Agencije

[POGLED SA VRHA 2020/21] MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Pokazali smo da imamo odlične komunikacijske stručnjake koji su se brzo prilagodili novim okolnostima“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2021. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Manueli Šola, General Manager-u agencije Komunikacijski laboratorij…Razgovor vodio Nenad Danilović

 
Kako je za vašu agenciju protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Iako je zbog zdravstvene te posljedično, gospodarske krize, posljednjih par mjeseci bilo organizacijski nepredvidivo, ipak smo zadovoljni godinom iza nas. Primorala nas je da očistimo poslovne procese i da se fokusiramo na aktivnosti koje, više nego ikad prije, donose vrijednost agenciji i našim klijentima. Ovo je iznimno važno u doba krize jer se kompanije povuku, budžeti smanjuju, klijenti žele vidjeti gdje je „otišla“ svaka kuna i jesu li ostvareni rezultati. Ponovo smo pokazali da imamo odlične komunikacijske stručnjake koji su se brzo prilagodili novim okolnostima; preko noći smo postali stručnjaci za nove, digitalizirane radne procese i rad od kuće istovremeno održavajući jednaku kvalitetu rada i učinkovitost. Donijela nam je nove klijente koji su vrijednost PR-a spoznali tek u vrijeme krize. Naravno, i mi smo osjetili negativne posljedice, najviše u našem event odjelu i izazovnom planiranju budžeta za period pred nama. Kao i kod prijašnjih kriza, razumljivo je da smo se većinom bavili internom i kriznom komunikacijom za postojeće i nove klijente. Od većih projekata istaknula bih press konferenciju koju smo organizirali početkom rujna za klijenta tvrtku Infinum koja je s Porsche Digitalom u Hrvatskoj otvorila veliki razvojni centar za dizajn i razvoj softvera. Specifično za ovaj događaj bilo jest da smo, zbog neizvjesnosti situacije s Covidom – 19, istovremeno razvijali čak tri različita koncepta i scenarija kako bismo mogli odmah reagirati u slučaju nepredvidivog razvoja situacije. Posljednji veliki live event koji smo organizirali bila je u listopadu održana Nacionalna izložba inovacija kao završnica serije od pet virtualnih eventa koje smo organizirali u sklopu inicijative „Inoviraj – profitiraj“ za Hrvatsku gospodarsku komoru. Iako je inicijalna ideja bila okupiti hrvatske inovatore na road show-u po cijeloj Hrvatskoj, brzo smo prilagodili koncept te ih okupili na virtualnim druženjima koja su jednako učinkovito osigurala razmjenu ideja. U otežanim uvjetima organizirali smo uspješno medijsko predstavljanje i suradnju s gejmerima i influencerima povodom lansiranja nove PlayStation 5 konzole.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Najznačajnija iskušenja s kojima se susreće cijela industrija su izazov očuvanja radnih mjesta i održavanje likvidnosti. Svi smo pogođeni gospodarskim posljedicama mjera za sprečavanje širenja pandemije i trebat će još par godina da se brojke vrate na one prije krize. Upravo se zato ključnom pokazuje „osobina“ koju danas organizacije i podjedinici unutar njih moraju imati kako bi opstali – velika fleksibilnost te sposobnost predviđanja i prilagodbe novim, ponekad disruptivnim promjenama u industriji, gospodarskom i društvenom okruženju. To se odnosi na sve sektore, no najviše na donositelje odluka za koje je primarno, bez obzira o kojoj se industriji radi, da se konzultiraju sa strukom kako bismo sačuvali radna mjesta i umanjili negativne posljedice ove zdravstveno-ekonomske krize.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u aktuelnom privrednom okruženju

– PR kao struka može doprinijeti pozitivnijem ishodu situacije jer je velika odgovornost upravo na komunikacijskim stručnjacima da ukažu na ogromnu odgovornost i potencijal pozitivnog djelovanja koju klijenti, velike i manje kompanije, institucije i pojedinci imaju na društvo i zajednicu. Svakako je nužno nastaviti s konkretnim potporama države industriji i poduzetnicima. Važno je da djelujemo zajedno i partnerski kao udruženje stručnjaka koje će lakše, zajedno, predvidjeti potencijalne posljedice te se u skladu s tim pripremiti okruženje za bolje i lošije scenarije.

Empatija, suradnja, kreativnost i podrška su uvjeti u kojima je lakše opstati i rasti.

Kakva su Vam očekivanja za 2021. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Generalno pričati o prognozama i očekivanjima za nadolazeći period je nezahvalno jer je ova kriza uzrokovana faktorom koji ne dolazi iz gospodarstva i teško je predvidiva.

Mi ćemo se u agenciji i dalje nastaviti fokusirati na visoku učinkovitost i inovativnost – u načinu na koji razmišljamo i na koji radimo.

Dokaz tome je i nova usluga koju uskoro planiramo predstaviti nastala kao rezultat proaktivnog promišljanja kako u novim uvjetima maksimalno iskoristiti potencijal i kompetencije naših komunikacijskih stručnjaka, a klijentima osigurati nova kreativna rješenja koja donose konkretne rezultate.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2021. godini

– Na prvom mjestu, želja koja je poželjnija više nego ikad prije, a to je očuvanje zdravlja – kako onog fizičkog tako i mentalnog. Ovu krizu trebamo shvatiti kao dio jednog poslovnog i životnog ciklusa u kojem je najvažnije brzo stati na noge, održati motivaciju i nastaviti raditi dobre stvari koje smo izvukli kao pouku.

Klijentima želimo da održe profitabilnost i stabilnost poslovanja jer jedino zdrave i financijski stabilne kompanije mogu pozitivno odgovoriti na aktualne potrebe zajednice i velike izazove s kojima se susrećemo.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.