Agencije

[POGLED SA VRHA 2018/19] IVAN ŽIVKOVIĆ, Pioniri: „Godina za nama bila je naša najbolja godina ikada“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija u Srbiji porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2019. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Ivanu Živkoviću, Managing&Creative Director-u agencije Pioniri…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

Godina za nama bila je naša najbolja godina ikada. Ostvarili smo veliki rast prometa, prvi put prešli broj od 20+ zaposlenih, ali i osvojili značajan broj regionalnih i lokalnih nagrada.

Pojačali smo neke sektore i pokrenuli potpuno nove poput Data Analytics sektora. Ali posebno smo ponosni na to što smo uveli fleksibilnije modele rada, jer verujemo da nije bitno samo šta radimo, već i kako radimo.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2018?

– Naša industrija izgubila je još jednu godinu u prepakivanju formata agencija, boreći se da opstane pod vrlo nestabilnim i ponekad nefer tržišnim uslovima. Agencija je sve više, razlike među njima sve manje, a tržište isto iz godine u godinu.

Dakle, opšti tržišni uslovi nisu sjajni, ali mislim da mi treba da uređujemo sopstveno dvorište. Sa druge strane, očekujemo od privrede transparentnost prilikom saradnje, fer poslovne odnose i da prihvate agenciju kao partnera, a ne dobavljača usluge.


Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u ovdašnjem privrednom okruženju

– Kada umesto samo svojih agencija budemo videli i celu industriju, ima šansi da se udružimo i učinimo veće korake za sve nas.

Dakle fali nam svrsishodno udruživanje, savremeni standardi i regulacija, ali i bolja komunikacija sa privredom, jer izgleda nemamo baš dobar PR kao industrija.

Kakva su Vam očekivanja za 2019. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– I u 2019. godini od najvećih tradicionalnih do PR agencija, svi će želeti deo digitalnog kolača. Jer to je deo industrije koji je jedini stabilan i beleži najveći rast poslednjih godina. Problem je što taj kolač nije veliki.

Što se tiče Pionira, želimo da nastavimo rast koji smo imali 2018. godine, šireći tako infrastrukturu agencije, njene kapacitete, ali i spektar usluga koje možemo da ponudimo klijentima.

Uputite poruku oglašivačima u cilju poboljšanja saradnje sa agencijama

– Prepoznavanje dobro urađenog posla je jedan od najjačih motivatora pojedinca, pa i cele agencije sastavljene od mnoštva individua. Zato pokažite nekad zahvalnost za postignute rezultate i motivišite agenciju da vam bude još bolji partner.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[POGLED SA VRHA 2023/24] BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: „Sopstvenim razvojem i usavršavanjem uspećemo da nastavimo sa rastom“

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] NEBOJŠA KRIVOKUĆA, Communis: Čeka nas, dakle, vreme „usaglašavanja energija“ veštačke inteligencijе i ljudi

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Vrijeme je da započnemo razgovor o tome kako će izgledati naši poslovi u budućnosti“

Advertiser Serbia19. новембра 2023.

VANJA MITROVIĆ i BOOGIE o kampanji „Kontroliši se malo“

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

Ovation i Superbrke iza provokativne kampanje na temu raka testisa

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Sloboda leži u mogućnosti da napravimo grešku, a na liderima budućnosti je da tu kulturu prihvate i šire

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Lakoća života uz plaćanje mobilnim novčanikom

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

V+O Communication proslavio jubilej – 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

Sondinoj misiji razvoja kreativnosti pridružuje se nova članica, senior copywriterica Sara Šalov!

Advertiser Serbia3. новембра 2023.

TIHANA TAIS, Direct Media Bosna i Hercegovina: „Cilj Direct Media United Solutions je da svaka od naših kancelarija u regionu bude lider na svom tržištu“

Advertiser Serbia30. октобра 2023.

DANKA TRBOJEVIĆ i ZDRAVKO KEVREŠAN, DRV: „Postajući izazivačka agencija, DRV je usmerila svoj fokus na stvaranje ideja koje su hrabrije, inovativnije i koje provociraju promene“

Advertiser Serbia23. октобра 2023.

Od sada McCann i u Ljubljani

Advertiser Serbia19. октобра 2023.

Veliki Sempler za projekat „Living in Bingo“ agencije Via Media

Advertiser Serbia19. октобра 2023.

MITJA TUŠKEJ, Formitas Group: „Ako kao brend ne znaš ko si, kome si namenjen i sa kim se boriš – ne možeš biti, na kraju dana, ni uspešan“

Advertiser Serbia17. октобра 2023.