Brendovi

Održana prva radionica sa Ivanom Minićem i autorima Naše mreže

Lokalno preduzetništvo je od velike važnosti za regione Srbije

 

Preduzetnici iz Niša i okoline žele da rade, imaju dobre ideje i spremni su da uče, a dokaz za to je prepun prostor za kreativno delovanje – Deli, gde je održana prva radionica A1 Naša mreža karavana. Tražila se stolica više kako bi svi mogli da čuju stručnjake iz menadžmenta, prava, finansija, e commerce-a i digitalizacije, odnosno neophodnih elemenata savremenog poslovanja malih i srednjih preduzeća.

Ivan Tanasković, direktor Ecommerce asocijacije Srbije, kaže da je online tržište u fazi impresivnog razvoja sa više od 4.000 aktivnih online prodavnica i sa rastom od 26% na godišnjem nivou.

„Prošle godine, broj bezgotovinskih transakcija u sektoru e-trgovine premašio je cifru od 58 miliona, generišući prihod od preko 1,6 milijardi evra. Ovakvi rezultati, za tržište koje je geografski ograničeno, predstavljaju značajan uspeh. Posebno ohrabruje smanjenje broja potrošača koji se opiru kupovini preko interneta, sa impresivnim padom od 12% u poslednje dve godine, što dodatno potvrđuje potencijal i vitalnost digitalne ekonomije u našoj zemlji.” – otkrio je Tanasković.

Nikola Pejović, konsultant za finansije, upozorava preduzetnike da budu na oprezu baš prilikom velikog rasta.

„Velika prednost preduzetnika je fleksibilnost i što dobro osećaju svoj biznis. Međutim, tu se krije i potencijalni problem, jer često ne shvataju koliko im brzo biznis raste, a posebno troškovi. Pošto i dalje stvari rade na osećaj, a bez egzaktnih brojki, može se desiti da ulaze u problem, a da toga nisu svesni. Veruju da će povećani prihodi biti dovoljni da pokriju sve troškove, kao i da ostaje profit, ali to nije uvek tako. Između ostalog, tekstovima na Našoj mreži pokušavamo da im pomognemo da na jednostavan način razumeju finansije, a uvek smo tu i za pitanja, dileme i neodumice.”

Miljan Ćupurdija, pravnik i menadžer, napominje da je celo tržište u Srbiji u izazovu da nađe kvalitetne radnike, a segment malih i srednjih preduzeća posebno.

„Moraju da se posvete ključnim temama, a to su plate zaposlenih i prilike za balans sa privatnim životom. Prednost malih i srednjih preduezeća je što imaju priliku da budu bliži ljudima i to treba negovati.”

Jedna od nezaobilaznih tema je bila digitalizacija poslovanja i načini da se stvari urade efikasnije uz pomoć novih tehnologija.

„Naš pristup korisnicima je drugačiji i dobro oslikan na primeru e-fiskalizacije koji je bio pre dve godine. Postavili smo se kao konsultanti, zaista smo želeli da im objasnimo šta ih i kako sve čeka. Oni su bili zbunjeni novim obavezama, a onda i načinom egzekucije, jer im je sada telco kompanija, na koju su navikli da pruža voice, sms i internet, sada tu za nešto potpuno drugo iz ICT domena. Onda su shvatili da smo mi u ICT domenu jako dugo i da umemo da im pomognemo.“ – rekla je Ljubica Vojinović, ICT Product development Team Manager A1 Srbija.

Ovaj događaj je početak serije susreta u različitim gradovima širom Srbije tokom ove godine.

„Želja nam je da kroz ove događaje okupimo lokalne preduzetike, pomognemo im oko nekih važnih tema i damo odgovore na njihova pitanja, ali pre svega im pružimo priliku da se upoznaju međusobno i da krenu da komuniciraju i sarađuju jedni sa drugima, jer zajedno možemo mnogo više nego svako od nas pojedinačno.” – istakao je Ivan Minić, glavni i odgovorni urednik Naša mreža besplatne poslovne platforme koju je pokrenuo A1 Srbija pre 5 godina c ciljem da informiše, edukuje i povezuje preduzetnike.

 
Foto: Vojislav Vujanić

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Prvi put u Srbiji dodeljene nagrade „ESG Lideri“

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Proizvođač čokolade Toblerone kažnjen sa 337,5 miliona evra zbog nepoštene prakse

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Širi se mreža bezbrižnih putnika

Advertiser Serbia21. мај 2024.

Galaxy AI u rukama 8,8 miliona ljudi: Revolucija veštačke inteligencije sada stvarno počinje

Advertiser Serbia21. мај 2024.

Održana druga radionica sa Ivanom Minićem i autorima Naše mreže: Mali biznisi su najvitalniji deo privrede i šansa manjih sredina

Advertiser Serbia20. мај 2024.

BELhospice proslavio 20. rođendan: Jubilej posvećen podizanju svesti o palijativnoj nezi u Botaničkoj bašti “Jevremovac“

Advertiser Serbia20. мај 2024.

CEFTA i Zajedničko regionalno tržište su instrumenti za ubrzanu integraciju u EU tržište

Advertiser Serbia16. мај 2024.

A1 Srbija dostigao milionitog korisnika VoLTE tehnologije

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Najnovija linija Samsung AI TV-a i zvučnika već je dostupna u redovnoj prodaji u Srbiji

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Milionska kazna za Epic Games zbog reklama usmerenih na decu

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Knox Journals: Neka je vaša bezbednost uvek pod kontrolom – vaši podaci se koriste tačno onako kako vi smatrate prikladnim

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Poznati modni brend bankrotirao

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Kampanja „Dečji svet je veći od ekrana” privukla ogromnu pažnju javnosti!

Advertiser Serbia14. мај 2024.

Tradicionalni forum menadžera Srpske asocijacije menadžera u znaku AI

Advertiser Serbia14. мај 2024.

Glovo i Spotify ulaze u partnerstvo i nude Spotify Premium Glovo korisnicima

Advertiser Serbia14. мај 2024.