Agencije

[POGLED SA VRHA 2020/21] ANKICA MAMIĆ, Agencija IMC: „Možemo sa zadovoljstvom ispratiti ovu izazovnu godinu jer nam je otvorila i neke nove prilike“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2021. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Ankici Mamić, Vlasnici Agencije IMC…Razgovor vodio Nenad Danilović

 
Kako je za vašu agenciju protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

– Što se tiče poslovanja naše agencije, možemo sa zadovoljstvom ispratiti ovu izazovnu godinu jer nam je otvorila neke nove prilike. Ove smo godine ugovorili usluge promidžbe i vidljivosti za nekoliko infrastrukturnih projekata koji se sufinanciraju sredstvima EU. Također, započeli smo suradnju s novim klijentima iz područja tehnologije, proizvodnje namještaja i opreme te financijske industrije. Također, preselili smo u novi, vlastiti ured, što je zasigurno lijep završetak „lude“ 2020.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2020?

– Ova je godina za nas, kao i za sve, bila godina velikih izazova. Lockdown u proljeće očekivano je utjecao na ukupnu gospodarsku aktivnost i planirane prihode u svim djelatnostima pa tako i u odnosima s javnostima. S obzirom na kontekst krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, bilo je realno očekivati puno posla za stručnjake za krizno komuniciranje, jer je adekvatna komunikacija prema internim i eksternim dionicima u krizi izuzetno važna za očuvanje željene reputacije.

No nažalost, u Hrvatskoj se vrlo često odnosi s javnošću percipiraju kao trošak u skupini troškova koje bi trebalo prve „rezati“, a istovremeno se očekuje jednaka ili još i viša razina pružene usluge.

Ipak, istaknula bih i neke pozitivne aspekte ove krize. Zbog potpune promjene načina na koji se naš posao radi, gdje je sve manje osobnih kontakta i gotovo sve što se moglo preselilo se u virtualni svijet, otvorila se velika prilika za učenje. Nikada toliko edukativnog sadržaja nije bilo široko dostupno, što je dobra prilika za sve one koji se žele baviti odnosima s javnostima.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u aktuelnom privrednom okruženju

– Za bolje razumijevanje važnosti uloge stručnjaka za komunikacije općenito, a posebno u krizi, trebamo prije svega mi sami poraditi na unaprjeđenju reputacije i percepcije naše struke. Mislim da smo u Hrvatskoj proteklih godina propustili to učiniti. Što se tiče ukupnog poslovnog okruženja, za očekivati je da će se poslovna aktivnost „buditi“ i intenzivirati prestankom pandemije koronavirusa, što će se vjerujemo dogoditi uskoro s dolaskom cjepiva.

Kakva su Vam očekivanja za 2021. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti

– Učenja nikada dosta. To je ono najvažnije čime se vodimo u agenciji i u skladu s time ćemo i u godini koja dolazi težiti stjecanju novih znanja, unaprjeđenju kompetencija u digitalnom okruženju, kako bismo postojećim i budućim klijentima pružili vrhunsku integriranu komunikacijsku podršku.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2021. godini

– Nakon ovog iskustva 2020., svima želim najviše zdravlja, života i rada uz disanje punim plućima.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.