Istraživanja

Online oglašavanje u Hrvatskoj doseglo gotovo 90 miliona evra

Rezultati IAB Croatia studije Online AdEx pokazuju da se ukupna vrednost investicija u online oglašavanje u Hrvatskoj tokom 2021 procenjuje na više od pola milijarde kuna, tj. 89,970,000 evra, a na osnovu prikupljenih podataka prognozira se nastavak rasta od gotovo 8 % u 2022. godini.

 

IAB Croatia predstavio je prvu hrvatsku procenu investicije u online oglašavanje, IAB-ov Online Advertising Expenditure (AdEx), dugo iščekivanu procenu struke – čime je hrvatsko digitalno tržište prvi put dobilo vredne podatke na osnovu istraživanja profesionalne i nezavisne organizacije kojoj je u fokusu razvoj digitalnog i interaktivnog marketinga, a okuplja ključne aktere na tržištu. Vodeći ekonomista IAB-a Europe Daniel Knapp sažeo je to na način da živimo u vremenima geopolitičkih nesigurnosti i potpune transformacije oglašivačke industrije, stoga su razumevanje tržišta i predviđanje njegovog razvoja IAB-ovim AdEx-om presudni za sve koji komuniciraju u digitalu.

ONLINE OGLAŠAVANJE U ZAMAHU

Hrvatsko tržište online oglašavanja prema istraživanju IAB Online AdEx kontinuirano raste, u skladu s globalnim trendovima. U 2021. godini vrednost se procenjuje na gotovo 90 miliona, odnosno 89,970,000 evra, dok je očekivani rast u 2022. oko 8 %.

HRVATSKI IZDAVAČI DRŽE GOTOVO DVE TREĆINE DISPLAY OGLAŠAVANJA

Najveći udeo u 2021. godini ostvaruje display oglašavanje (statični, animirani i video formati) sa 39 %, nakon čega sa 19 % sledi oglašavanje na pretraživačima, kao i oglašavanje na društvenim mrežama. Procenjuje se da će ti kanali nastaviti da dominiraju i u 2022. godini. Trećina ulaganja u display oglašavanje odnosi se na video formate, a čak polovina display oglašavanja zakupljuje se programatski.

KORISNICI I OGLAŠIVAČI NAJVIŠE SU NA MOBILNIM UREĐAJIMA

U online oglašavanju dominira oglašavanje na mobilnim uređajima – dok je u 2021 udeo mobilnog oglašavanja u ukupnom online oglašavanju iznosio 72 %, za 2022. predviđen je trend daljeg rasta i dominacije te će mobilno oglašavanje preuzeti 77 % ukupnog online oglašavanja. Zanimljiva je činjenica da čak 80 % korisnika konzumira video sadržaj na mobilnim uređajima, a predviđa se da će ta brojka narasti na 85 % u 2022.

DOMINACIJA GLOBALNIH PLATFORMI

U oglašavanju na društvenim mrežama vidljiva je dominacija kompanije Meta Inc: Facebook ima udeo od 54 %, Instagram drži 39 %, dok sve ostale društvene mreže zajedno čine tek 7 % ukupnog social oglašavanja u RH. Procenjena je tendencija rasta Instagrama u 2022. U video oglašavanju takođe dominiraju globalne platforme, gde gotovo 60 % ulaganja odlazi na YouTube, a dodatnih 26 % odlazi na Facebook.

Kategorija Classifieds, koja se odnosi na objave individualnih oglasa korisnika, a koja jeste deo IAB standarda, nije prikazana u ovom izveštaju ali obuhvaćena je istraživanjem po kojem se vrednost kategorije u 2021. godini procenjuje na 15 miliona evra.

METODOLOGIJA

IAB-ova Online AdEx studija predstavlja globalni standard industrije i benchmark je za procenu stanja struke. Radna grupa je na osnovu procena neto oglašavanja po pojedinim segmentima online oglašavanja koje su dostavile članice IAB-a Croatia s naglaskom na one s najboljim uvidom u lokalno tržište, javno dostupnih izvora podataka i ekspertize članova radne grupe definisala IAB Online AdEx, procenu neto iznosa ukupnog volumena i strukture online oglašavanja u Hrvatskoj za 2021. godinu te očekivanja za 2022. godinu. Višemesečni projekat dodatno je osnažila agencija za istraživanje tržišta Ipsos, koja je kao nepristrasni partner radila na sintezi i analizi prikupljenih podataka.

IAB Online AdEx uime IAB-a Croatia potpisuje radna grupa koju čine stručnjaci čije su razne perspektive i ekspertiza doprineli kvalitetnoj izradi prvog hrvatskog IAB Online AdExa: Vjeko Srednoselec (dentsu Croatia), Marijan Mihić (Advans Adria), Saša Milinović (Omnicom Media Group) i Boris Zatezalo (Httpool).

Kako bismo ubrzali razvoj tržišta digitalnog marketinga u Hrvatskoj, potrebno ga je prvo razumeti. Istraživanje IAB AdEx značajno povećava naše razumevanje najvažnijih platformi, najefektivnijih kanala te generalni razvoj i trendove u digitalnom marketingu u Hrvatskoj. Ovo je važan početak za sve dalje korake kojima će IAB Croatia unaprediti digitalni marketing za sve učesnike – brendove, agencije i krajnje potrošače„, izjavio je Vjeko Srednoselec (dentsu Croatia), član radne grupe za IAB Croatia Online AdEx.

„Izveštaj IAB Europe AdEx Benchmark pregled je stanja na evropskom tržištu online oglašavanja, a ovaj izveštaj za Hrvatsku važno je jer sadrži važne brojke, uključujući veličinu tržišta, rast i ulaganja u online oglašavanje po kanalima i formatima„, poručio je Boris Zatezalo (Httpool), član radne grupe za IAB Croatia Online AdEx. „Izuzetno smo zadovoljni celim procesom i verujemo da će izveštaj biti konkretan prikaz hrvatskog digitalnog tržišta i jasna slika veličine digitala u hrvatskom oglašivačkom prostoru,“ dodao je.

„Procena stvarne vrednosti svakog oglašivačkog tržišta, a posebno tako sofisticiranog i podložnog stalnom tehnološkom razvoju i novim praksama kao što je online oglašavanje, ogroman je izazov za svakoga. Nema istraživačke metode koja može dati precizan odgovor, niti iko od stručnjaka ima dovoljnu širinu ekspertize i iskustva da samostalno može dati valjanu i kredibilnu procenu“, rekao je Matej Sever (Ipsos). „Najbolje što svi zajedno možemo napraviti jeste razmeniti procene, informacije i iskustva, zajednički iscrtati mapu našeg online oglašivačkog tržišta i očekivanja od budućnosti, kako bismo ga pomoću što pouzdanije mape mogli dalje razvijati, u interesu svih. Drago nam je što smo kao Ipsos mogli dati mali doprinos u tom izazovnom projektu.“

„Potreba za celovitim podacima te procenom stanja na tržištu neverovatna je prilika za napredak celog digitalnog sektora i za hrvatsko tržište, koje postaje fleksibilnije, okretnije i – ono najvažnije – razvijenije“, naglasila je Dunja Ivana Ballon, direktorica IAB-a Croatia i HURA-e, i dodala: „Radna grupa, Ipsos i drugi članovi IAB-a Croatia koji su učestvovali odradili su lavovski posao“.

Pristup celovitim podacima IAB Online AdExa imaju isključivo članovi IAB-a Croatia, a više o ostalim prednostima članstva te aktivnostima IAB-a Croatia saznajte na www.iab-croatia.com.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Istraživanja

Bez nadzora nad tajnim podacima na Zapadnom Balkanu

Advertiser Serbia19. септембра 2023.

IFA 2023: Samsung SmartThings povezuje ljude sa stvarima koje su im najvažnije

Advertiser Serbia31. августа 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 14. do 20. avgusta 2023

Advertiser Serbia24. августа 2023.

Čak 46% domaćinstava u Evropi ima ljubimca: Statistika otkriva porast broja vlasnika četvoronožnih prijatelja

Advertiser Serbia22. августа 2023.

Gledanost televizije u julu 2023

Advertiser Serbia21. августа 2023.

HURA-ino istraživanje: Nastavljen rast prihoda i broja zaposlenih u komunikacijskim agencijama

Advertiser Serbia17. августа 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 7. do 13. avgusta 2023

Advertiser Serbia16. августа 2023.

Deficit zanatlija, a njihove plate idu i do 350.000 dinara

Advertiser Serbia20. јула 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 10. do 16. jula 2023

Advertiser Serbia18. јула 2023.

Proaktivni saveti za zaštitu podataka dok radite u pokretu

Advertiser Serbia3. јула 2023.

Istraživanje otkrilo negativnu stranu veštačke inteligencije koja bi mogla da ima ozbiljne posledice

Advertiser Serbia3. јула 2023.

CEPER: Javni prevoz i bicikli su najpopularnije alternative automobilima u srednjoj Evropi

Advertiser Serbia28. јуна 2023.

Reuters Digital Report 2023: Mediji moraju da se prilagode novim generacijama

Advertiser Serbia15. јуна 2023.

Privlačenje i zadržavanje zaposlenih najveći problem u kompanijama

Advertiser Serbia14. јуна 2023.

Rojtersov institut: Sve više ljudi vesti čita na platformama poput TikToka

Advertiser Serbia14. јуна 2023.