Izložbe

Počeo je Sajam turizma

Izložbe

Na Beogradskom sajmu otvoren je 42. Međunarodni sajam turizma i tri srodne izložbe, Međunarodni sajam vina „BeoWine“, Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo „Horeca-oprema“ i Sajam suvenira „Vidi Srbiju“

 

Do nedelje, 23. februara, pod sloganom „Put pod noge”, turističku ponudu predstaviće više od 900 izlagača iz 40 zemalja, uz prisustvo značajnog broja poslovnih posetilaca iz svih delova sveta kao i, za putovanja i nove destinacije, uvek zainteresovane najšire publike.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja prikazan je kratki film o Beogradu kao turističkoj destinaciji, a gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je da prestonica Srbije beleži stalni rast broja turista i dodao da ih je u prošloj godini bilo između osam i devet odsto više nego u 2018. Kako je rekao, u Beogradu je u prošloj godini zabeleženo 2.700.000 noćenja, a glavni grad Srbije je prvi put imao više od milion stranih gostiju.

Radojičić je dodao da Beograd može mnogo da ponudi u poslovnom i kongresnom turizmu, i da će daljim razvojem infrastrukture prestonica dati doprinos i u tom segment.

– U Beogradu je prošle godine otvoreno 13 novih hotela, trenutno ih je ukupno 112, ali taj broj nije dovoljan za grad koji sve više razvija turističke potencijale, rekao je Radojičić.

Radojičić je izrazio zadovoljstvo što je Republika Egipat ove godine zemlja partner sajma i naglasio da Srbija u turizmu može mnogo da nauči od zemlje koja je, kako kaže, kolevka civilizacije i ima bogato kulturno i istorijsko nasleđe.

Dodao je da ove godine Šri Lanka, Kenija i Slovačka prvi put učestvuju na sajmu i da će sajam po ponudi i broju posetilaca biti bolji od prošlogodišnjeg.

Pošto je publika imala priliku da pogleda promotivni film o Republici Egipat, u svom obraćanju dr Gada Šalabi, zamenica ministra zadužena za turizam u Ministarstvu za turizam i antikvitete AR Egipat, istakla je dobre odnose Srbije i Egipta i sajam kao dobru priliku da se ti odnosi dodatno unaprede.

Ministarstva turizma dve zemlje imaju sporazum o razumevanju, rade zajednički ekonomski komitet i zajednički poslovni savet, a zaključena su i tri sporazuma o saradnji šest gradova Egipta i Srbije.

Najveću turističku manifestaciju, Beogradski sajam turizma otvorio je Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić porukom da će 2020. biti godina reformi i novih investicija u turizam Srbije.

On je naveo da svake godine u turističke posete putuje 1,3 miliona građana Srbije i da su novim propisima dodatno zaštićeni putnici i sprečene zloupotrebe i prevare, odnosno uveden je red u rad turističkih agencija.

– Od aprila će biti u funkciji eTurist, centralni informacioni sistem, koji će olakšati prijavu gostiju i kategorizaciju turističkih objekata, rekao je Ljajić.

Najavio je da će u 45 projekata u oblasti turizma, među kojima je najznačajniji izgradnja gondole od Brzeća od Kopaonika, biti uloženo 200 miliona evra, a očekuju se i značajne privatne investicije u tom sektoru.

– Plan je da ove godine Srbiju poseti četiri miliona turista, podjednak broj domaćih i stranih, da ostvarimo 10,6 miliona noćenja i devizni priliv od 1,5 milijardi evra, rekao je Ljajić i izrazio očekivanja da će epidemija korona virusa uskoro prestati i da neće naneti veću štetu turizmu Srbije.

Posetioci Sajma turizma, vina, ugostiteljstva i suvenira, pored ekskluzivnih sajamskih pogodnosti, odabira destinacija za putovanje i odmor uživaće svim čulima u ukusima i mirisima gastronomske ponude, specijaliteta ovog podneblja, ali i degustaciji najboljih vina, rakija, pića, kao i suvenira iz svih krajeva Srbije. Prezentacije na štandovima, demonstracije ugostiteljskih veština na najmodernijoj opremi uz degustacije proizvoda, razlog su zašto posetioci svakog februara iščekuju ovaj nezamenljivi i vanserijski događaj. Pod kupolama Beogradskog sajma, na najvećoj turističkoj smotri u regionu, govoriće se na svim jezicima sveta, promovisati najlepše vrednosti kultura, naroda i običaja, i afirmisati bogata simbolika putovanja.

Radno vreme manifestacije: četvrtak, 20., petak 21. i subota 22. februar od 10 do 19h i nedelja, 23. februar od 10 do 18h.

Ulaznice: Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, a za grupne posete 300 dinara. Cena porodične ulaznice (roditelje sa decom starosti do 16 godina) 800 dinara.

Parking: 200 dinara po satu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Izložbe

Kampanja Studija Tumpić/Prenc i aMORE odabrana za izložbu u sklopu prestižnog festivala Cannes Lions

Advertiser Serbia23. juna 2021.

Izložba „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970” u DKC od 1. aprila

Advertiser Serbia28. marta 2021.

Izložba „Alan Ford trči počasni krug” produžena do 28. februara

Advertiser Serbia2. februara 2021.

Izložba „Alan Ford trči počasni krug”

Advertiser Serbia17. novembra 2020.

Doktori superheroji dobitnici “ACT Responsible” priznanja u kategoriji COVID 19

Advertiser Serbia2. oktobra 2020.

Dodeljene nagrade pobednicima konkursa Betina fotografija godine, otvorena izložba radova

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Izložba „Srpski kraljevski portreti”

Advertiser Serbia6. februara 2020.

GALERIJA O3ONE i ALMA QUATTRO vam predstavljaju umetnost na ulicama grada

Advertiser Serbia23. januara 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] STUDIO SONDA: Knjiga „Studio Sonda – O moći kreativnosti“

Advertiser Serbia24. decembra 2019.

Mirko Ilić otvorio svoju izložbu „Tolerancija“ u Beogradu

Advertiser Serbia17. novembra 2019.

UDUS: Prateći program izložbe „Pozorište u vremenu svakom“

Advertiser Serbia5. novembra 2019.

Izložba „Pozorište u vremenu svakom“ povodom 100 godina Udruženja dramskih umetnika Srbije

Advertiser Serbia28. oktobra 2019.

Izložba švajcarskog dizajna Swiss Style Now

Advertiser Serbia13. septembra 2019.

Dodeljene nagrade pobednicima konkursa Betina fotografija godine

Advertiser Serbia7. juna 2019.