Konferencije

Otvoren DIGITAL 2022: Nove infrastrukturalne investicije telko operatera

Konferencije

Regionalna konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima Digital 2022 je otvorena u punoj sali Metropol Palace hotela.

 

Konferencija sa tradicijom od 2014. godine na jednom mestu je opet okupila tržišne lidere, poznavaoce telekomunikacija i predstavnike svih vrsta medija kao i sve čelne ljude industrija koje pokreću privredu u Srbiji.

Konferenciju je otvorila Slavica Trifunović, pomoćnik ministra za informisanje i medije, Ministarstvo kulture i informisanja istakla je da globalna industrija medija i zabave poznata je po proaktivnom pristupu kada je u pitanju usvajanje i kreiranje novih digitalnih trendova koji na značajan način menjaju i unapređuju našu svakodnevnicu. Prema studiji Prajs Voterhaus Kupers-a, nakon pada od 2,3% u 2020. godini, ukupni globalni prihodi od zabave i medija porasli su za 10,4% u 2021. godini, i nastavili svoj trend nadmašivanja globalnog rasta. Očekivanja su prema pomenutoj studiji se da će 2022. prihodi ove industrije porasti za još 7,3%.

Ministarstvo kulture i informisanja zajedno sa našim partnerima je pokrenulo inicijative i aktivnosti koje unapređuju medijsku i digitalnu pismenost, poimanje uticaja veštačke inteligencije na slobodu izražavanja, jačali smo kapacitete svih aktera u oblasti etičkih standarda u digitalnom dobu”, navela je Trifunović.

Publici se obratio i Nj. E. Luka Gori (H.E. Mr. Luca Gori), ambasador Italije u Republici Srbiji i naglasio da je Italija spremna da bude partner Srbiji u daljem razvoju sektora informacionih tehnologija, veštačke inteligencije i inovacija.
On je naglasio da je digitalna era tu i mi se moramo prilagoditi. Baš zato Italija je pokrenula agendu Digital Italy 2026 (Digitalna Italija 2026) gde će uložiti u periodu od 2022. do 2026. godine 48 milijardi evra za dalje implementiranje digitalizacije kroz sve sfere društva.

Takođe je i Nj. E. Takahiko Kacumata (H.E. Mr. Takahiko Katsumata), ambasador Japana u Republici Srbiji dao svoj uvid značaja ove teme za celo društvo.
Japan ima viziju da izgradi društvo u kome svaki građanin može da izabere optimalne usluge koje zadovoljavaju različite zahteve kako bi digitalna podrška olakšala njihove svakodnevne potrebe. Verujemo da će nam digitalizacija pomoći da postignemo održivost životne sredine, društva i ekonomije i da ljudi imaju ispunjene živote”, zaključio je Kacumata.

Tradicionalno prvi panel na konferenciji je 8 godina posle: Tradicionalni panel telekom lidera regiona Učestvovali su Vladimir Lučić, CEO Telekom Srbija, Dejan Turk, CEO A1 Srbija i A1 Slovenija, Slobodan Đinović, CEO Orion Telekom i Zoran Vasiljev, CEO Centili grupe. Moderirao je Dejan Ljuština, CEO and Managing Partner Vision.

Vladimir Lučić je istakao da Telekom beleži rast prihoda za prvu polovinu godine u odnosu na prethodnu i da su posebno ponosni što mobilna industrija beleži dvocifreni rast.
U Telekom Srbiji je povoljna situacija, jer mi smo glavni deo naših finansijskih investicija završili, plodove tih investicija trenutno sakupljamo. Najveća investicija koja nam predstoji je 5G i Evropska investiciona banka će nam biti partner u obezbeđivanju 5G mreže. Cena struje je i dalje povoljna u poređenju sa drugim zemljama u regionu. Nadamo se da će se 5G razvijati i u regionu, gde smo se fokusirali da budemo jak operater. U kontekstu razvoja digitalnih servisa cilj nam je da se proširimo. U Švajcarskoj otvaramo poslovnice u oktobru, sledeća nam je Nemačka, mi smo uglavnom završili naš najveći investicioni ciklus”, zaključio je Lučić.

Slobodan Đinović je istakao da će svi telko operateri morati u narednom periodu da više ulažu u svoje sisteme.
Nama je cilj da ukoliko referentna kamatna stopa nastavi rast, da nam i kamata ostane ista, kako bi se naša stabilnost održala. Sigurno ćemo se baviti pitanjima energije I alternativnih izbora energije, mislim da će sva društva naposletku morati time da se bave. Operateri će imati probleme u slučaju da nemaju sopstvenu infrastrukturu i mi konstantno radimo na ovom segmentu našeg poslovanja. Naš najveći problem je kapitalni trošak, koji je atipičan za druga tržišta. Nama je konkurencija ovde jaka i dobra”, naveo je Đinović.

Sledeći panel na #Digitalu2022 je Don’t Touch, Do Sell: Magija i izazovi beskontaktnog plaćanja koji moderira Marko Ivas, urednik vesti Tanjuga a učestvuju Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu, Privredna komora Srbije, Nikola Riznić, zemenik generalnog direktora, D Express, Aleksandar Zarić, konsultant u kancelariji SOG i Dejan Tešić, izvršni direktor JTC Serbia.

Ceo program konferencije možete pogledati na digitalconference.rs/sr
Konferenciju su institucionalno podržalo Ministarstvo kulture i informisanja republike Srbije i UNICEF i kompanije Telekom Srbija, Yettel, Skyline Afi Tower, Rakuten Viber, National Geographic, Direct Media, Orion Telekom, Coca-Cola, Maxbet, Harmonity, D Express, Exceptional only i Mercator.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Konferencije

Mladi talenti i više od 30 projekata će biti predstavljeni na događaju NEM Zagreb 2022

Advertiser Serbia30. новембра 2022.

Održan skup o medijima i tehnologiji – U moru sadržaja opstaje kvalitet

Advertiser Serbia26. новембра 2022.

Matje Flamini na konferenciji A1 Talk

Advertiser Serbia24. новембра 2022.

Panel diskusija „O medijima i tehnologiji“

Advertiser Serbia20. новембра 2022.

Renomirani producenti ponovo u Hrvatskoj: NEM Zagreb 2022 objavio ceo program događaja

Advertiser Serbia17. новембра 2022.

Svečano otvoreni 6. Srpski dani osiguranja na Zlatiboru

Advertiser Serbia16. новембра 2022.

Najveća HR konferencija u Evropi se vraća na scenu – HR Week!

Advertiser Serbia4. новембра 2022.

CEFTA na samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa

Advertiser Serbia4. новембра 2022.

Konferencija Regionalne AEO Asocijacije

Advertiser Serbia3. новембра 2022.

Osma konferencija mrežnih operatora 15. novembra u Beogradu

Advertiser Serbia1. новембра 2022.

NEM ZAGREB 2022: Potvrđeni vrhunski govornici

Advertiser Serbia28. октобра 2022.

DANIJEL KOLETIĆ, Apriori World: „Misija PRO PR konferencije je slaviti odnose s javnošću, dati im na važnosti koju zaslužuju“

Advertiser Serbia27. октобра 2022.

Samsung AI Forum 2022: Prijavite se i otkrijte budućnost veštačke inteligencije

Advertiser Serbia25. октобра 2022.

Samsung predstavlja razvoj platforme SmartThings i uvodi nova korisnička iskustva na konferenciji SDC22

Advertiser Serbia13. октобра 2022.

Digital Labin 2022 – Na ovogodišnjem izdanju konferencije okupilo se preko 600 digitalnih dizajnera i developera iz cele Hrvatske

Advertiser Serbia28. септембра 2022.