Agencije

[POGLED SA VRHA 2019/20] IVAN ŽIVKOVIĆ, Pioniri: „Pioniri će godinu za nama proslaviti kao veliku godinu“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2020. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Ivanu Živkoviću, Managing Director-u agencije Pioniri…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

Pioniri će godinu za nama proslaviti kao veliku godinu.

Završili smo je sa nikad većim brojem zaposlenih, rastom poslovanja od nekoliko desetina procenata i sa dosta zaokruženih celina.

Kada kažem dobra godina, mislim da smo i dosta uradili na organizaciji agencije, daljoj fleksibilizaciji rada i približavanju onome što bi trebalo da bude agencija budućnosti. Dobro i dosta smo radili na edukaciji, uređenju i inoviranju nekih procesa, automatizaciji pojedinih poslova i radili na par inovativnih, da ne kažem pionirskih kampanja i projekata.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2019?

– Kada se osvrnem na celu industriju i poslovanje u istoj, nikad teža i mučnija godina. Otišla nam je još jedna godina u kojoj nismo ništa uradili da poboljšamo stanje struke, uslove u kojima radimo i da iskoristimo priliku da se organizujemo. Umesto toga, organizovali smo festivale, konferencije i druge razne forme koje neće rešiti probleme svih nas.

I u ovoj godini nosićemo breme niskih cena u celoj industriji, sa druge strane i posledično povezano usluge niskog kvaliteta, problem ogoromne i nelojalne konkurencije i neravnopravnih uslova za sve, a pod kojima svi moramo da budemo na sličnom nivou.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u ovdašnjem privrednom okruženju

Veće interesovanje za industriju, a ne samo za profit je ono što može da nas pomeri dalje. Dakle ekspertiza je bitna, pa tek onda ćemo uspeti da popravimo mizerne uslove pod kojima radimo ovaj posao. U Srbiji je potpuno normalno da poskupi struja, grejanje, prevoz, putarina, ali agencijske usluge nikako – to bi bio skandal.

Možemo i moramo svi mi mnogo bolje. I klijenti bolje da nas plaćaju i vrednuju više naš doprinos njihovim poslovnim rezultatima, ali i mi da budemo posvećeniji, stručniji i spremni da im budemo više od partnera u izazovnom poslu komunikacija 2020.

Kakva su Vam očekivanja za 2020. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Planove uvek imamo i to velike, a očekivanja od industrije nikakva, jer je bolje tako. Nerealno je da očekujemo bolje uslove na nivou industrije, a da ništa ne uradimo po tom pitanju svi zajedno.

Naš agencijski fokus u novoj godini biće na regionalnom širenju i jačanju mreže Pionira.

Sa druge strane, dalja posvećenost promeni strukture agencije, inoviranju procesa rada i negovanju talenata i ljudskih resursa. Jer, moguće je stvoriti agenciju kojoj će se oni najbolji i najtalentovaniji ponovo vratiti i rado raditi u njoj. Agenciju za nove narastajuće snage i neke nove generacije koje sve rade pametnije nego nekada.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2020. godini

– Da biraju i rade pametno. Da veruju u kreativu i inovacije. Da budu iskreni i otvoreni prema sebi, a zatim i prema drugima. I da se ne plaše emocija u komunikaciji, jer će nas jedino one razlikovati od mašina.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Degordian ima novi podbrand: Enstring je HR-first agencija

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

Ascanius Media Slovenija i Bosna i Hercegovina promenile naziv u Direct Media

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Represent Communications i HR Xcel predstavili zajedno novu uslugu na tržištu

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Stethoscope, alat za istraživanje zadovoljstva i angažovanost zaposlenih, sada se zove Luppa

Advertiser Serbia15. септембра 2023.

DRV Agencija osvojila globalnog klijenta ESPRIT: “Kreirali smo oglase za Vogue i za čuveni Hudson Yards u Njujorku “

Advertiser Serbia5. септембра 2023.

Najveće širenje do sada: Infinum preuzeo američku digitalnu agenciju ExpandTheRoom (ETR)

Advertiser Serbia5. септембра 2023.

Degordian lansirao svoj prvi podbrand – upoznajte Builtt, development agenciju!

Advertiser Serbia30. августа 2023.

HURA-ino istraživanje: Nastavljen rast prihoda i broja zaposlenih u komunikacijskim agencijama

Advertiser Serbia17. августа 2023.

Hrvatska tech kompanija stvorila zajednicu koja okuplja globalne agencijske stručnjake

Advertiser Serbia17. августа 2023.

MILE BANIĆ, EssenceMediacom: „Nikada nije bilo zahtevnije doći do potrošača sa željenom porukom“

Advertiser Serbia28. јула 2023.

Najbolji saveti kako da transformišite svoj lični brend uz pomoć ChatGPT-ja

Advertiser Serbia27. јула 2023.

VELJKO GOLUBOVIĆ, New Moment: „U modulu KREATIVA IAA Akademije upoznaćemo našu prirodnu kreativnost sa super-moćima veštačke inteligencije“

Advertiser Serbia25. јула 2023.

Kako da iskoristite TikTok za promociju i realizaciju vaše Employer Branding strategije?

Advertiser Serbia21. јула 2023.

Radimo zajedno na podršci za veću zaposlenost pripadnika LGBTQI+ zajednice

Advertiser Serbia11. јула 2023.

Effie Index 2022: Objavljene najefektnije kompanije na svetu tokom 2022, među njima i one iz Hrvatske

Advertiser Serbia6. јула 2023.