Agencije

[POGLED SA VRHA 2019/20] DAMIR CIGLAR, Imago Ogilvy: „Imago Ogilvy će i ovu godinu pamtiti po nizu nagrada koje smo osvojili za svoje kreacije!“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2020. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Damiru Ciglaru, CEO agencije Imago Ogilvy…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine?

Imago Ogilvy će i ovu godinu pamtiti po nizu nagrada koje smo osvojili za svoje kreacije! Krenulo je sa apsolutno najvećim brojem nagrada u svim natjecanjima (Mixx, IdejaX I Effie, čak 12, od čega i dva Gran Prix-a) na nacionalnom festivalu, a kulminiralo zlatnim Euro Effie-jem, prvim i jedinim u regiji! Boranka je bila naša najnagrađivanija kampanja, ali su odlično prošli i drugi kreativni uratci, prije svega Pipi i Spomenik neisklesanom tijelu. A tu su još i Kroki Kroket, ali i Tele2 sa kontroverznom kampanjom korištenja ASMR-a.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Iskreno, cijela je godina bila prilično beskarakterna. Bez velikih potresa, bez Agrokora i sličnih šokova, ali i bez nekih velikih ili značajnih pomaka ili otkrivanja novih smjerova komunikacije. Ekonomija u Hrvatskoj se ionako svodi na ‘me too’ pristup, rast je premali da bismo bili zanimljivi velikim oglašivačima, jednako tako i samo tržište.

Iako ukupna ulaganja u tržišne komunikacije (i oglašavanje, prije svega) rastu, volumni su pomaci (pre)mali da bi bili i suštinsko značajni, dok istovremeno mlađi kvalitetan kadar odlazi ili gleda kako da ode na veća, zanimljivija i normalnija tržišta.

Prosječni kadrovi postaju jedina opcija koja je za isporučenu kvalitetu preskupa, kako oglašivačima, tako i agencijama. I to je, rekao bih, najznačajniji tržišni izazov za koji se ne vide neka rješenja. On je značajnije bio vidljiv već u ovoj godini, a još će više biti prisutan u narednim godinama: nekako je (do)puzao, a ne eksplodirao.
Imago Ogilvy jest u poziciji da i dalje privlači najbolje ljude, no i mi osjećamo taj problem, pogotovo na financijskom polju. Vjerujem da ćemo se morati okrenuti traženju kadrova na tržištima kojima Hrvatska može biti i dalje zanimljiva, barem privremeno, kao što je srpsko, između ostalih.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u hrvatskom privrednom okruženju

– Prije svega, rasterećivanje od poreznih i parafisklanih nameta! Ako je za neto plaću radniku od 1000 EUR (što bi trebala biti neka minimalna plaća komunikacijskog profesionalca osnovnog znanja) potrebno platiti još toliko nameta, a nakon tih iznosa nameti rastu gotovo eksponencijalno, kako da zadržimo mlade i kvalitetne ljude ili kako da budemo konkuretni zemljama gdje su ti nameti manji 50 ili više posto? I kako da privučemo talente iz zemalja koje nam inkliniraju po prirodi?

Kakva su vam očekivanja za 2020. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Kao što sam već napomenuo, mislim da će problem (kvalitetnih) kadrova biti još osjetniji u sljedećoj godini. Nekih drugih značajnijih promjena uvjeta poslovanja, pogotovo na bolje, iskreno, ne vidim (nažalost!).

Što se tiče planova (ili ciljeva) Imago Ogilvy-a, izvrsnost (čitaj: međunarodne nagrade) i dalje ostaje u fokusu naših kreacija.

Pomlađivanje rukovodećih kadrova, s kojim smo krenuli u 2019, nastaviti ćemo i u sljedećoj godini, budućnost ostaje mladima.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2020. godini

– Neka nam godina bude super, onakva kavom je prikazijemo na Instagramu!

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

[POGLED SA VRHA 2019/20] MIJA GAČNIK KRPIČ, Futura DDB: „Više od bilo koje nagrade znače nam zadovoljni klijenti, koji uz našu pomoć postižu bolje poslovne rezultate“

Advertiser Serbia14. februara 2020.

Nova studija ističe efikasnost oglasa u trajanju od 2 sekunde

Advertiser Serbia13. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN SARAJEVO, UM SARAJEVO i AQUA DIGITAL: „Olimpija – Manji od 37″ za brend OLIMPIJA (The Coca-Cola Company)

Advertiser Serbia13. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] IMAGO OGILVY: „Spomenik neisklesanom tijelu“ za PIPI

Advertiser Serbia12. februara 2020.

Grayling predstavlja pet ključnih marketinških i komunikacijskih trendova za 2020

Advertiser Serbia11. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN BEOGRAD i DRIVE: „#StayClean“ za EXIT

Advertiser Serbia11. februara 2020.

Saatchi & Saatchi Croatia & Violeta: Ovo pakovanje je smeće i na to smo ponosni

Advertiser Serbia11. februara 2020.

[POGLED SA VRHA 2019/20] BRANISLAV ČERUBDŽIĆ, Homepage.Creative.Digital.: „U 2019 smo iskristalisali neke zamisli i doneli nove strateške odluke“

Advertiser Serbia7. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „125 godina Beogradske berze“ za Beogradsku berzu

Advertiser Serbia7. februara 2020.

Novi alat za medija planiranje kampanja na vozilima gradskog prevoza

Advertiser Serbia6. februara 2020.

Izložba „Srpski kraljevski portreti”

Advertiser Serbia6. februara 2020.

IVANA BOGDANOVIĆ iz Represent Communications dobitnica prestižne nagrade magazina PC Press

Advertiser Serbia5. februara 2020.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2019/20] ADORJAN KURUCZ, Homepage.Creative.Digital.: „Jako cenim kampanje koje imaju gerilsku notu, koje „hakuju“ postojeće, razmrdavaju ustaljeno“

Advertiser Serbia4. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] SEÑOR: „Osigurava vaš mir“ za WIENER OSIGURANJE

Advertiser Serbia4. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN BEOGRAD i UM BEOGRAD: „Beba bira gde“ za brend ROSA

Advertiser Serbia31. januara 2020.