Brendovi

Otvorena izložba savremenog nordijskog stakla “Dodir stakla” u Valjevu

Brendovi

U Narodnom muzeju Valjevo u prisustvu predstavnika ambasada Danske, Finske, Norveške i Švedske, grada Valjeva, ličnosti iz javnog i kulturnog života, otvorena je izložba „Dodir stakla“ koju organizuju ambasade nordijskih zemalja u Srbiji

Otvarajući izložbu, ambasador Finske Perti Ikonen i zamenica ambasadora Norveške Jane Knutrud istakli su da je izložba rezultat nordijske saradnje koje predstavlja uspešan model regionalne saradnje u različitim oblastima, među kojima je i kultura, kao i da je cilj izložbe promovisanje osobenog nordijskog dizajna i proizvođača stakla iz ovih zemalja.

null

Saradnja nordijskih zemalja je u mnogo čemu jedinstvena, proteže se kroz sve oblasti društva, od politike i istraživanja, pa sve do kulture i umetnosti. Verujemo da se to vidi i na našoj izložbi, na kojoj su predstavljena umetnička dela različitih dizajnera i proizvođača četiri različite nacije, a koja istovremeno zrači jedinstvenom nordijskom tradicijom i inovativnim duhom, „rekao je ambasador Finske PerttiIkonen.

Nordijske zemlje su se razvile u uspešne, demokratske zemlje socijalnog blagostanja između ostalog i zahvaljujući tome što su međusobno sarađivale na osnovu zajedničkih vrednosti. Male zemlje, kao sto što su nordijske i zemlje Balkana, imaju višestruke koristi od regionalne saradnje – zajednički glas je jači na međunarodnoj sceni i razmena ideja i dobrih praksi vodi održivim rešenjima,” rekla je zamenica ambasadora Norveške Jane Knutrud.

Otvaranju je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Valjeva, Dragan Jeremić koji se zahvalio na inicijativi da se izložba organizuje u Valjevu i istakao: „Kultura je most koja spaja narode, a ova izložba predstavlja jedinstvenu priliku da građanima Valjeva približi duh nordijske umetnosti. Izložba „Dodir stakla“ ne samo da prikazuje veštinu i umeće majstora staklarskog zanata, već oslikava saradnju četiri nordijske zemlje koje su udruženim snagama napravile ovaj umetnički poduhvat.”

Posetioci izložbe će moći do 19. novembra da pogledaju jedinstvene predmete od stakla proizvedene u nordijskim staklarama čiji su autori poznati dizajneri i staklari.

null

Autorka izložbe „Dodir stakla“ je direktorka muzeja Mimara u Zagrebu, gospođa Lada Ratković – Bukovčan, a ove godine je izložba organizovana sa velikom uspehom u Beogradu, Novom Sadu i na Cetinju.

Na izložbi su svojim ostvarenjima zastupljene staklare Holmegaard, Architectmade i LenneBjerreDesign iz Danske; staklare Iittala i Lasismi, kao i Galerija Mafka&Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u poznatoj fabrici u Riihimäkiju) iz Finske; staklare Hadeland, Gjovik i Magnor i studio NostetangenGlass iz Norveške; i staklare Maleras, Skrufs i Nybro iz Švedske.

null

Izložbu organizuju ambasade nordijskih zemalja u Srbiji u saradnji sa Nordijskim savetom ministara, Narodnim muzejom Valjevo, i kompanijama Wiener Städtische i I&F McCann Grupa.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Inicijativa „Odgovornost za budućnost“ Srpske asocijacije menadžera

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

Decembarska „Noć knjige” pod pokroviteljstvom Eurobank Direktna

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

vivo slavi UEFA EURO 2024TM sa navijačima širom Evrope

Advertiser Serbia3. децембра 2023.

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom: Katarina završila psihologiju, a zvali je da čisti ulice

Advertiser Serbia3. децембра 2023.

Samsung Galaxy S23 FE sada je dostupan za prednarudžbinu u Srbiji

Advertiser Serbia1. децембра 2023.

Infinum i A1 Hrvatska već 18 godina podižu lestvicu kvaliteta digitalnih proizvoda

Advertiser Serbia1. децембра 2023.

A1 Srbija otvorila prvi Cybersecurity Escape Room u zemlji

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Nelt – 30 godina na pravoj ruti

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Božićni marketi u Evropi: Evo kako da otputujte jednostavno, udobno i bezbrižno do odabrane destinacije za odmor

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Zabrana u EU: Neće se više prodavati vazduh u kesicama čipsa, velike kutije za ambalažu…

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Amazon najavio Q, AI chatbot za kompanije

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Domaća CGI kampanja koja je privukla veliku pažnju

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

Eurobank Direktna sponzor 23. Beogradskog ekonomskog foruma

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

Velika Britanija: Lidl iznajmljuje božićne džempere potrošačima

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

vivo predstavlja Y17s: Za bezbrižne dane sa stilom

Advertiser Serbia25. новембра 2023.