Brendovi

Otvoren Sajam automobila u Beogradu

Brendovi

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci.

 

Ovu jedinstvenu sajamsku manifestaciju i najznačajniji godišnji događaj u sektoru auto i moto industrije u regionu ali i jugoistočnoj Evropi, koji se na Beogradskom sajmu održavaju od 21. do 27. marta 2024. godine, svečano je u Hali 1 otvorio Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije.

Podsetio je da je ovo 86. godina kako se organizuje izložba vozila u Beogradu, ističući kako je to tradicija kakvih nema puno u svetu.

„Veliki broj renomiranih izlagača, najnoviji modeli, inovativna tehnička i tehnološka rešenja i ogroman broj posetilaca samo potvrđuje da je Srbija lider u oblasti saobraćaja u ovom delu Evrope“, istakao je Vesić.

Ministar je potom ukazao na neophodnost prilagođavanja promenama kad su u pitanju saobraćaj i automobilska industrija.

„Srbija ima mali procenat električnih automobila, oko 1%, ali će u Srbiji početi proizvodnja električnih automobila Stelantis, što će sasvim sigurno uticati na njihov veći broj“, rekao je on.

„Mi smo kao država ove godine nastavili sa politikom davanja subvencija, ali smo ove godine prvi put subvencije opredelili samo za električna vozila. Nastavićemo i da radimo na izgradnji infrastrukture. Novim zakonom o planiranju i izgradnji najavljene su značajne promene u tom sektoru. Upravo smo završili tender za izgradnju novih punjača za električne automobile i počinjemo na 16 različitih lokacija na stajalištima autoputeva. Na svakoj od “zelenih oaza” će biti između 5 i 20 punjača za automobile. Uskoro počinjemo sa instaliranjem. Do kraja godine ćemo imati na našim autoputevima 33 punjača uz postojećih 80. Tako ćemo u skoroj budućnosti imati 113 punjača i to bez obaveze pumpi da imaju određeni broj električnih punjača“.

„U Zakonu o planiranju obavezali smo zgrade da imaju na određenom broju parking mesta električne punjače. To se odnosi na poslovne objekte i ti će propisi biti sve strožiji i strožiji. Pripremamo i posebne oznake za električne automobile, tablice koje će imati prepoznatljiv slovni znak, što bi obezbeđivalo nižu odnosno simboličnu cenu putarine na našim autoputevima. Dozvolićemo i lokalnim samoupravama da ih oslobode plaćanja parkinga“.

„Doneli smo odluku i da se na „zelenim oazama“ postave dispanzeri za vodonik, pošto ima sve više kamiona koji koriste ovo gorivo. Imaćemo ih na četiri mesta u Srbiji“, najavio je ministar Vesić.

Aleksandra Đurđević, predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, konstatovala je da je ovaj sajam ozbiljniji od nedavnog Ženevskog, jer mi ovde imamo „čak 30 brendova koji prikazuju 34 automobilske premijere, a kod motocikala 22 brenda sa 52 premijere“.

Đurđević je insistirala da je „nulta emisija apsolutni pravac i smer koji je automobilska industrija zauzela kad je ova problematika u pitanju“. “Globalno opredeljenje su električna vozila, iako je elektrifikacija danas prilično kontroverzna tema i na globalnom. Ipak, danas nema nijednog proizvođača automobila koji nema ni jedan elektrificirani model u svojoj gami proizvoda”.

„U Evropi“, rekla ona, „imamo učešće električnih vozila od čak 14%, dok naša zemlja ima samo 1% električnih automobila, ali je još u razvoju. Ovo je četvrta godina kako imamo subvencije za električna vozila i zato je važno da se subvencije nastave i isprate potrebu zastupljenosti električnih vozila. Važno je i da imamo najave ozbiljnog razvoja infrastrukture za električna vozila, koja su definitivno naša budućnost“, zaključila je Đurđević.

Frančesko Maši (Francesco Masci), predsednik Izvršnog odbora DDOR Osiguranja Novi Sad, sponzora ove manifestacije, rekao je da mu je čast što predstavlja DDOR osiguranje Novi Sad kao deo Unipol grupe evropskih dimenzija.

Želeo je da skrene pažnju na pitanje sajber bezbednosti, imajući u vidu da se čitav niz informacija i podataka prenosi putem interneta te da ih je zbog toga neophodno zaštititi od sajber napada koji postaju sve učestaliji i sofisticiraniji. Sve to u svetlu sve povezanije mobilnosti, što je Unipol grupa predvidela još pre nekoliko godina kao osnivač Istraživačkog centra za mobilnost Instituta za urbanu mobilnost. „Sve veći broj informacija deli se kako sa uređajima u neposrednoj blizini tako i sa daljinskim uređajima. Sajber rizik je najozbiljnija pretnja za pojedince i korporacije pa se očekuje da će se i dalje razvijati i uticati i na vozila. Suvišno je reći da se sajber kriminalci spremaju da iskoriste potencijalne slabosti vozila u pogledu bezbednosti. Automobilska industrija je zbog toga pod sve većim pritiskom, što će značajno uticati na integrisanje odgovora na ovaj problem u svim životnim fazama jednog vozila, preko proizvodnje do upotrebe“.

„Automobilska industrija prolazi kroz fazu sveobuhvatnih promena koje su između ostalog uslovljene tržišnom potražnjom i autonomnom mobilnošću. Tehnologija svakako može dati odgovore na neke od ovih problema i omogućiti alatke u ovom sektoru. Sajber bezbednost mora biti integrisana ne samo u novim automobilima nego i u celokupnoj infrastrukturi koja pruža podršku uslugama da bi se sprečili rizici i gubici podataka i obezbedilo bezbedno okruženje za ljude i njihovu imovinu“, rekao je Maši.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministar privrede Slobodan Cvetković i direktorka Beogradskog sajma Danka Selić.

* * *
Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova, koja okuplja sve potencijalne izlagače na sajmu, i za ovaj sajam je najavila predstavljanje svih novih modela kod svih brendova zastupljenih na našem tržištu. Posetiocima i potencijalnim kupcima pruža se mogućnost da učestvuju u jedinstvenom događaju, tokom kojeg će se predstaviti oko 230 izlagača, koji će predstaviti više od 30 automobilskih brendova sa 38 premijera.

Na sajmu „Motopassion“ je, pod sloganom „Strast koja te pokreće“, svoje mesto obezbedilo oko 50 izlagača, sa više od 30 brendova i 60 premijera

Na spisku najviđenijih sajamskih učesnika su i finansijske institucije i osiguravajuća društva, strukovne organizacije, klubovi, udruženja i specijalizovani mediji. To se posebno odnosi na banke, lizing i osiguravajuće kompanije, čiji je zadatak da u aktuelnim specifičnim tržišnim okolnostima, u saradnji sa prodavcima i distributerima, pripreme povoljne finansijske aranžmane, kako bi kupac za isti novac dobio povoljnije uslove kreditiranja, povlastice u dodatnoj opremi vozila, produženoj garanciji ili uslovima servisiranja.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Sajber kriminal je jedna od najunosnijih prevara na svetu – saznajte kako da zaštitite svoje poslovanje

Advertiser Serbia24. април 2024.

Gejming industrija Srbije povećala prihode i broj zaposlenih

Advertiser Serbia22. април 2024.

A1 escape room „Izgubljeni IDentitet“ posetilo više od 4.000 ljudi

Advertiser Serbia18. април 2024.

Samsung predstavio Samsung Galaxy evropski tim sportista za Pariz 2024

Advertiser Serbia18. април 2024.

Telekom Srbija pokreće projekat „Dečji svet je veći od ekrana“

Advertiser Serbia16. април 2024.

Održana prva radionica sa Ivanom Minićem i autorima Naše mreže

Advertiser Serbia15. април 2024.

Da li ste se prijavili na konkurs „ESG Lideri“?

Advertiser Serbia15. април 2024.

Uranjanje u dubine uz 8K: Podvodni snimatelj Pavel Aktel o novoj eri snimanja filmova u visokoj rezoluciji

Advertiser Serbia15. април 2024.

Samsung 15. godinu zaredom vodeći na globalnom tržištu sistema digitalnog oglašavanja

Advertiser Serbia12. април 2024.

Samsung Electronics već 18 uzastopih godina na vrhu globalnog tržišta televizora

Advertiser Serbia10. април 2024.

Pet pravila za uspešno ulaganje u investiciono zlato

Advertiser Serbia10. април 2024.

S kojom slavnom osobom biste voleli da popijete jutarnju kafu?

Advertiser Serbia9. април 2024.

Neophodno, inovativno, skladno: Novi identitet dizajna Samsung Electronics u 2030. godini

Advertiser Serbia9. април 2024.

Galaxy AI dostupan za „probnu vožnju“ korisnika pametnih telefona, kroz osveženu Try Galaxy aplikaciju

Advertiser Serbia8. април 2024.

Otvoren 13. NLB Organic konkurs: Tri miliona dinara za najbolje projekte iz organske poljoprivrede

Advertiser Serbia8. април 2024.