Agencije

[POGLED SA VRHA 2019/20] IVAN ŽIVKOVIĆ, Pioniri: „Pioniri će godinu za nama proslaviti kao veliku godinu“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2020. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Ivanu Živkoviću, Managing Director-u agencije Pioniri…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

Pioniri će godinu za nama proslaviti kao veliku godinu.

Završili smo je sa nikad većim brojem zaposlenih, rastom poslovanja od nekoliko desetina procenata i sa dosta zaokruženih celina.

Kada kažem dobra godina, mislim da smo i dosta uradili na organizaciji agencije, daljoj fleksibilizaciji rada i približavanju onome što bi trebalo da bude agencija budućnosti. Dobro i dosta smo radili na edukaciji, uređenju i inoviranju nekih procesa, automatizaciji pojedinih poslova i radili na par inovativnih, da ne kažem pionirskih kampanja i projekata.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2019?

– Kada se osvrnem na celu industriju i poslovanje u istoj, nikad teža i mučnija godina. Otišla nam je još jedna godina u kojoj nismo ništa uradili da poboljšamo stanje struke, uslove u kojima radimo i da iskoristimo priliku da se organizujemo. Umesto toga, organizovali smo festivale, konferencije i druge razne forme koje neće rešiti probleme svih nas.

I u ovoj godini nosićemo breme niskih cena u celoj industriji, sa druge strane i posledično povezano usluge niskog kvaliteta, problem ogoromne i nelojalne konkurencije i neravnopravnih uslova za sve, a pod kojima svi moramo da budemo na sličnom nivou.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u ovdašnjem privrednom okruženju

Veće interesovanje za industriju, a ne samo za profit je ono što može da nas pomeri dalje. Dakle ekspertiza je bitna, pa tek onda ćemo uspeti da popravimo mizerne uslove pod kojima radimo ovaj posao. U Srbiji je potpuno normalno da poskupi struja, grejanje, prevoz, putarina, ali agencijske usluge nikako – to bi bio skandal.

Možemo i moramo svi mi mnogo bolje. I klijenti bolje da nas plaćaju i vrednuju više naš doprinos njihovim poslovnim rezultatima, ali i mi da budemo posvećeniji, stručniji i spremni da im budemo više od partnera u izazovnom poslu komunikacija 2020.

Kakva su Vam očekivanja za 2020. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Planove uvek imamo i to velike, a očekivanja od industrije nikakva, jer je bolje tako. Nerealno je da očekujemo bolje uslove na nivou industrije, a da ništa ne uradimo po tom pitanju svi zajedno.

Naš agencijski fokus u novoj godini biće na regionalnom širenju i jačanju mreže Pionira.

Sa druge strane, dalja posvećenost promeni strukture agencije, inoviranju procesa rada i negovanju talenata i ljudskih resursa. Jer, moguće je stvoriti agenciju kojoj će se oni najbolji i najtalentovaniji ponovo vratiti i rado raditi u njoj. Agenciju za nove narastajuće snage i neke nove generacije koje sve rade pametnije nego nekada.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2020. godini

– Da biraju i rade pametno. Da veruju u kreativu i inovacije. Da budu iskreni i otvoreni prema sebi, a zatim i prema drugima. I da se ne plaše emocija u komunikaciji, jer će nas jedino one razlikovati od mašina.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.