Agencije

[POGLED SA VRHA 2019/20] TAMARA JOKANOVIĆ, Represent Communications: „2019 je bila najuspešnija poslovna godina za Represent Communications do sada“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2020. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Tamari Jokanović, generalnoj direktorici agencije Represent Communications…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Protekla godina za nas je bila veoma dinamična jer smo s početka godine podmladili ceo top menadžment, ali ovo je ujedno bila i najuspešnija poslovna godina za Represent Communications do sada. Imamo dosta značajnih projekata iza sebe, pogotovo u oblasti kriznih komunikacija. Takođe bih izdvojila i prvu poslovnu platformu “Naša mreža” koji smo ove godine lansirali sa Vip-om a namenjena je povezivanju kompanija/preduzeća u Srbiji. Od internih kampanja koje smo pokrenuli i realizovali, najznačajniji je svakako projekat Summer Get Together jer nam je ovo leto proteklo u znaku tailor-made humanitarnog projekta u kom su spojeni aktuelni trendovi u oblasti komunikacija, edukacija zainteresovanih pojedinaca i zaposlenih sa ciljem da se pruži podrška kroz prisustvo i donacije koje su otišle na adresu 10 različitih institucija. Tu nismo stali, te smo ove godine, umesto kupovine novogodišnjih poklona klijentima i partnerima, novac namenjen tome, donirali u još jednu instituciju i pomogli projekat RTV Vojvodine “Slatkiš za mog drugara”.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2019?

– Uz novine, tehnologije i zakone koji su umnogome uticali i tek će uticati na poslovanje ne samo tržišnih komunikacija, bilo je u najmanju ruku dinamično, kao što sam i pomenula. Mnoge velike kompanije i sistemi su se susreli sa restruktuiranjem, uvođenjem novih sistema i tehnologija, neke industrije i sa “ukrupnjavanjem” tržišta, što se svakako odrazilo i na industriju tržišnih komunikacija, a prave posledice i rezultate ćemo svi osetiti tek u godinama koje dolaze.

Takođe, stiče se utisak da se struka donekle probudila i protekle godine smo zaista imali priliku da vidimo nekoliko dobrih i zapaženih kampanja, što nije bio slučaj godinama unazad. Međutim, to još uvek nije dovoljno i tržište, okruženje, novi način poslovanja će zahtevati ne samo kreativnije pristupe, već domišljato-ostvarive pristupe čija će realizacija dati zaista vidljive rezultate, pogotovu u oblasti CSR-a koji je ove godine doživeo svoje ponovno buđenje.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u ovdašnjem privrednom okruženju

Po meni, prvi i najbitniji je uspostavljanje profesionalnih standarda struke, jer je, nažalost, na tržištu još uvek prisutan trend neetičkog i neprofesionalnog poslovanja, ne samo agencija već i potencijalnih klijenata.

Naravno, ovde ne mogu a da ne napomenem da imamo mnogo više apsolutnih profesionalaca u našoj struci i takvoj konkurenciji se uvek unapred radujem!

Drugi, veoma važan faktor za agencije jeste priprema pravilnika za raspisivanje pitch-eva i tendera od strane klijenata i potencijalnih klijenata, koji apsolutno ima veze sa gore pomenutim standardima.

Šta to konkretno znači? Treba definisati zadatke koje dobijamo, ideje koje dajemo, vremenske rokove koje agencije dobijaju za izradu istih i na kraju naknade za to isto učešće ili ideje ukoliko klijent želi da ih iskoristi. Neretko se dešava da ideje budu preslikane, da se raspisani pitch-evi “zatvore” nakon dostave projektnih zadataka, da se traže strategije i razrade taktičkih i kriznih planova do detalja, da se potencijalni klijenti nikada više ne jave posle raspisivanja pitch-a, a niko od njih i ne pomisli koliko je resursa, ideja i vremena utrošeno u te iste pitch-eve/tendere.

I poslednji, ali ne i najmanje važan – uspostavljanje realnog raspona cena usluga koje pružamo.

Trebalo bi da se mi kao struka konačno vratimo vrednovanju sopstvenih “proizvoda”. Kao što vidite, sva tri faktora su zapravo usko povezana jedni sa drugima.

Kakva su Vam očekivanja za 2020. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Ako je verovati numerologiji, 2020. će biti godina prosperiteta, tako da se i mi spremamo za isti! Sledeće godine, Represent Communications će postati punoletan, tako da ćemo morati da se transformišemo za ulazak u “svet odraslih”. Planiramo da nam sledeća godina bude godina ulaganja u budućnost, baš kao u svetu odraslih, ali ćemo vas o svemu obavestiti na vreme.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2020. godini

– Želim im da se numerološka predviđanja zaista i ostvare! Dakle, želim vam svima prosperitet, rast i uspeh, ali da uvek budu prožeti iskrenim emocijama i ljubavlju kako u poslovnom tako i u privatnom životu!

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Ako ne može publika Beogradskoj filharmoniji, može Beogradska filharmonija publici

Advertiser Serbia27. oktobra 2020.

ANDREJA MILKIĆ: „Ove godine u okviru Biznis modula želimo da razumemo kako se globalna i lokalna ekonomija menjaju“

Advertiser Serbia26. oktobra 2020.

Kreativna podrška prodaji magazina LiceUlice

Advertiser Serbia26. oktobra 2020.

MARIJA MATIĆ: „Modul Mediji u okviru ovogodišnje AcademIAA bavi se aktuelnim trenutkom i pre svega uticajem pandemije na medije i medijsku industriju globalno i lokalno“

Advertiser Serbia25. oktobra 2020.

Represent Communications je zvanična agencija CEFTA sporazuma

Advertiser Serbia21. oktobra 2020.

Proglašeni dobitnici osmog SoMo Borca

Advertiser Serbia8. oktobra 2020.

Kako je Covid-19 stavio tehnologije u fokus poslovanja? Direct PERSPECTIVE Talks webinar u petak, 9.oktobar u 12h

Advertiser Serbia7. oktobra 2020.

SAATCHI & SAATCHI HRVATSKA osvojio Srebro na Cresta Awards

Advertiser Serbia7. oktobra 2020.

Komparativna analiza konzumacije medija u regionu u vreme COVID-a – Četvrtak, 8.oktobar WeCann Live webinar

Advertiser Serbia6. oktobra 2020.

Doktori superheroji dobitnici “ACT Responsible” priznanja u kategoriji COVID 19

Advertiser Serbia2. oktobra 2020.

Društvo Srbije za odnose s javnošću dodelilo nagrade

Advertiser Serbia1. oktobra 2020.

Svetla strana pandemije

Advertiser Serbia28. septembra 2020.

Direct PERSPECTIVE Talks: Kako u Covid-19 vremenu gradimo brendove koje će potrošači voleti?

Advertiser Serbia28. septembra 2020.

Najbolja agencija BalCannes-a je Bruketa&Žinić&Grey, a Saatchi&Saatchi Croatia i Violeta zaslužni su za najbolji projekat

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

Veliki uspeh MCCANN agencija na BalCannes festivalu

Advertiser Serbia24. septembra 2020.