Agencije

[POGLED SA VRHA 2020/21] MARINA ČULIĆ FISCHER, Dialog Komunikacije
: „Dialog komunikacije će 2020. godinu završiti iznad očekivanja“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2021. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Marini Čulić Fischer, Managing Partner-u agencije Dialog Komunikacije…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Dialog komunikacije će 2020. godinu završiti iznad očekivanja. Iako će promet biti dvadesetak posto manji nego 2019 zbog otkazivanja evenata i većih produkcijskih projekata, prihodi će biti otprilike na razini prošle godine, a dobit čak i nešto veća. Rezultat je to većeg omjera pružanja usluga u domeni strateškog savjetovanja, obzirom da su se brojne tvrtke našle u izvanrednim okolnostima, kada smo više radili na savjetovanju Uprava i nažalost na kriznom komuniciranju. Od značajnijih projekata mogu navesti kampanju usmjerenu promociji održivosti za klijenta Nestle, lansiranje NIVEA Naturally Good i Q10 Energy linija proizvoda za klijenta Beiersdorf, kampanje za parne postaje i kafe aparate klijenta Philips, launch kampanju za globalni modni portal AboutYou i pro-bono kampanju za udrugu MARS. Surađivali smo s ukupno tridesetak organizacija, kompanija i brendova. Ponosni smo i što ćemo ove godine ponovno organizirati, naravno u online formatu, našu konferenciju o blogerima i kreatorima sadržaja DIABLOG, koja je na rasporedu 15. decembra. Lansirali smo i nekoliko autorskih projekata, kao što su serija online panela #StartDialog i istraživanja #DialogKnows i #DialogVoxPopuli, te redizajnirali našu web stranicu povodom obilježavanja 20. godišnjice uspješnog poslovanja.


Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Mislim da je najbolja riječ kojom možemo opisati 2020 – turbulentno. Industrija tržišnih komunikacija susrela se sa do sada neviđenim izazovima, trebalo je reagirati brzo i dinamično se prilagoditi novonastalim uvjetima. Svi smo radili više, susretali smo se sa potpuno novim strahovima i neizvjesnostima, planove smo revidirali na tjednim i mjesečnim, a nekad i dnevnim bazama. Posebni fokus bio je na internom komuniciranju – mislim da menadžment i kompanija nikad nisu komunicirali sa svojim zaposlenicima tako intenzivno i kompleksno. Definicija rada promijenila se u samoj svojoj srži. U Hrvatskoj smo imali i predsjedničke i parlamentarne izbore, te bitku za spas turističke sezone. Sve je to, uz pandemiju koronavirusa i nagle promjene u ponašanju potrošača, utjecalo i na tržišnu komunikaciju.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u aktuelnom privrednom okruženju

Moramo podići agencijske standarde, izboriti se za pravično upravljanje javnim natječajima i uvesti inovaciju kao modus operandi na razini struke. Na svemu tome radi i novoizabrano vodstvo Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Kakva su Vam očekivanja za 2021. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Iduća godina će biti izazovna za našu industriju, sve promjene koje su se dogodile u ovoj godini utjecat će na repozicioniranje agencija, medija i oglašivača.

Imamo velike planove za 2021, nastavljamo s inovacijama i naš ćemo portfolio usluga obogatiti za jedan veliki iskorak u domeni održivog poslovanja.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2021. godini

– Budite strpljivi, pozitivni i hrabri, iz izazova ćemo zajedno izići jači i bolji.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.