege s uredima u centru ostali su bez njih, a mnogi i bez stanova.

Samo najveći i najžilaviji izdržali su bez korištenja nekog od oblika pomoći države. S druge strane i mediji, naši najvažniji partneri, stradali su također financijski jer su mnogi planirani (i dogovoreni) budžeti otkazivani ili smanjivani.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u aktuelnom privrednom okruženju

– Žilava industrija tržišnih komunikacija, koja je bila značajno pogođena gospodarskom krizom 2008. i njezinim dugogodišnjim posljedicama, dočekalo je nešto spremnija ovu krizu.

Agencije koje su razvijale integralni pristup komunikacijama i unutar sebe organizirali timove i educirali savjetnike za više područja komunikacija, posebno krizno i digitalno, lakše podnose posljedice nove gospodarske krize uzrokovane ovom pandemijom.

Uvijek kada je riječ o kreativnoj industriji i zadržavanju stručnjaka u agencijama riječ je o manjim davanjima državi kako bi tvrtke lakše nagrađivale svoje zaposlenike, ali i vanjske suradnike koji sve više, posebno milenijci, biraju freelance status. Za struku su u ovim izazovnim vremenima važna i jasna pravila kod natječaja, koji znaju biti iscrpljujući bez poštivanja rokova, a ponekad i mijenjanja pravila usred natječaja, te naravno damping cijena posebno pogodan za ova vremena. Naravno, tu je i reguliranje radnog vremena, posebno kada je digital u pitanju, odnosno pitanje naknada kod klijenata za rad izvan radnoga vremena. Neki problemi su novi, ali većina je posljedica nasljeđa koja nas već dugo muče.

Kakva su Vam očekivanja za 2021. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Očekujem godinu prosvjetiteljstva, godinu pobjede znanosti i solidarnosti. Što se planova tiče, ova nas je godina naučila da o planovima treba komunicirati s krajnjim oprezom.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2021. godini

– Svima želim prije svega da sačuvaju zdravlje, a svega drugoga će biti. Izdržljivi smo mi…

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Regionalna nagrada za Iskrenost otišla u ruke Agencije DRV

Advertiser Serbia12. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ŽIŠKA: „Bolji“ za Nutri O’cake

Advertiser Serbia10. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „adidas Originals Influencers kampanja“

Advertiser Serbia9. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SEÑOR: „Od naših ruku, s naše zemlje“ za L’ortolano

Advertiser Serbia5. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „Sve VAU uz NEO23″ za A1 Srbija

Advertiser Serbia4. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „GIG Konferencija“

Advertiser Serbia2. април 2024.

DIDS 2024: Kako se publici u Beogradu uživo obratila osoba koja ne postoji

Advertiser Serbia1. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SVA: „Kolašin Valleys“

Advertiser Serbia1. април 2024.

Jedinstvena zbirka pesama kao simbol promocije međimurske tradicije

Advertiser Serbia29. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Najlepše želje Cookies – Prihvati kolačiće“

Advertiser Serbia28. март 2024.

DANIJEL KOLETIĆ: „Na prvo mjesto stavljam druge u poslovnom smislu jer je moja misija da služim drugima“

Advertiser Serbia27. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SMART VISION: „Dr Gabor Mate na Balkanu“ za Novak Đoković Fondaciju

Advertiser Serbia27. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Mali veliki talenti“ za Konzum

Advertiser Serbia26. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] FRIDAY FINALLY: „Da skratimo. Stihl.“

Advertiser Serbia25. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „LAQO Muzej osiguranja u metaversu“ za Croatia osiguranje

Advertiser Serbia20. март 2024.