Agencije

[POGLED SA VRHA 2018/19] DAVOR BRUKETA, Bruketa&Žinić&Grey: „Za nas je 2018 bila super godina jer smo imali 45% ukupnog rasta u odnosu na 2017. godinu“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2019. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Davoru Bruketi, Kreativnom direktoru agencije Bruketa&Žinić&Grey…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

Za nas je 2018. bila super godina jer smo imali 45% ukupnog rasta u odnosu na 2017. godinu. Plus, porastao nam je i udio od inozemnih prihoda na 42% jer smo kao dizajn i digitalni hub globalne Grey grupe kreirali projekte prisutne na oko 25 tržišta. Prošle smo godine najbolje ocijenjeni od svojih klijenata u Kantarovom ispitivanju unutar Grey Europe mreže za WPP-ov Vantage program na što smo jako ponosni.

U toj uzbudljivoj godini, oko stotinu naših kreativnih zaposlenika, kojima i ovim putem još jednom želim zahvaliti, radilo je sve od konzultantskih projekata u području razvoja novih proizvoda i digitalne transformacije poslovanja, preko razvoja korisničkih putovanja i sučelja za aplikacije i softver, dizajna fizičkih interijera hotela u Zagrebu pa do većih i manjih komunikacijskih projekata. S brojnim oglašivačima iz telekomunikacijske, tehnološke i turističke industrije proveli smo i radionice za agilno rješavanje problema. Istaknuo bih i prošlogodišnja strukovna priznanja koja su nas dodatno motivirala: na Danima komunikacija 2018 smo proglašeni agencijom godine u Hrvatskoj. Zajedno s Brigadom, osvojili smo tri Red Dot nagrade, međunarodne oznake za kvalitetu dizajna za izložbu Croatia je Hrvatska, zatim godišnje izvješće Adris grupe Otvorena knjiga te u kategoriji tiskanih medija za betonsku knjigu Nikola. Croatia je Hrvatska također je proglašena najboljim digital mix projektom u regiji na SoMo borcu. Knjiga Nada koju smo radili sa Zakladom Adris ušla je u knjižnice na sveučilištima Yale i Columbia nakon što ju je Američki institut za grafički dizajn uvrstio među 50 knjiga s najbolje dizajniranim omotom na svijetu. Osim toga smo s Addiko bankom uvršteni među marketinški najefikasnije u Europi jer smo se jedini iz financijskog sektora u Europi plasirali u finale renomiranog natjecanja Euro Effie. O agencijskim su projektima pisali i brojni mediji od SAD-a, Njemačke, Rusije, Švedske do Australije. Uzbudljiva je bila „vožnja“ kroz 2018.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2018?

Naša industrija raste, veseli me vidjeti kako sve više izvozimo, dok na domaćem tržištu u uskoj suradnji s oglašivačima imamo prilike svoj kreativni „mišić“ upogoniti pomažući klijentima ne samo u komunikacijskim projektima, već i u rješavanju njihovih drugih poslovnih izazova i razvijati nove proizvode.

Sve češće „oglašavamo“ činjenjem, ne samo govorenjem, osmišljavajući konkretna rješenja u vidu novih proizvoda i usluga. S druge strane, učinkovitost naših napora jača zbog svijesti o potrebi takozvanog omnichannel pristupa komunikaciji i korisničkog iskustva kakvo će pratiti potrebe onih kojima se obraćamo. Najveći izazovi s kojima se susrećemo su vezani uz kontinuiranu transformaciju našeg poslovanja ka organizaciji kakva će pružiti podršku klijentima u njihovim izazovima.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u hrvatskom privrednom okruženju

– Kao i poslodavcima u svim drugim sektorima na našim prostorima, izazov nam je omogućiti čim bolje uvjete kako bismo privukli najkvalitetnije radnike. Osim toga, izazov je i zakonska regulativa na kojoj bi se moglo poraditi. Također trajni su izazov nove tehnologije, točnije stalna transformacija koju one unose u naš proizvod i općenito u naše poslovanje. O ovome hrvatske agencije udruženo razgovaraju s nacionalnom gospodarskom komorom, a velike napore ulaže i strukovno udruženje HURA.

Cilj nam je podići struku na višu razinu i ozbiljnim pristupom i angažmanom držati korak s međunarodnom konkurencijom. Razvojem novih tehnologija svi smo ionako već odavno igrači na međunarodnoj kreativnoj sceni.

Kakva su Vam očekivanja za 2019. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Nadam se da ćemo zajedno s HURA-om i Hrvatskom gospodarskom komorom postići barem minimalan pomak u olakšavanju izazova koje sam gore spomenuo.

Uputite poruku oglašivačima u cilju poboljšanja saradnje sa agencijama

Mi najbolju suradnju imamo s klijentima s kojima surađujemo dugi niz godina, što je logično jer se najbolje poznajemo, najbolje razumijemo međusobne potrebe i očekivanja i zato dolazimo do rješenja koja djeluju. Hvala im na povjerenju. Povjerenje s kojim dolazi otvorena komunikacija, ključan je sastojak za dobre rezultate.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia
Foto: Luka Šalamun

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Represent Communications osvojio prvu nagradu u kategoriji Employer Branding na IAB MIXX Awards

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] IMAGO OGILVY: „kompare.hr“

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Vrh trougao“ za Doritos

Advertiser Serbia16. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Biraj bez računa“ za MultiPlusCard

Advertiser Serbia15. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kadar da prodaš ovaj proizvod?“

Advertiser Serbia14. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „HSM Ljetni kamp za nadarenu djecu“

Advertiser Serbia9. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS SARAJEVO: „Niko gladan. Niko sam“ za Fondaciju Mozaik

Advertiser Serbia8. мај 2024.

Pobednici Young Lions Srbija Teodora Dančević i Lazar Rajković predstavljaće Srbiju na Kanskom festivalu kreativnosti

Advertiser Serbia7. мај 2024.

Sean Poropat, kreativni direktor i suosnivač Studija Sonda, pozvan je u žiri ovogodišnjeg Cannes Lions festivala

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Sean Poropat i Ivan Golubić predstavljaju hrvatsku kreativnost u žiriju Cannes Lionsa

Advertiser Serbia3. мај 2024.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Cilj nam je stvoriti zajednicu okrenutu prema budućnosti”

Advertiser Serbia29. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „NEO23 Travel“ za A1 Srbija

Advertiser Serbia26. април 2024.

Inspirativno partnerstvo: Smart Vision i Woman.Comm Club

Advertiser Serbia25. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Redizajn vizuelnog identiteta i ambalaže – Favarger“

Advertiser Serbia23. април 2024.