Agencije

[POGLED SA VRHA 2020/21] DANKA TRBOJEVIĆ, Drive: „Digital je preuzeo lavovski deo u oglašavanju ali to nije moglo da nadomesti manjak u prihodima“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2021. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Danki Trbojević, direktorici agencije Drive…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Tekuću godinu započeli smo sa umerenim optimizmom ne sluteći da ćemo već početkom marta, suočeni sa vanrednim stanjem na nacionalnom planu, brzo i u hodu biti primorani da menjamo ne samo sopstvene planove već i poruke koju šalju naši klijenti.
Na žalost, one privredne grane najteže pogođene krizom i suočene sa borbom za opstanak prestale su da se oglašavaju. Segment poslovanja kojim se bavi agencija Drive, digital, preuzeo je lavovski deo u oglašavanju ali to nije moglo da nadomesti manjak u prihodima.

Naša industrija je ozbiljno potresena. Prihodovli su, možda ne jedino ali najviše, zdravstveno-farmaceutski sektor i agencije koje ih prate.

U drugom delu godine, kako pandemija nije posustajala, kreativni timovi su se suočili sa problemom stvaranja i plasiranja poruke koja će se izdvojiti i pamtiti.

Mi, u agenciji Drive, smo ponosni na projekat na kome smo zajedno radili sa našom produkcijskom kućom Adrenalin, promocija TV serije Besa za koju smo na festivalu Somoborac bili finalisti.

Pored toga smo za našeg klijenta L’Oréal uspeli da ostvarimo dobre rezultate, predstavimo i pozicioniramo brendove Kerastase, Matrix, Redken i L’Oréal Professional kod online zajednice na našem tržištu ali i u regionu (SLO; BG i HR) uz podršku naše medijske agencije UM.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Industrija tržišnih komunikacija kod nas ali i u regionu zaostaje za globalnim kretanjima ali sa pojavom pandemije kapacitet digitalnih komunikacionih kanala i upotreba novih tehnologija i platformi radi pozicioniranja na tržištu je uzelo maha.

Online kupovina koja je, bukvalno, eksplodirala 2020 nastaviće da raste zbog sada stečenih navika i konfora koji ovaj vid kupovine pruža.

Većina kompanija, koja je zbog nužde morala da se prilagodi e-commerce uslugama i razvojem digitalnih kanala, će nastaviti da ulaže i razvija ove segmente poslovanja i da upravo kroz ove kanale ostanu u kontaktu sa svojim potrošačima. Tehnologija nam dozvoljava da pomeramo granice na liniji brend-potrošač i zato je važno da poruka i sadržaj budu prilagođeni konkretnom određenom trenutku. Na nama je da iskoristimo njima bitne momente.
Svaka nova platforma stavlja nas pred novi izazov. Na nama je da na te izazove odgovorimo kreiranjem digitalne putne mape na koju će brendovi biti plasirani tako da se pamte.

Tehnologija i njen razvoj će nastaviti da oblikuje i buduće oglašavanje. U praćenju novih modela komunikacija kriju se i najveći izazovi.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u aktuelnom privrednom okruženju

Nastavak procesa digitalizacije u Srbiji je jedan od preduslova za dalji razvoj ovog tržišta.

Na drugom mestu projekti edukacije kako agencija iz ove oblasti tako i klijenata koje sprovode strukovna udruženja poput IAB Srbija i IAA su na srpskom tržištu ne samo korisni već i neophodni. Negovanje partnerskog odnosa sa klijentima i rad na zajedničkom rastu.

I na trećem mestu u okviru samih agencija koje se bave ovim poslom moraju se razvijati i poslovni i kreativni timovi sa izraženim senzibilitetom za novo i drugačije kreiranje poruka. Brzina u reagovanju se podrazumeva.

Kakva su Vam očekivanja za 2021. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

Nadam se da će u drugoj polovini naredne godine, kada će po svim procenama pandemija posustati, advertising industrija polako početi da napreduje. Postoje očekivanja da će teško pogođene industrije poput avio kompanija, hotelijerstva, turizma, i sl. ponovo početi da se oglašavaju.
Procenjujem da će online kupovina nastaviti da raste i da će većina klijenata nastaviti da ulaže u ecommerce usluge i da radi i dalje na razvoju digitalnih kanala.

Plan je da delujemo kao veliki integrisani tim u okviru naše agencije, da kreiramo još kvalitetnije kampanje sa našim klijentima i da zajedno razvijamo i podstičemo razumevanje tržišta u digitalnom svetu.

Ono na šta sam ja posebno fokusirana su naravno naši zaposleni i njihov razvoj, zadovoljstvo i gajenje timskog duha, što je poseban izazov u vreme pandemije – razdvojeni a zajedno jer jednino tako možemo kreirati kampanje koje će stvarati partnerstva.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2021. godini

– Ostanite zdravo i nadam se da se uskoro lično vidimo 🙂

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Poznati dobitnici EFFIE trofeja

Advertiser Serbia22. јун 2024.

Across Finance postavila Jana Vlčeka za direktora za investicije u medijskom sektoru

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 5. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 4. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Optimistični doručak sa agencijom Ovation – nova interna Anno Domini kolekcija

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Ogroman uspeh za Hrvatsku: Hrvatski kreativci su ove godine najuspešniji u regiji s čak dva Lava na Cannes Lions-u

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 3. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia19. јун 2024.

„Gospodin Billboard“ na CIM forumu 2024

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Prvi ovogodišnji lav iz Kana stiže u Nedelišće za kampanju „Priča koja vrijedi svakog slova“

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 1. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Effie Index 2023: Najefektivnije kampanje u Hrvatskoj i svetu tokom 2023

Advertiser Serbia14. јун 2024.

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Priča koja vredi svakog slova osvojila je nagradu na vodećem internacionalnom oglašivačkom festivalu Ukrajine

Advertiser Serbia6. јун 2024.