Agencije

[POGLED SA VRHA 2018/19] LANA BEDEKOVIĆ ROSANDIĆ, Alert: „Svaki novi projekt, bez obzira na klijenta i budžet – radimo s istom strašću i odgovornosti“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2019. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Lani Bedeković Rosandić, Managing Partner-u agencije Alert…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

2018 je kao i svaka naša godina bila dinamična i zanimljiva. Započeli smo suradnju s nekim novim klijentima te smo izuzetno ponosni što smo uspješno lansirali brend IQOS na hrvatskom tržištu. Bio je to velik izazov no zajedno s fantastičnim timom Philip Morrisa ostvarili smo sva očekivanja te zajedno idemo dalje.

Odradili smo i niz zanimljivih projekata poput Food truck-a za klijenta Mastercard tijekom ljeta s kojim smo putovali i kuhali lokalne delicije po cijeloj jadranskoj obali. Isto tako, prihvatili smo i neke fantastične pro bono projekte kao što je kampanja “Možemo sve” u kojoj pomažemo svoj djeci s respiratornim problemima, ali i najveći gastro event u Hrvatskoj, Chefs stage koji se upravo održao u Šibeniku, a na kojem su sudjelovali najpoznatiji hrvatski chef-ovi, njihovi strani gosti te domaći i mediji i svi zaljubljenici u dobru hranu.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2018?

Čini mi se da se tek sad naša industrija oporavlja od recesije koja traje još od 2008 – očekivala sam da će se to dogoditi prošle godine no kako se tržište prirodno opravljalo, klijenti su “stopirali” budžete i kalkulirali. Zato je ova godina krenula prilično žestoko već od samog početka godine.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u hrvatskom privrednom okruženju

– Revidiranje naknada i cijena satnica te rokova plaćanja te manje natječaja za kojima nema potrebe.

Kakva su Vam očekivanja za 2019. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

Naša očekivanja, obzirom da smo najveći rast ostvarili u doba najveće recesije, nisu nikada velika – svaki novi projekt, bez obzira na klijenta i budžet – radimo s istom strašću i odgovornosti. Furamo svoj film, pomažemo kolegama, podržavamo industriju – to se pokazalo kao ispravan put.

Imamo puno planova – pokrenuli smo i neke vlastite projekte s partnerima poput projekta “We love local” gdje nam je cilj povezati male proizvođače i uzgajivače hrane s restoranima koji serviraju jela pripremljena od lokalnih namirnicama te na taj način pridonijeti i hrvatskoj gastro sceni, ali i turističkoj ponudi obzirom na značaj turizma za Hrvatsku te na položaj malih proizvođača hrane koji rade fantastične stvari. Vjerujem da bi takav projekt imao odličan odaziv i u Srbiji.

Uputite poruku oglašivačima u cilju poboljšanja saradnje sa agencijama

Kada nađete svog „admana“, čuvajte ga, pazite ga i nikom ga ne dajte – bitno je pronaći partnera u agenciji s kojim ćete zajednički raditi na komunikacijskim strategijama i rješenjima.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN SARAJEVO i UM SARAJEVO: „Ko ima duži Europom kruži“ za CARLSBERG BiH

Advertiser Serbia21. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] SEÑOR: „Prilika života“ za ISKON

Advertiser Serbia20. februara 2020.

Deca biraju operu – zahvaljujući brokoliju

Advertiser Serbia19. februara 2020.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2019/20] ROBERT BOHINEC, Futura DDB: „U kreativnom smislu, 2019. godina bila je sjajna za Futuru“

Advertiser Serbia19. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] DRIVE i MCCANN BEOGRAD: „NeXtvARna Avantura“ za NEXT

Advertiser Serbia19. februara 2020.

Webfluential – Najveća „influencer peformance“ marketinška platforma za brendove i agencije od sada i u Hrvatskoj

Advertiser Serbia18. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Summer Get Together“

Advertiser Serbia18. februara 2020.

[POGLED SA VRHA 2019/20] MIJA GAČNIK KRPIČ, Futura DDB: „Više od bilo koje nagrade znače nam zadovoljni klijenti, koji uz našu pomoć postižu bolje poslovne rezultate“

Advertiser Serbia14. februara 2020.

Nova studija ističe efikasnost oglasa u trajanju od 2 sekunde

Advertiser Serbia13. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN SARAJEVO, UM SARAJEVO i AQUA DIGITAL: „Olimpija – Manji od 37″ za brend OLIMPIJA (The Coca-Cola Company)

Advertiser Serbia13. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] IMAGO OGILVY: „Spomenik neisklesanom tijelu“ za PIPI

Advertiser Serbia12. februara 2020.

Grayling predstavlja pet ključnih marketinških i komunikacijskih trendova za 2020

Advertiser Serbia11. februara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN BEOGRAD i DRIVE: „#StayClean“ za EXIT

Advertiser Serbia11. februara 2020.

Saatchi & Saatchi Croatia & Violeta: Ovo pakovanje je smeće i na to smo ponosni

Advertiser Serbia11. februara 2020.

[POGLED SA VRHA 2019/20] BRANISLAV ČERUBDŽIĆ, Homepage.Creative.Digital.: „U 2019 smo iskristalisali neke zamisli i doneli nove strateške odluke“

Advertiser Serbia7. februara 2020.