Agencije

[POGLED SA VRHA 2020/21] VESNA BEGANOVIĆ, Via Media: „Beremo plodove svih ulaganja naše agencije u posljednje tri godine“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2021. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Vesni Beganović, direktorici agencije Via Media…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Dinamično, izazovno i na kraju, pomalo neočekivano, ali izuzetno uspješno. Agencija ima prilično širok portofolio, tako da uz nekoliko novih klijenata skoro pa nismo osjetili negativne posljedice cijele situacije sa pandemijom COVID-19. Slobodno mogu reći da beremo plodove svih ulaganja naše agencije u posljednje tri godine, kada smo investirali u strateške projekte. Nismo klonuli duhom ni u lockdown-u, te smo u maju organizirali 10. Brending konferenciju i jasno poručili “The Show Must Go On”. Na tragu tog slogana, dosta smo radili i u regiji, pa smo tako imali sjajnu kampanju za klijenta ThermoFLUX, a koju smo realizirali sa regionalnom zvijezdom Halidom Bešlićem. Kampanja je doprinijela najboljim prodajnim rezultatima koje je klijent imao do sada, što je, obzirom na krizu, impresivan rezultat. Ponosni smo i na velike produkcijske kampanje za bh. brend prirodne kozmetike Gloria. Pored komercijalnih kampanja, uspjeli smo se i “poigrati” sa našim političarima, kojima smo dali glavne uloge u prvom regionalnom deepfake muzičkom spotu. Reakcije su bile fantastiče, a zajedno sa bendom Helem Nejse, pokazali smo šta može napraviti spoj tehnologije i kreativnosti.

Bilo je i teških momenata koje jednostavno nismo mogli planirati. Naš Dubai Office je u martu nakon mjeseci rada dobio veliki pitch na kojem su učestvovale vodeće UAE agencije. Via Media Dubai je odabrana za kreativnu i event agenciju za ADBF (Abu Dhabi Book Fair), međutim svi eventi u Emiratima su pomjereni za narednu godinu, pa samim tim i naš ugovor. Nakon toliko rada, ovakve stvari vam zaista teško padaju, ali godinu završavamo sa osvojena dva regionalna pitch-a za klijente RYCO i RAI, tako da možemo biti izuzetno zadovoljni.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Svi znamo da je godina u globalu bila teška i da su budžeti smanjeni, što je posljedica smanjene potrošnje, ali i svih ostalih poslovnih aktivnosti. Međutim, smatram da je industrija tržišnih komunikacija u BiH tokom ove godine odigrala ključnu ulogu i pružila podršku kompanijama, koje su preko noći morale da promjene svoje planove i komunikaciju. Pokazalo se ko su pouzdani partneri, i šta mogu napraviti za svoje klijente. Godina će sigurno testirati zdravlje cijele ekonomije, pa tako i agencija. Izostanak vizije institucija i saradnje sa privredom je najveći problem koji je kočio ekonomski razvoj, a sada će kočiti oporavak. Imali smo lokalne izbore, na kojima su građani odlučno pokazali da su spremni mijenjati one koji ne rade u njihovom interesu, tako da se osjeti određena doza opreznog optimizma.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u aktuelnom privrednom okruženju

Samokritika, edukacija i karakter su tri ključne karakteristike koje moramo imati ukoliko želimo struci vratiti nekadašnji sjaj. U izazovnim vremenima, sva tri ova faktora prolaze kroz veliki test, ali nose ključnu vrijednost za prevazilaženje kriznih situacija. Samokritika nas, na samom početku, treba gurati naprijed i pripremati za teška vremena, dok ulaganjem u edukaciju lakše prevazilazimo sve te izazove s kojima se susrećemo. Treći faktor je, po mom mišljenju, možda i ključan, jer bez njega sve ostalo gubi na vrijednosti.

Agencije sa karakterom, potkovane znanjem i sposobnostima su najbolji partner koji svaka kompanija može imati u bilo kojem vremenu, jer zajedno stvaraju dodanu vrijednost i ubrzavaju obostrani rast.

Kakva su Vam očekivanja za 2021. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Sa nestrpljenjem čekamo da uskočimo u 2021. godinu, koja će za naš tim biti posebna. Veselimo se što ćemo raditi na vlastitom projektu, imamo novu generaciju agencijskih lavova, čijem daljnjem rastu doprinosi naša korporativna kultura kreativnog individualizma i slobode, samim time otvarajući im mogućnost da sami naprave projekte na koje mogu biti ponosni. U 2021. godini, prvi veliki projekti koji nas očekuju su oni odgođeni u 2020. i to u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Također, pratimo trend rasta zdrave hrane i prirodne kozmetike, te zajedno sa klijentima investiramo u inovacije u tim kategorijama. Ponosni smo što smo dio tima koji radi na projektu lansiranja novog globalnog proizvoda u kategoriji healthcare-tech i vjerujem da će ga, prije svega, korisiti državni zdravstveni sistemi, te da će unaprijediti prevenciju COVID-a i drugih bolesti.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2021. Godini

– Sretna nova, nadam se vakcinisana, godina 🙂

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.