Agencije

[POGLED SA VRHA 2020/21] BOJAN STANKOV, Communis DDB Beograd: „Pružili smo maksimum i ostvarili ciljeve“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2021. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Bojanu Stankovu, Managing Director-u agencije Communis DDB Beograd…Razgovor vodio Nenad Danilović

 
Kako je za vašu agenciju protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Ovo je definitivno bila najteža i najkomplikovanija godina po svim aspektima. Izazovi i problemi sa kojima smo se suočili bili su toliko nepoznati, nepredvidljivi i apsolutno van svih nama iskustveno poznatih standarda i normi, da je to uticalo ne samo na poslovanje i način rada, već i na život kao takav.

U ovakvoj situaciji naš najvažniji projekat je bio da sačuvamo ljude, a zatim i da se efikasno prilagodimo novom načinu rada kao i da obezbedimo posao za sve u agenciji. Posebno bih istakao projekat dobijanja tendera u vreme vanrednog stanja, za jednog od najvećih klijenata na tržištu, jer su uslovi za normalan i kreativan rad u tom momentu bili gotovo nemogući.

Kada se sve uzme u obzir, smatram da smo ove godine uistinu pružili maksimum i da smo postigli one ciljeve koji su realno i bili ostvarivi u datim uslovima poslovanja. Najveće zasluge za to pripadaju zaposlenima u agenciji koji su svojim radom, znanjem, posvećenošću, ali i snažnom voljom i karakterom, pokazali da su jedna od najvećih vrednosti agencije.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Pojava pandemije i ekonomske krize u okviru iste svakako da se momentalno reflektovalo i na ekonomski aspekt, poslovanje, pad tržišta, smanjenje budžeta i to u svim industrijama, a ne samo u našoj. Iskušenja koja se prva javljaju kada se suočavate sa nečim novim i što vam je apsolutna nepoznanica jeste nemogućnost adekvatnog planskog odgovora čak i kratkoročnog. Primorani ste da donosite poslovne odluke u momentu, ali i da ih često menjate i usklađujete sa promenama na tržištu i uopšteno sa uslovima života.

Sposobnost adekvatnog i brzog odlučivanja kao i prilagođavanja planova i načina rada trenutnoj situaciji i okolnostima uz potrebu da održite likvidnost poslovanja svakako da su iskušenja koja su obeležila ovu godinu.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u aktuelnom privrednom okruženju

– Mislim da je trenutno najvažnije da se pandemija što pre okonča kako bi se prevashodno uslovi života poboljšali i vratili koliko toliko u normalu. Dok se to ne dogodi, na svima nama je da se i u ovim uslovima izborimo da se naš kreativni i agencijski rad adekvatno vrednuje kao i da pokažemo određenu međusobnu solidarnost i poštovanje minimuma etičkih normi i vrednosti u poslovanju.

Kakva su Vam očekivanja za 2021. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Imamo sasvim realna očekivanja koja smo uskladili sa zdravstvenom, tržišnom i ekonomskom situacijom koja se može očekivati u narednoj godini. Ne mislim da će doći do nekih drastičnih promena ili bitnih poboljšanja u segmentu poslovnih uslova u našoj industriji. Verujem i da ćemo se suočiti sa značajnim brojem sličnih izazova, ali i da je naša prednost u tome što ćemo te izazove, uz stečeno iskustvo, dočekati spremniji.

Uz sve to, novi poslovi koje smo uspeli da obezbedimo daju nam dodatni motiv da naredne godine damo svoj apsolutni maksimum po pitanju kreativnosti i realizacije projekata.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2021. godini

– Da svi budemo zdravi, uspešni, nasmejani i da više vodimo računa jedni o drugima jer podrška se traži, podrška je važna, što bi rekli Jarboli.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.