Agencije

[POGLED SA VRHA 2019/20] ANĐELKO TRPKOVIĆ, Publicis Groupe Adriatic: „Iza nas je još jedna uspešna godina, koja je posledica predanog rada, talenta i znanja“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2020. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Anđelku Trpkoviću, CEO Publicis Groupe Adriatic…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Iza nas je još jedna uspešna godina. Naravno da to nije posledica slučaja, nego predanog rada svih zaposlenih u našem sistemu, njihovog talenta i znanja.

Poznata je činjenica da naša grupa posluje kroz tri kreativne agencije na ovom tržištu, i nije lako pobrojati sve projekte i aktivnosti koji zaslužuju da budu pomenute, ali ako je to zadatak hajde da probamo:

Leo Burnett – Ove godine je svakako najveće priznanje koje smo dobili Euro EFFIE, prvi ikada u Srbiji, za našeg klijenta Vip mobile. To je dokaz da kampanje koje su nagrađene na lokalnom takmičenju dobijaju potvrdu i kada se porede u evropskoj konkurenciji. Takođe, nakon 9 godina saradnje ovo je bila godina u kojoj smo na pitch-u potvrdili našu poziciju komunikacionog partnera za VIP mobile.

Saatchi&Saatchi – pored mnogih zanimljivih projekata istakao bih aktivnosti na promeni dizajna ambalaže za LIFE, brand našeg dugogodišnjeg klijenta NECTAR, kao i uvek zanimljive i inovativne kampanje za Nestle.

Publicis – Ove godine Publicis je dobio priliku da po prvi put realizuje projekte u jednoj veoma dinamičnoj i za advertisere obično nevidljivoj kategoriji – agraru. Osvojili smo regionalni pitch za BASF. Takođe, nema većeg zadovoljstva nego kad uradite prvu kampanju za klijenta i uvedete ga u naš svet. Tu čast ukazao nam je jedan od najvećih WEB portala KUPUJEM PRODAJEM.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Ovu godinu bih ocenio kao standardnu. Nije bilo nekih značajnijih promena u odnosu na poslovno okruženje u kojem smo navikli da radimo. A navika je čudo, pa i ono što je vredno promena nije urađeno.

Mislim da nismo puno uradili na definisanju profesionalnih normi, i to je boljka naše industrije već duži niz godina. Ovo je posebno zabrinjavajuće kada se zna da se uvećava prostor na kojem delujemo i da imamo sve više kanala komunikacije.

Jedan od najznačajnijih problema, koji svi moramo da rešavamo, je pitanje atraktivnosti naše industrije za nove talente. U zavisnosti od njihovog kvaliteta zavisiće i budućnost naše industrije.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u ovdašnjem privrednom okruženju

– Kao što sam u prethodnom odgovoru rekao, krenuo bih od definisanja profesionalnih normi.

Tu pre svega mislim na definisanje standarda profesionalnog kvaliteta, količine posla koju je moguće uraditi u datom vremenu i pokušaja određivanja vrednosti urađenog.

To nikako ne znači da stvari treba uprosečiti, nego definisati kriterijume za ocenu šta je to što predstavlja profesionalni minimum.

Druga stvar koja može značajno da nam pomogne je uređivanje pravila u tržišnoj utakmici, odnosno preporučene norme koje se ugrađuju u ugovore.

Tu pre svega mislim na definisanje NDA dokumenata, rokova trajanja ugovora usklađenih sa zahtevanom veličinom tima, otkaznih rokova, prava na odustajanje od projekta i nadoknade sa tim u vezi… Naravno, da svako ima pravo da prihvati ili ne prihvati predloge vodeći računa o svojoj poslovnoj politici, ali važno je da se zna da li je to u skladu sa preporukom profesionalnih udruženja ili nije.

Bio bih zadovoljan kada bi se po jednom od ova dva predloga pokrenula organizovana aktivnost u narednoj godini, pa ću odustati od dodavanja još nekog faktora.

Kakva su Vam očekivanja za 2020. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

Ukoliko ništa ne promenimo, poslovni uslovi će ostati isti. Agencije će poslovati sa manje ili više uspeha, ali ukupno gledajući, status naše industrije neće ići u dobrom smeru.

Ukoliko važi pravilo – daj ono, što želiš da dobiješ, onda sledeće godine treba da damo što je moguće više poverenja i poštovanja svima koji učestvuju u kreiranju našeg poslovnog okruženja.

Ukoliko nemate planove, onda ste u velikom problemu. Naravno da imamo planove za narednu godinu, ali će to ostati deo naše poslovne tajne.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2020. godini

– Najveći deo svog dana provedemo na poslu. Život, po mom mišljenju, predstavlja skup iskustava vrednih pamćenja. Kada spojim ove dva stava dolazim do sledećeg zaključka: ukoliko ništa od onoga što radimo nije vredno pamćenja, onda smo možda pogrešili posao ili protraćili život.

Kreirajte stvari vredne pamćenja!

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Kreativnost vs. Medijski zakup – isključuje li jedno drugo

Advertiser Serbia7. јуна 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Bio je ovo najveći Future Tense dosad“

Advertiser Serbia6. јуна 2023.

M2Communications osvojio srebro na festivalu White Square 2023

Advertiser Serbia6. јуна 2023.

Šokantno iskreni: Brend koji je uspeo da iznenadi potrošače

Advertiser Serbia4. јуна 2023.

Prestižni European Design Award za Sondu i rovinjsku Batanu

Advertiser Serbia4. јуна 2023.

One i McCann Podgorica zajedno sa partnerima osvojili 3 nagrade na CIM Forumu

Advertiser Serbia2. јуна 2023.

FEFA fakultet i I&F Grupa – četvrtu godinu zaredom savremenim studijama obrazuju buduće marketare

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Izabran novi Upravni Odbor IAA Serbia

Advertiser Serbia31. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Kampanja za zapošljavanje“ za Webhelp

Advertiser Serbia31. маја 2023.

WPP se udružuje sa NVIDIA kako bi koristio veštačku inteligenciju u oglašavanju

Advertiser Serbia30. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] 404: „Ožujsko – Svjetsko nogometno prvenstvo“

Advertiser Serbia30. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Uživaj između redova“ za Kraš Napolitanke

Advertiser Serbia29. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SVA: „Novogodišnja čestitka 2023″

Advertiser Serbia25. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] DEGORDIAN: „Dizajn web stranice i prilagođavanje za preko 40 tržišta“ za Muzej iluzija

Advertiser Serbia25. маја 2023.

Dva srebra za M2Communications na Eventex Awards

Advertiser Serbia22. маја 2023.