Agencije

[POGLED SA VRHA 2019/20] LANA BEDEKOVIĆ ROSANDIĆ, Alert: „Kad podvučem crtu, 2019. godina je za Alert bila odlična“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2020. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Lani Bedeković Rosandić, Managing Partner-u agencije Alert…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine?

– Svaka od godina iza nas je neočekivano drugačija pa je tako i ova 2019.
No ovu ćemo vjerojatno posebno pamtiti jer smo se upustili u avanturu uređenja vlastitog agencijskog prostora koji zajedno s nama radi poznati zagrebački ured Studio Šekoranja Franić. Još sa Sašom finaliziramo neke detalje – sve bi trebalo biti spremno za useljenje krajem drugog mjeseca iduće godine. Pokušali smo kreirati prostor koji će poticati kreativnost, razmjenu ideja, brzi protok informacija, stimulirati timski rad, ali i prostor visoke estetike u kojem će ljudi ne samo htjeti raditi već i uživati boraviti te u kojem će se okupljati kreativci različitih profesija, kuhati s nama, debatirati ispred kamina, posuđivati literaturu ili se samo družiti.

Isto tako, proširili smo tim, osvojili niz novih klijenata od kojih ću posebno istaknuti tvrtku Revolut, odradili veliki broj uspješnih projekata – od kreativnih kampanja, humanitarnih akcija poput one za Rotary klub Zagreb Donji grad pod nazivom „Mogu sve“, velikih evenata od kojih nam je posebno drag rođendan Cedevite koji smo proslavili sa skoro 2000 zaposlenika Atlantic grupe, lansirali niz brendova i proizvoda poput Country farmsa, novog Ledo king sladoleda, s Bellabeatomsmo lansirali Leaf Crystal u suradnji sa Swarovskim, Chanel nas je angažirao za organizaciju Chanel dana u Zagrebu…teško se sjetiti svega jer je godina bila izuzetno intenzivna.

Alertu se pridružila i Nika Fleiss, poznata hrvatska skijašica i olimpijka, a koja je svoju karijeru u marketingu, nakon što je posljednjih godina živjela u Americi i radila kao voditeljica međunarodnih komunikacija i marketinga u tvrtki Beach Majors Company odlučila nastaviti u Hrvatskoj i to baš kod nas, što nam je izuzetno drago. Imamo potrebe za novim zapošljavanjima, zato željno čekamo preseljenje – neke od novih klijenata smo morali odbiti jer nam je kvaliteta na prvom mjestu i tu nema kompromisa.

Što se tiče projekata, ove smo godine dosta radili za neprofitni sektor, kako sam već istaknula – osim humanitarnih kampanja, izuzetno nam je drago što smo se uključili u projekt Chefs Stage, koji je pokrenuo Rudolf Štefan, vlasnik restorana Pelegrini u Šibeniku i prvi hrvatski chef koji je osvojio Michelin zvjezdicu. Isto tako, uključili smo svojim radom podržati i zakladu Budi Foodie, a koju je Rudolf utemeljio u okviru platforme Chefs’ Stage.

To je prva hrvatska privatna zakladu za profesionalno školovanje chefova, sommeliera, konobara, voditelja restorana i drugih ugostiteljskih profesionalaca, kojoj su se kao partneri pridružile neke od najjačih kompanija u Hrvatskoj, poput hotelske kuće Valamar i Coca Cole HBC Hrvatska.

U ovoj prvoj godini njenog rada, kroz zakladu je osigurano školovanje 3 mlada talentirana buduća chefa, a koji se upravo nalaze na prestižnim školama u inozemstvu.

Uvijek ističem koliko nam je u Alertu bitno služiti profesijom i podupirati projekte koji imaju utjecaj na društvo u cjelini – to će tako biti i dalje.

Ono što moram istaknuti da smo jako ponosni na uspjeh portala www.journal.hr. Sa Journalom tj. Ivom Radić i njenim timom, smo od prvog dana pokretanja Journal priče, a koja je ove godine prerasla u najposjećeniji lifestyle portal u Hrvatskoj, uz veliki broj posjetitelja i iz cijele regije.
Načinom na koji smo vodili sve aktivnosti vezane uz brend – od vizualnih rješenja pa do različitih marketinških suradnji i aktivacija te evenata, uspjeli smo izgraditi snažan i prepoznatljiv brend s velikim potencijalom za budućnost i njegovo širenje.

Raditi strateški i kreativno na projektima od nule, dakle stvarati ih, potpuno je drugačije i puno zahtjevnije od rada na globalnim brendovima za koje se uglavnom rade adaptacije ili lokalizacije ili za brendove i tvrtke koje postoje duži niz godina.

Ovakvi projekti predstavljaju poseban izazov, ali ako i kada uspiju, mislim da dokazuju da iza cijelog tima Alerta stoji veliki profesionalizam i know-how – ne samo u području brendinga, marketinških strategija nego i digitalnog marketinga.

Isto tako, uspjehom smatram i to što smo nastavili raditi s globalnim tvrtke poput Hewlett-Packarda ili Philip Morrisa.

Kad podvučem crtu, godina je bila odlična.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2019?

– Alert je nezavisna agencija – i to agencija na čijem je čelu žena od njenog samog početka, već više od 15 godina. Kao takvi, uspjeli smo izgraditi respektabilnu agenciju sa zavidnom listom klijenata i kampanjama koje su prepoznate te donose klijentima rezultate i to u okružju u kojem nije lako izgraditi vlastiti biznis i u kojem vlada nepoduzetnička klima pa stoga ne bi bilo korektno da se žalim. Upravo suprotno – mislim da smo mi svima primjer da je „američki san“ u Hrvatskoj moguće ostvariti.

Ako me pitate kakva su mi očekivanja – moja očekivanja su uvijek visoka i jako sam optimistična no čini mi se da kao industrija ne napredujemo dovoljno brzo u prihvaćanju trendova kao što je to u svijetu te da nismo dovoljno transformirali industriju, prilagodili se promjenama koje su se dogodile razvojem tehnologije i svemu onome što je to donijelo oglašivačima te da nismo dovoljno složni. Tu ne mislim samo na agencije, već i na klijente kojima je teško pratiti brzinu kojom se promjene događaju. Isto tako, iz recesije kao da nismo ni izašli – i dalje se traži više, a budžeti ne rastu ili ne rastu sukladno postavljenim ciljevima i zahtjevima klijenata. Možda je to zato jer se naša industrija ne cijeni kao prije te agencije više nisu kao što su nekad bile – možda ne radimo dovoljno na promociji struke i nismo ujedinjeni. Mislim da je to važnije od samog okružja jer evidentno je da posla ima. Ekonomska situacija direktno utječe na našu industriju i može ju kočiti, što se i dešava no to je tema sama za sebe. Okružje je takvo kakvo je – ono ne potiče investicije općenito a to se onda odražava na investicije u oglašavanje. Naša je industrija ugrožena već duže vremena no snalazimo se.

Isto tako, kao da se sve preokrenulo – mediji predlažu i rade kreativui sadržaj za brendove samostalno te ne uključuju agencije (bilo kreativne, bilo PR ili digitalne agencije) koje ih poznaju, razumiju njihove potrebe i znaju odgovoriti na izazove s kojima se susreću. Ovo se ne odnosi samo na medije već i na druge dobavljače jer se agencija negdje izgubila u tom lancu te zaboravila njena uloga i vrijednost koju može donijeti. Dalo bi se puno govoriti o tome.

Ukratko, svi se bave svime – to će sigurno dugoročno utjecati na brendove i njihove pozicije na našim tržištima. Oduvijek mislim da mora postojati partnerski i transparentan odnos klijent-agencija-medij u kojem svatko ima svoju ulogu i know-how i snagu – to je preduvjet uspjeha svake kampanje.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u hrvatskom privrednom okruženju

– Sve se može iščitati iz mog prethodnog odgovora – postoje strukovne udruge koje bi se time trebale baviti no, prije svega, gospodarstvo mora početi ozbiljno rasti. Do tada ne možemo očekivati značajne promjene.

Kakva su vam očekivanja za 2020. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

Što se tiče promjena, ono što očekujem je još više konkurencije, pojavu novih digitalnih medija i platformi, više investicija u digitalne kanale i influencere, ali i više klijenata koji će tražiti strateški konzulting – što se već dogodilo i ove godine. Moram naglasiti da smo tu izrazito jaki tako da ćemo u tom dijelu našeg bizisa sigurno još više rasti.

Trenutno radimo na novom projektu kojeg ćemo, nadam se, obznaniti uskoro – sigurno ćete biti među prvima koji će saznati.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2020. godini

– Svim svojim klijentima, sadašnjim, ali i budućim, poslovnim partnerima i prijateljima naše agencije, prije svega želim puno zdravlja i sreće u privatnom životu, kao i njihovim obiteljima – sve ostalo vezano uz posao ćemo zajednički i uspješno odraditi, kao i uvijek!

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Najbolja agencija BalCannes-a je Bruketa&Žinić&Grey, a Saatchi&Saatchi Croatia i Violeta zaslužni su za najbolji projekat

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

Veliki uspeh MCCANN agencija na BalCannes festivalu

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

Saatchi Hrvatska i Kraš prelomili: Dorina ima novu komunikacijsku platformu

Advertiser Serbia23. septembra 2020.

JELENA MIKIĆ: Recept za zadovoljnog i srećnog radnika postoji

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

A šta tebe žulja?

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

Digitalni porez – Komisija donela novi paket poreskih mera

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Kurs digitalnog marketinga – Professional level: Siguran put za digitalnu transformaciju menadžera

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Direct PERSPECTIVE Talks – HR i poslovanje u Covid-19 svetu

Advertiser Serbia9. septembra 2020.

Počinje novi serijal webinara DIRECT TALKS

Advertiser Serbia2. septembra 2020.

Homepage pokrenuo HOMEPAGE AKADEMIJU

Advertiser Serbia1. septembra 2020.

IPG Mediabrands predstavlja: Prva revizija medijske odgovornosti na društvenim mrežama (ikad!)

Advertiser Serbia24. avgusta 2020.

Saradnja FEFA fakulteta i I&F Grupe

Advertiser Serbia18. avgusta 2020.

Jana summer alarm by Saatchi Croatia

Advertiser Serbia12. avgusta 2020.

Bojan Kočovski imenovan za novog direktora agencije McCann Skopje

Advertiser Serbia11. avgusta 2020.

Nova kampanja JAZAS-a i Degordiana: Distanca od 2 mikrona štiti od virusa!

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.