Agencije

[POGLED SA VRHA 2020/21] IGOR GRMUŠA, Degordian Beograd: „Sve izazove u 2020 smo uspešno prevazišli“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija u Srbiji porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2021. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Igoru Grmuši, Country Manager-u za Srbiju agencije Degordian…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti kojeje vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Definitivno najizazovnija godina za Degordian od njegovog osnivanja ali kada sagledamo sve aspekte, možemo reći da je bila uspešna. Od projekata bih istakao kampanje za Smoki, Najlepše Želje, Jelen pivo, korporativni web za NIS, Barcino i Valor kao i sjajne performans kampanje za N Sport ecommerce. Istakao bih i kampanju za JAZAS koji smo radili pro bono i koja se pojavila i na nekim internacionalnim advertising sajtovima kao primer dobre prakse.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja sunajznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Veoma teška, naročito za BTL i medijske agencije.

Nama su ​glavni izazovi bili potpuno prebacivanje na remote rad i održavanje motivacije zaposlenih, rast agencije kroz akviziciju novih klijenata i rad sa klijentima iz jače pogođenih industrija.

Sva tri izazova smo uspešno prevazišli.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije zatržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskihagencija u aktuelnom privrednom okruženju

– Količina posla i očekivanje brzine ‘izbacivanja’ rešenja se konstantno povećavaju dok budžeti ostaju isti ili manji. To dovodi do slabijeg kvaliteta usluga, sagorevanja zaposlenih u agencijama, većih fluktuacija, manjka zainteresovanosti mladih talenata za rad uagencijama, pa onda to dalje dovodi do nezadovoljstva klijenata i stvara se jedna spirala koja ne ide u dobrom smeru.

Ono što mislim da bi pomoglo je jako udruženje koje bi postavilo standarde i preporučene cene, te na neki način verifikovalo određen kvalitet ali ne vidim da će se to dogoditi, barem ne skoro. Mislim da će sve agencije sa svakim klijentom ponaosob morati da rešavaju ovaj izazov.

Ako pričamo u zakonskoj regulativi, pomeranje plaćanja PDV-a u skladu sa valutama plaćanja velikih kompanija od 60/90/120 dana bi značajno pomoglo za cashflow, ali to je isto u domenu želja za Deda Mraza 🙂

Treća stvar je okretanje ka ino tržištima. To je, za razliku od prva dva, realno da će se dogoditi tj. već se dešava i biće ga sve više u budućnosti. Freelanceri su otvorili taj put, sada ga male agencije od par ljudi sve više praktikuju, a to će pratiti i veće.

Kakva su Vam očekivanja za 2021. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Očekujem da će biti malo bolja od 2020 ako pričamo u proseku za našu branšu. Degordian je pokrenuo, a u 2021 će nastaviti da razvija tri ključne stvari. Prva je da se zaposlenima omogući praktično neograničen remote rad i kada se situacija sa koronom stavi pod kontrolu. To znači fleksibilnost i veću slobodu. Zapolseni su uvideli tokom 2020 dobre i loše strane rada od kuće i moći će da lakše da biraju u kojoj meri će odakle raditi. Drugo, shvatili smo da kancelarije u Beogradu, Zagrebu i Mostaru jako dobro i blisko sarađuju i da nema potrebe za dupliranjem sektora kako smo godinama poslovali i kako posluju sve (ili velika većina) agencije koje imaju kancelarije u više gradova u regionu. Ideja je da imamo jedan jak produkcijski tim, jedan jak performance tim, jak HR tim i sl. Core tima će biti u jednom gradu ali će članovim tog tima moći da sede i u drugim gradovima ili da čak budu u gradovima gde nemamo kancelarije i da rade potpuno remote. Treća stvar je građenje jake mreže saradnika za sve oblasti. Mi kao agencija pružamo veliki broj usluga kada pričamo o digitalnom marektingu. Taj broj se konstanto povećava i mi smo svesni da ne možemo u svakom malom segmentu biti najbolji niti ima potrebe za tim. Zato okupljamo tim profesionalaca sa kojima gradimo odnose na način da možemo biti sigurni u kvalitet i rokove koji im se postavljaju.

Takođe, gradimo i mrežu partnerskih agencija po celom svetu od kojih već sada dobijamo projekte.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2021.godini

– Želim Vam ROAStičnu novu 2021.
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.