Agencije

[POGLED SA VRHA 2020/21] SINIŠA WALDINGER, Bruketa&Žinić&Grey: „Čvrsto ćemo stajati uz svoje klijente i pomoći im da što prije povrate prihode na razine prije pandemije“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2021. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Siniši Waldingeru, Executive Creative Director-u i članu Uprave agencije Bruketa&Žinić&Grey…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Za nas je ova godina bila kao Dr Jekyll i Mr Hyde, s jedne strane suočili smo se zajedno s našim klijentima s brojnim izazovima i udarcima koje nam je nanijela pandemija, ali s druge strane prvi put smo uspjeli osvojiti dvostruku krunu postavši agencija godine na hrvatskom festivalu IdejaX i na BalCannes-u kao najbolja regionalna agencija. To nam je uspjelo ponajviše zahvaljujući nekoliko jedinstvenih radova kao što su „kidnapiranje“ talent show-a u kampanji „Tko pije, taj plaća„, koja osvještava o prekomjernoj konzumaciji alkohola među tinejdžerskom populacijom i neočekivanim te krajnje neobičnim projektom za Radgonske Gorice i njihov pjenušac koji nastaje u potpunom mraku – Untouched by Light.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Pa s obzirom da je umalo propao čitav svijet u vrtlogu virusnog armagedona, godinu u tržišnim komunikacijama zapravo ocjenjujem u najmanju ruku zadovoljavajućom.

U operativnom smislu, svjedočili smo zaista tektonskoj promjeni potpunog prebacivanja rada u digitalni svijet uslijed lockdown-a, što je pak na iznenađenje svih urodilo i nekom vrstom jače kohezije klijenata i agencije, novih energija i novih rješenja.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u aktuelnom privrednom okruženju

– Nisam od onih koji se žale na uvjete u kojima posluju agencije jer, gledano usko sa strukovne strane, ti uvjeti su sasvim u redu, regulirani su strukovnim udruženjima i ne mislim da se bitno razlikuju od onih s kojima se susreću naše kolege na zapadnim, razvijenijim tržištima. Dugotrajni, mentalno i financijski iscrpljujući natječaji nisu posebnost samo domaćih tržišta.

Ono što bi najviše pomoglo agencijama, s obzirom da su ljudi i talenti njihov jedini i ključni asset, jest da se smanji cijena rada, ali to je predmet državne regulacije i poreznog sustava.

Kakva su Vam očekivanja za 2021. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Mislim da će 2021 proteći u konsolidaciji poslovanja koje je uzdrmala globalna pandemija. Naš plan je čvrsto stajati uz svoje klijente i pomoći im da što prije povrate prihode na razine prije pandemije. Isto tako želimo dodatno ojačati internu produkciju kako bi klijentima mogli ponuditi efikasnija i brža rješenja te iskoristiti veliku priliku u usvajanju najboljih digitalnih znanja i rješenja koja nam se ukazala spajanjem mreža Grey i AKQA.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2021. godini

– Puno dobre, zanimljive i inspirativne komunikacije.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.