Agencije

[POGLED SA VRHA 2019/20] DAMIR CIGLAR, Imago Ogilvy: „Imago Ogilvy će i ovu godinu pamtiti po nizu nagrada koje smo osvojili za svoje kreacije!“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2020. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Damiru Ciglaru, CEO agencije Imago Ogilvy…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine?

Imago Ogilvy će i ovu godinu pamtiti po nizu nagrada koje smo osvojili za svoje kreacije! Krenulo je sa apsolutno najvećim brojem nagrada u svim natjecanjima (Mixx, IdejaX I Effie, čak 12, od čega i dva Gran Prix-a) na nacionalnom festivalu, a kulminiralo zlatnim Euro Effie-jem, prvim i jedinim u regiji! Boranka je bila naša najnagrađivanija kampanja, ali su odlično prošli i drugi kreativni uratci, prije svega Pipi i Spomenik neisklesanom tijelu. A tu su još i Kroki Kroket, ali i Tele2 sa kontroverznom kampanjom korištenja ASMR-a.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Iskreno, cijela je godina bila prilično beskarakterna. Bez velikih potresa, bez Agrokora i sličnih šokova, ali i bez nekih velikih ili značajnih pomaka ili otkrivanja novih smjerova komunikacije. Ekonomija u Hrvatskoj se ionako svodi na ‘me too’ pristup, rast je premali da bismo bili zanimljivi velikim oglašivačima, jednako tako i samo tržište.

Iako ukupna ulaganja u tržišne komunikacije (i oglašavanje, prije svega) rastu, volumni su pomaci (pre)mali da bi bili i suštinsko značajni, dok istovremeno mlađi kvalitetan kadar odlazi ili gleda kako da ode na veća, zanimljivija i normalnija tržišta.

Prosječni kadrovi postaju jedina opcija koja je za isporučenu kvalitetu preskupa, kako oglašivačima, tako i agencijama. I to je, rekao bih, najznačajniji tržišni izazov za koji se ne vide neka rješenja. On je značajnije bio vidljiv već u ovoj godini, a još će više biti prisutan u narednim godinama: nekako je (do)puzao, a ne eksplodirao.
Imago Ogilvy jest u poziciji da i dalje privlači najbolje ljude, no i mi osjećamo taj problem, pogotovo na financijskom polju. Vjerujem da ćemo se morati okrenuti traženju kadrova na tržištima kojima Hrvatska može biti i dalje zanimljiva, barem privremeno, kao što je srpsko, između ostalih.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u hrvatskom privrednom okruženju

– Prije svega, rasterećivanje od poreznih i parafisklanih nameta! Ako je za neto plaću radniku od 1000 EUR (što bi trebala biti neka minimalna plaća komunikacijskog profesionalca osnovnog znanja) potrebno platiti još toliko nameta, a nakon tih iznosa nameti rastu gotovo eksponencijalno, kako da zadržimo mlade i kvalitetne ljude ili kako da budemo konkuretni zemljama gdje su ti nameti manji 50 ili više posto? I kako da privučemo talente iz zemalja koje nam inkliniraju po prirodi?

Kakva su vam očekivanja za 2020. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Kao što sam već napomenuo, mislim da će problem (kvalitetnih) kadrova biti još osjetniji u sljedećoj godini. Nekih drugih značajnijih promjena uvjeta poslovanja, pogotovo na bolje, iskreno, ne vidim (nažalost!).

Što se tiče planova (ili ciljeva) Imago Ogilvy-a, izvrsnost (čitaj: međunarodne nagrade) i dalje ostaje u fokusu naših kreacija.

Pomlađivanje rukovodećih kadrova, s kojim smo krenuli u 2019, nastaviti ćemo i u sljedećoj godini, budućnost ostaje mladima.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2020. godini

– Neka nam godina bude super, onakva kavom je prikazijemo na Instagramu!

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Poznati dobitnici EFFIE trofeja

Advertiser Serbia22. јун 2024.

Across Finance postavila Jana Vlčeka za direktora za investicije u medijskom sektoru

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 5. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 4. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Optimistični doručak sa agencijom Ovation – nova interna Anno Domini kolekcija

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Ogroman uspeh za Hrvatsku: Hrvatski kreativci su ove godine najuspešniji u regiji s čak dva Lava na Cannes Lions-u

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 3. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia19. јун 2024.

„Gospodin Billboard“ na CIM forumu 2024

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Prvi ovogodišnji lav iz Kana stiže u Nedelišće za kampanju „Priča koja vrijedi svakog slova“

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 1. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Effie Index 2023: Najefektivnije kampanje u Hrvatskoj i svetu tokom 2023

Advertiser Serbia14. јун 2024.

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Priča koja vredi svakog slova osvojila je nagradu na vodećem internacionalnom oglašivačkom festivalu Ukrajine

Advertiser Serbia6. јун 2024.