Agencije

[POGLED SA VRHA 2019/20] DANKA TRBOJEVIĆ, Drive: „Za agenciju Drive 2019 je bila uzbudljiva, dinamična i izuzetno uspešna“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2020. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Danki Trbojević, direktorici agencije Drive…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Za agenciju Drive 2019 je bila uzbudljiva, dinamična i izuzetno uspešna. Osvojili smo nekoliko nagrada na regionalnim i domaćim festivalima. Za promociju Exit fondacije i kampanju Stay clean dobili smo glavnu Somborac nagradu a moram da napomenem da smo bili jedina agencija iz Srbije koja je osvojila nagradu. U saradnji sa agencijom McCann Beograd smo osvojili i IAB Serbia MIXX nagradu za najbolju inovativnu kampanju urađenu za Schweppes. Zaposleni u našoj agenciji pobedili su na takmičenju Young Lions i prisustvovali su na globalnom takmičenju u Kanu, što smatramo ogromnim uspehom.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Industrija tržišnih komunikacija kod nas ali i u regionu zaostaje za globalnim kretanjima. Još uvek nije iskorišćen kapacitet digitalnih komunikacionih kanala dok se upotreba novih tehnologija i platformi radi pozicioniranja na tržištu u razvijenijim zemljama već meri bilionima dolara.

Internet i društvene mreže su promenile tehniku oglašavanja zauvek i učinile je naprednijom. Tehnologija i njen razvoj će nastaviti da oblikuje i buduće oglašavanje. U praćenju novih modela komunikacija kriju se i najveći izazovi.

Pretraga online informacija, video sadržaja, pristup društvenim mrežama sa upotrebom smart phone uređaja postala je ne samo brža i lakša nego se i interakcija odvija u svako vreme i na svakom mestu. Ogromna količina digitalnih informacija omogućava potrošaču da bira i dobije sadržaj koji želi i kada ga želi.

Kompanije i brendovi koji su se odvojili od konkurencije i došli do svoje grupe potrošača upotrebljavali su nove tehnologije i inovativne kanale komunikacija. Tehnologija nam dozvoljava da pomeramo granice na liniji brend-potrošač i zato je važno da poruka i sadržaj budu prilagođeni konkretnom određenom trenutku. Na nama je da iskoristimo njima bitne momente.
Svaka nova platforma stavlja nas pred novi izazov. Na nama je da na te izazove odgovorimo kreiranjem digitalne putne mape na koju će brendovi biti plasirani tako da se pamte.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u ovdašnjem privrednom okruženju

– Nastavak procesa digitalizacije u Srbiji je jedan od preduslova za dalji razvoj ovog tržišta. Na drugom mestu projekti edukacije kako agencija iz ove oblasti tako i klijenata koje sprovode strukovna udruženja poput IAB Srbija su na srpskom tržištu ne samo korisni već i neophodni.
I na trećem mestu u okviru samih agencija koje se bave ovim poslom moraju se razvijati i poslovni i kreativni timovi sa izraženim senzibilitetom za novo i drugačije kreiranje poruka. Brzina u reagovanju se podrazumeva.

Kakva su Vam očekivanja za 2020. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

Očekujem da će naredna godina doneti nešto veće razumevanje digitalnog oglašavanja koje podrazumeva brzu reakciju, real time komunikaciju sa korisnikom i drugačiju kreativnost od one koju smo viđali na domaćem tržištu u prethodnim godinama.

Mi imamo velike planove za narednu godinu a svakako je plan da kreiramo još kvalitetnije kampanje sa našim klijentima i da zajedno razvijamo i podstičemo razumevanje tržišta u digitalnom svetu.

Ono na šta sam ja posebno fokusirana su naravno ljudi i njihov razvoj, zadovoljstvo i gajenje timskog duha u ovom dinamičnom radnom okruženju. Samo tako možemo kreirati kampanje koje će stvarati partnerstva.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2020. godini

– Kolegama želim puno inovativnih kampanja koje brzo nalaze put do protrošača. I naravno želim im srećnu i uspešnu digitalnu 2020.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Regionalna nagrada za Iskrenost otišla u ruke Agencije DRV

Advertiser Serbia12. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ŽIŠKA: „Bolji“ za Nutri O’cake

Advertiser Serbia10. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „adidas Originals Influencers kampanja“

Advertiser Serbia9. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SEÑOR: „Od naših ruku, s naše zemlje“ za L’ortolano

Advertiser Serbia5. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „Sve VAU uz NEO23″ za A1 Srbija

Advertiser Serbia4. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „GIG Konferencija“

Advertiser Serbia2. април 2024.

DIDS 2024: Kako se publici u Beogradu uživo obratila osoba koja ne postoji

Advertiser Serbia1. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SVA: „Kolašin Valleys“

Advertiser Serbia1. април 2024.

Jedinstvena zbirka pesama kao simbol promocije međimurske tradicije

Advertiser Serbia29. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Najlepše želje Cookies – Prihvati kolačiće“

Advertiser Serbia28. март 2024.

DANIJEL KOLETIĆ: „Na prvo mjesto stavljam druge u poslovnom smislu jer je moja misija da služim drugima“

Advertiser Serbia27. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SMART VISION: „Dr Gabor Mate na Balkanu“ za Novak Đoković Fondaciju

Advertiser Serbia27. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Mali veliki talenti“ za Konzum

Advertiser Serbia26. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] FRIDAY FINALLY: „Da skratimo. Stihl.“

Advertiser Serbia25. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „LAQO Muzej osiguranja u metaversu“ za Croatia osiguranje

Advertiser Serbia20. март 2024.