Agencije

[POGLED SA VRHA 2018/19] BRANISLAV ČERUBDŽIĆ, Homepage.Creative.Digital.: „2018. godina bila je za Homepagerse, koje predvodim, prvenstveno razvojna“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija u Srbiji porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2019. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Branislavu Čerubdžiću, Direktoru agencije Homepage.Creative.Digital.…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za Vašu agenciju protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je Vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

Protekla 2018. godina bila je za Homepagerse, koje predvodim, prvenstveno razvojna. Uz povećanje obima posla, broja klijenata i prihoda uradili smo rebranding agencije i oformili samostalnu kancelariju u Beogradu.

Trenutno radimo na ojačavanju tog tima a taj proces praćen je ulaskom u nove izazove, kako sa postojećim tako i sa klijentima sa kojima započinjemo saradnju. Tokom 2017. godine ušli smo u formiranje sektora video produkcije a u prošloj godini smo ovaj proces organizaciono i tehnički zaokružili. Kroz realizaciju video sadržaja za digitalne kanale za kompanije poput CCHBC, Philip Morris International, Tarket, SAGA, organizaciju OPENS i mnoge druge pokazao se njegov potencijal.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2018?

– Generalno gledano naša industrija prati tržišne uslove u kojima poslujemo. Na to ne možemo pojedinačno da utičemo. Ono što svakako možemo je da utičemo na tržišne rezultate naših klijenata, pomognemo im da se bolje pozicioniraju i da optimizuju svoje poslovanje u oblasti tržišnih komunikacija. Time pomažemo i njima i sebi a mislim da se tako stvaraju bolji uslovi za sve.

Mi u Homepage-u zaista mislimo da agencije i klijenti treba da razviju partnerski odnos uz međusobno uvažavanje i razumevanje potreba i međusobnih granica i da veliki broj agencija na tržištu i evidentno smanjenje marketinških budžeta ne treba da bude “pregovarački potencijal” za klijente nego da se zajednički teži optimalnim rešenjima za angažovanje agencija.

Agencije sa svoje strane moraju stalno da prate globalne trendove, da inoviraju i prilagođavaju svoju uslugu i stalno se trude da klijentima daju optimalnu vrednost za uloženi novac.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u ovdašnjem privrednom okruženju

Generalno osnaživanje privrede, rast zdrave na tržišnim principima zasnovane ekonomije i transparentnost u svim oblastima poslovanja može samo da donese boljitak svima, pa tako i nama u industriji tržišnih komunikacija.

Kada kažem “na tržišnim principima zasnovana ekonomija” mislim tu i na donošenje odluka prilikom odabira agencija sa kojima će se sarađivati a kada kažem “transparentnost u svim oblastima poslovanja” mislim tu i na odluke prilikom pozivanja agencija na pičeve, na kriterijume koji se tom prilikom primenjuju i na kraju krajeva i na razloge za njihovo raspisivanje.

Kakva su Vam očekivanja za 2019. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Za industriju tržišnih komunikacija, a za nas koji smo Creative.Digital pogotovo, tržište je globalno. U tome vidimo svoju šansu za lagani zaokret uz puno posvećivanje, kao i do sada, domaćim klijentima sa kojima smo uspostavili ili ćemo uspostaviti u budućnosti odnos međusobnog poverenja i uvažavanja.

Planovi koje imamo za ovu godinu podrazumevaju značajno širenje poslovanja na nekoliko ciljanih tržišta u inostranstvu. To radimo zbog omogućavanja specijalizacije na nekoliko tipova usluga koje nudimo. Sve vreme kako Homepage, evo sada već sedmu godinu, postoji izvozili smo u manjem obimu ali to sada počinjemo da radimo sistemski i sa ozbiljnim ambicijama.

Uputite poruku oglašivačima u cilju poboljšanja saradnje sa agencijama

– Kada pogledamo istraživanja i vidimo da je digitalno oglašavanje na drugom mestu odmah posle TV-a, jasno nam je da je i u Srbiji svake godine prisutan zavidan rast digitalnog tržišta. I iz tekstova koje vi objavljujete lako je zaključiti da digitalne platforme preuzimaju primat u konkurenciji sa tradicionalnim kanalima i alatima komunikacije. Uz to je indikativno i veoma primetno koliko se agencija, koje se ne definišu kao digitalne, trude da istaknu da “svojim klijentima pružaju i tu uslugu”.

Potrebno je da napokon shvatimo da kvalitet kampanje dolazi kroz specijalizaciju i koheziju više stručnih agencija, svaka u svojoj oblasti delovanja, a opet pravilnom integracijom prema zajedničkom cilju.

Ima naznaka da idemo u tom pravcu na pojedinim primerima ali je to nedovoljno i potrebna je veća zastupljenost na tržištu.

Ono što svakako treba da radimo, na dnevnom nivou, jeste da edukujemo klijente i ukažemo im na benefite specijalizacije i integracije.

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Agencija Smart Vision dobitnik svetski priznate zlatne IPRA nagrade za izuzetnost u PR-u

Advertiser Serbia9. јул 2024.

LJUBICA VUKČEVIĆ, DIRECT MEDIA United Solutions: „Komunikacija brendova se dosta usložnjava kada je u pitanju Click generacija“

Advertiser Serbia8. јул 2024.

Agencija Bruketa&Žinić&Grey jedina je hrvatska agencija koja je udomila dva kanska lava

Advertiser Serbia5. јул 2024.

GORAN RUŠKUC, Studio Nexus: „Da bismo se izdigli na površinu mora osrednjosti, moramo da budemo provokatori koji znaju da kontrolišu efekat i ispostavljaju rezultat“

Advertiser Serbia4. јул 2024.

Poznati dobitnici EFFIE trofeja

Advertiser Serbia22. јун 2024.

Across Finance postavila Jana Vlčeka za direktora za investicije u medijskom sektoru

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 5. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 4. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Optimistični doručak sa agencijom Ovation – nova interna Anno Domini kolekcija

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Ogroman uspeh za Hrvatsku: Hrvatski kreativci su ove godine najuspešniji u regiji s čak dva Lava na Cannes Lions-u

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 3. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia19. јун 2024.

„Gospodin Billboard“ na CIM forumu 2024

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Prvi ovogodišnji lav iz Kana stiže u Nedelišće za kampanju „Priča koja vrijedi svakog slova“

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 1. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Effie Index 2023: Najefektivnije kampanje u Hrvatskoj i svetu tokom 2023

Advertiser Serbia14. јун 2024.