Brendovi

Podignuta optužnica protiv carinskog agenta C&A

Brendovi

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Aleksandra J. (49) zbog sumnje da je zloupotrebom ovlašćenja, koja je imao kao carinski agent za kompaniju „C&A MODA RS“ doo Beograd, oštetio bužet Srbije i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od preko 750 miliona dinara, navodi se u saopštenju.

 

Tako navedeni novac, navodi se, za koji je znao da potiče iz kriminalne delatnosti, dalje je ulagao u kupovinu nekretnina, čije je privremeno oduzimanje tužilaštvo takođe zatražilo, kao i kupovinu vrednijih pokretnih stvari.

Aleksandar J. se sumnjiči da je u svojstvu carinskog agenta sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, zaposlen u privrednom društvu “Quehenberger Logisticc SRB” doo Šimanovci izvršio krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica u produženom trajanju u periodu od januara 2019. do septembra 2021. godine i krivično delo Pranje novca tokom 2019. i 2020. godine.

Optužnica je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju.

Tužilaštvo je takođe predložilo sudu da Aleksandru J. produži pritvor zbog opasnosti od bekstva, kao i da ne bi uticao na svedoke iz Hrvatske koji treba da se ispitaju u daljem toku postupka.

Takođe, Višem sudu u Beogradu, tužilaštvo je podnelo zahtev da se od okrivljenog privremeno oduzme stan u izgradnji u kuli B na 22. spratu u Beogradu na vodi sa garažnim mestom, zatim dva stana na Novom Beogradu i jedna garaža.

Podsećamo da je ovaj postupak pokrenut po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nakon što je od Uprave za sprečavanje pranja novca dobilo podatke o nesrazmeri u prijavljenim prihodima i imovini koju poseduje okrivljeni. Usledila je proaktivna istraga u saradnji sa Jedinicom za finansijske istrage Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je identifikovala imovinu okrivljenog i njemu bliskih lica, te su rezultati ovakve saradnje doveli i do prikupljanja dokaza za krivična dela za koja se tereti“, navodi se u saopštenju.

U ovom trenutku, kako se navodi, finansijska istraga je i dalje u toku radi identifikacije i oduzimanja celokupne imovine za koju se utvrdi da nema dokaza o zakonitom poreklu.

Aleksandar J. se tereti da je iskorišćavanjem svojih ovlašćenja carinskog agenta za kompaniju “C&A MODA RS” doo Beograd sačinjavanjem i overavanjem carinsko-finansijske dokumentacije sa neistinitom sadržinom (carinske deklaracije i ino-fakture) za robu koja je iz Kine dopremana brodom, konternejski u Luku Rijeka u Hrvatskoj, posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovao u Srbiju.

Najpre je na graničnim prelazima Batrovci i Šid angažovao špeditere iz Sremske Mitrovice i Subotice, koji su po njegovom nalogu sačinjavali tranzitne deklaracije u kojima je navedeno da je roba vlasništvo privrednog društva “C&A MODA RS” doo Beograd, iako to nije bilo tačno, a koje privredno društvo ima odobrenje za pojednostavljeni postupak carinjenja – tzv. kućno carinjenje, čiji je ovlašćeni primalac robe u zajedničkom tranzitnom postupku PD “Quehenberger Logisticc SRB” doo Šimanovci.

Potom je korišćenjem kućnog carinjenja, roba dalje transportovana u Srbiju bez kontrole, i isporučena nepoznatim kupcima.

U pojednostavljenom postupku deklarisanja robe, iskoristivši logo “C&A MODA RS” doo Beograd, okrivljeni je, kako se sumnja, sastavljao lažne carinske deklaracije na svom privatnom laptopu, u programu za kućno carinjenje.

Korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata sa svog privatnog računara, u programu za kućno carinjenje, je pristupao informacionom sistemu Uprave carina i neistinito prikazivao vrednost robe i u sporne carinske isprave unosio vrednost robe po višestruko nižim iznosima od stvarnih vrednosti.

Isprave potom, kako se sumnja, nije unosio u bazu kompjuterskog sistema PD “Quehenberger Logisticc SRB” doo Šimanovci.

Na ovaj način je, kako se sumnja, na osnovu 65 spornih carinskih deklaracija pribavio protivpravnu imovinsku korist od 750.562.946,52 dinara, za koji iznos je oštetio budžet Republike Srbije.

Tako stečeni novac je ulagao u kupovinu nekretnina, čije se privremeno oduzimanje traži, iako je znao da novac potiče iz krivičnog dela.

Tokom dosadašnje finansijske istrage, uočena su elektronska plaćanja putovanja na egzotične destinacije, luksuzan život u inostranstvu, kupovina u različitim modnim radnjama renomiranih proizvođača i drugo, što sve ukazuje na rashode daleko veće od legalnih prihoda.

 

Izvor: N1

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

U Gastrošoru prva beogradska kišna bašta u okviru projekta „Niklo kao ja“

Advertiser Serbia22. септембра 2023.

A1 Srbija lansirao Program partnerstva

Advertiser Serbia22. септембра 2023.

Hoće li Nemačka uvesti ograničenja reklamiranja alkohola?

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

IKEA te poziva da napraviš mesta za život

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

Otvorene prijave za Školu privatnosti

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

#Digital2023 – dve strukovne nagrade dodeljene kompaniji Telekom Srbija za marketing komunikacije

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Rekordan saobraćaj na aerodromu Nikola Tesla Beograd i u avgustu

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

H&M naplaćuje kupcima vraćanje robe

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Kompanija Airbnb ove godine uklonila 59.000 lažnih oglasa

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Pojavile se lažne reklame u kojima navodno učestvuje Novak Đoković

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Samsung pokreće inicijativu obuke gejmera koja im pomaže da dodatno usavrše svoju igru

Advertiser Serbia19. септембра 2023.

Zapaženo učešće Telekoma Srbija na konferenciji digital2023

Advertiser Serbia19. септембра 2023.

Kompanija vivo najavila inovacije u oblasti mobilnog snimanja

Advertiser Serbia19. септембра 2023.

Regionalni Sajam Poslova 2023.: Vaša prilika za uspeh i povezivanje sa najboljim talentima!

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Kompanija Mars objavila „ubrzanu, pristupačnu i ostvarivu” Mapu Neto Nula ciljeva za smanjenje emisija za 50% do 2030. godine

Advertiser Serbia18. септембра 2023.