Agencije

[POGLED SA VRHA 2019/20] MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „2019 je za nas bila iznimno uspješna zahvaljujući širenju portfelja klijenata“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2020. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Manueli Šola, General Manager-u agencije Komunikacijski laboratorij…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine?

– Protekla godina za nas je bila iznimno uspješna zahvaljujući širenju portfelja klijenata brendovima Nespresso, PlayStation, luksuznim hotelskim lancem Aman i tvrtkom RASCO. Bio je to razlog širenja našeg tima iskusnim novim kolegama kako bi postojećim i novim klijentima mogli i dalje osiguravati pravovremenu i učinkovitu uslugu integriranih komunikacija. Intenzivno smo s dugogodišnjim klijentima kao što su Mc`Donalds, Deichmann, Garmin, Wiener osiguranje, Zvijezda, PIK Vrbovec, Visa i mnogim drugima radili na brojnim projektima iz cjelokupnog spektra usluga upravljanja komunikacijama. Rezultat povećanog opsega aktivnosti, akvizicije novih klijenata i širenja tima je i rast prihoda tvrtke. To će nam omogućiti da razvijamo poslovanje u novim smjerovima i širimo portfelj usluga, ovisno o potrebama i promjenama na tržištu.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2019?

Ako ćemo gledati podatke o prihodima članica HURA-e koji su u 2018. godini iznosili 1,4 milijarde kuna, definitivno možemo reći da se tržište oporavilo i da naša industrija ima utjecaj na gospodarski razvoj zemlje. Tvrtke i brendovi su svjesni da je danas zbog novih mogućnosti plasiranja poruka i sadržaja, s jedne strane puno izazovnije, a s druge puno lakše komunicirati s potrošačima.

Publika sama odlučuje koji sadržaj i na koji način želi konzumirati, a i sama postaje medij. To, nama u industriji komunikacija daje puno više prostora i mogućnosti da koristeći postojeće ali i razvijajući nove usluge učinkovito djelujemo i nudimo inovativna rješenja.

Ono što bih izdvojila kao „osobinu“ koju danas tvrtke ali i podjedinici unutar njih moraju imati je zaista velika fleksibilnost te sposobnost predviđanja i prilagodbe novim, ponekad distruptivnim promjenama u industriji, gospodarskom i društvenom okruženju.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u hrvatskom privrednom okruženju

– Bez obzira radi li se o našoj ili bilo kojoj drugoj industriji potrebno je, na prvom mjestu, poticati mjere i stvarati uvjete rasta i razvoja poduzetništva. Tako možemo generirati dugoročan ekonomski rast, poticati investicije, otvarati nova radna mjesta i zaustaviti trend iseljavanja mladih ljudi iz Hrvatske.

Kada naša politika konačno prihvati činjenicu da su mali i srednji poduzetnici generatori razvoja gospodarstva, kreatori radnih mjesta i da su to ti segmenti društva koji mogu biti agilni, kreirati promjene u široj zajednici od samog gospodarstva, onda će sve biti drugačije.

Kakva su vam očekivanja za 2020. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Uzimajući u obzir trend rasta proteklih godina, predviđam da će se industrija i dalje rasti i razvijati. I to je dobro za sve nas.

Konkurencija je poticajna i tjera nas da se razvijamo i radimo dobre stvari. Jedna od njih je svakako i nastavak našeg autorskog projekta. Riječ je o Future Tense – prvoj hrvatskoj i regionalnoj B2B konferenciji o budućnosti poslovanja na koju dovodimo vodeće svjetske futurologe.

Održat će se u svibnju u Zagrebu i na njoj će poslovna zajednica otvoriti brojne teme vezane uz budućnost i dugoročan razvoj poslovanja različitih industrija. I dalje ćemo intenzivno ulagati u naš kadar kroz eksterne i interne edukacije. Prateći trendove, svakako očekujemo i nove tehnologije koje ćemo moći primijeniti u našem svakodnevnom radu i uslugama, posebno kroz digitalnu komunikaciju, organizaciju evenata i strateško savjetovanje.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2020. godini

– Želim nam svima puno dobrih i kvalitetnih projekta, dobre budžete i zadovoljne zaposlenike. Godinu u kojoj se svi dalje razvijaju i ostvaruju uspjehe u svim sferama djelovanja. I da se odmorimo svi za ova praznike :)

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Nova kampanja JAZAS-a i Degordiana: Distanca od 2 mikrona štiti od virusa!

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.

JOVANA SIMIĆ, Ovation BBDO: Cancel Culture i brendovi

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Istraživanje: Kreativna industrija u Srbiji među najpogođenijim Covid-19 krizom

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

MARIJA MATIĆ: „VIDA je najmoćniji kanal advertajzing komunikacije koji je do sada postojao“

Advertiser Serbia27. jula 2020.

Direct PERSPECTIVE pokreće dijalog o novoj normalnosti – O poslovanju, brendovima i tehnologijama

Advertiser Serbia23. jula 2020.

IVAN WESTERVEEN, Saatchi & Saatchi Beograd: „Cvrčak i Mrav u Africi“ je tip projekta koji opravdava postojanje naše profesije i kreativne industrije

Advertiser Serbia20. jula 2020.

Ghetaldus je izbacio stav na sunce

Advertiser Serbia17. jula 2020.

2 Red Dot nagrade za Studio Sonda: Za sladoled King u čašici i za projekat EPK Rijeka 2020, Autorske Bure

Advertiser Serbia16. jula 2020.

Saatchi&Saatchi Hrvatska osvojio AdForum-ov PHNX

Advertiser Serbia13. jula 2020.

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.