Agencije

[POGLED SA VRHA 2018] BOJAN STANKOV, Communis DDB Beograd: „Novi poslovi koje smo obezbedili dodatno nas motivišu da u 2019 damo svoj apsolutni maksimum“

Agencije

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija u Srbiji porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2019. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati…Ovaj praznični serijski intervju će biti svakodnevno objavljivan u nastavcima tokom narednih sedmica…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Našim sagovornicima postavili smo sledećih nekoliko pitanja:

Kako je za Vašu agenciju protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je Vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u ovdašnjem privrednom okruženju

Kakva su Vam očekivanja za 2019. godinu, u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2019. godini

 

BOJAN STANKOV, Managing Director Communis DDB Beograd:

 

…uspeh, značajni projekti i aktivnosti agencije u 2018…Uzevši u obzir sve izazove koji su bili pred nama, sasvim smo zadovoljni ostvarenim rezultatima i poslovanjem.

Osmislili smo i realizovali neke bitne projekte iza kojih možemo ponosno da stanemo, na pitchevima smo uspeli da dobijemo nove, značajne, klijente, a osvojili smo i neke nagrade za naš kreativni rad. Kada sve to posmatramo u celini, možemo da zaključimo da smo ostvarili ciljeve koje smo sebi postavili.

…ocena poslovnog okruženja u 2018…

I pored toga što se čini da se privreda polako oporavlja, to se još nije reflektovalo u dovoljnoj meri na našu industriju. Još uvek je prisutno smanjenje investicija u komunikaciji prema potrošačima kroz klasične kanale. Zbog ekonomskih parametara i određene tržišne neizvesnosti, klijenti trpe pritisak pri definisanju srednjoročnih i dugoročnih planova, a još teže im je da ih se dosledno drže u takvim uslovima.

To se automatski odražava i na agencije i rezultira povećanom dinamikom realizacije projekata i velikom frekvencijom izmena u toku kreiranja i planiranja istih, što čini dodatni izazov za sve nas u industriji.

…predlozi i preporuke za poboljšanje uslova poslovanja…

Adekvatno vrednovanje kreativnog i agencijskog rada uopšte, poboljšanje regulative poslovanja u našoj industriji, poštovanje minimuma etičkih normi i vrednosti u poslovanju od strane klijenata i agencija.

No, za mene je bitnije pitanje kako da se izborimo za poboljšanje tih uslova. Mislim da bi neko novo nezavisno strukovno udruženje (postojeća nemaju ambicija ili neophodan kredibilitet) imalo tu mogućnost i snagu, po ugledu na zemlje u regionu, da obezbedi neophodni bolji položaj agencija i uslova našeg poslovanja. Uspeh ili pomak u tom smislu je sigurno moguć, ali isključivo ako bi se za cilj postavio opšti interes industrije kao takve.

…poslovna očekivanja u 2019…Ne mislim da će se nešto dramatično promeniti sledeće godine u pogledu poboljšanja poslovnih uslova i verujem da će biti isti broj, ako ne i više, izazova sa kojima ćemo se suočiti. Naša prednost je u tome što te izazove dočekujemo sasvim spremni i već sada znamo kako da odgovorimo na njih. Uz sve to, novi poslovi koje smo uspeli da obezbedimo daju nam dodatni motiv da naredne godine damo svoj apsolutni maksimum po pitanju kreativnosti i realizacije projekata.

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Uživajte i budite srećni.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Kreativnost vs. Medijski zakup – isključuje li jedno drugo

Advertiser Serbia7. јуна 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Bio je ovo najveći Future Tense dosad“

Advertiser Serbia6. јуна 2023.

M2Communications osvojio srebro na festivalu White Square 2023

Advertiser Serbia6. јуна 2023.

Šokantno iskreni: Brend koji je uspeo da iznenadi potrošače

Advertiser Serbia4. јуна 2023.

Prestižni European Design Award za Sondu i rovinjsku Batanu

Advertiser Serbia4. јуна 2023.

One i McCann Podgorica zajedno sa partnerima osvojili 3 nagrade na CIM Forumu

Advertiser Serbia2. јуна 2023.

FEFA fakultet i I&F Grupa – četvrtu godinu zaredom savremenim studijama obrazuju buduće marketare

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Izabran novi Upravni Odbor IAA Serbia

Advertiser Serbia31. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Kampanja za zapošljavanje“ za Webhelp

Advertiser Serbia31. маја 2023.

WPP se udružuje sa NVIDIA kako bi koristio veštačku inteligenciju u oglašavanju

Advertiser Serbia30. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] 404: „Ožujsko – Svjetsko nogometno prvenstvo“

Advertiser Serbia30. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Uživaj između redova“ za Kraš Napolitanke

Advertiser Serbia29. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SVA: „Novogodišnja čestitka 2023″

Advertiser Serbia25. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] DEGORDIAN: „Dizajn web stranice i prilagođavanje za preko 40 tržišta“ za Muzej iluzija

Advertiser Serbia25. маја 2023.

Dva srebra za M2Communications na Eventex Awards

Advertiser Serbia22. маја 2023.