Dr. mreže

Održana konferencija Aj Si Ti! – Dan švedskog ICT i gejminga u Nišu

Svet se menja, a nove tehnologije mu daju te mogućnosti – poruka je manifestacije Aj Si Ti! – Dana Švedskog ICT i gejminga koji je održan u Nišu

U organizaciji ambasade Švedske i UG Mladi ambasadori, organizacije NiCat, Deli Centra i Švedsko-srpskog poslovnog saveta, a uz pomoć niškog ICT klastera učesnici su imali priliku da saznaju kako funkcioniše “neurološki interfejs”, zašto neki gradovi u svetu imaju “šefa interneta”, šta je moguće videti kroz “Oculus Rift” i kako kaciga menja boju u zavisnosti od raspoloženja onoga ko je nosi.

null

“Osim brojnih švedskih kompanija koje su poznate širom sveta, Švedska ima mnogo značajnih kompanija koje postoje u digitalnom svetu. One prave poslove i omogućavaju ljudima da bolje žive. Uveren sam da i u Srbiji posluje mnogo manjih, ali značajnih kompanija čiji će se uticaj širiti“, rekao je otvarajući manifestaciju ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp.

Predavači iz Srbije i Švedske predstavili su najnovije trendove iz oblasti ICT kao industrije budućnosti. Predstavnici ambasade Švedske kažu da je Niš odabran jer su na primeru svoje zemlje videli da je važan razvoj i onih gradova koji nisu najveći u zemlji, a budući da se u poslednjih nekoliko godina Niš izdvojio u razvoju ICT sektora veruje se da može postati lider u ovoj oblasti u regionu.

null
Okosnica manifestacije bilo predavanje švedskog eksperta za Internet i društvene mreže, Joakima Jardenberga koji je zaposlen kao “šef interneta grada Helsinborga”. Govoreći o tome kako ispunjava svoj zadatak, da iskoristi Internet i svoj grad pretvori u onaj koji najbolje koristi Internet na svetu, rekao je „Svet se stalno menja, a tehnologije mu daju te mogućnosti. Promena nikada neće biti sporija nego što je danas, može biti samo brža. Meni je veliki izazov da ih naučim šta tehnologija može učiniti za njih“.

null
Najnovije izume iz oblasti neurološkog interfejsa posetiocima je predstavio Erik Einebrant, naučnik i predavač Švedskog interaktivnog instituta. Na radionici “Children Make” deca su imala priliku da stvaraju kroz programiranje i igru i dobili ideje kako da razvijaju svoju kreativnost kombinujući igru sa modernom tehnologijom. Koncept su kreirali Švedski institut i Ineraktivni institut povodom obeležavanja 25 godišnjice usvajanja UN konvencije o pravima deteta, sa ciljem da se naglase prava dece da učestvuju u kulturnom i demokratskom društvu.

null

O poslovanju u Srbiji u Nišu govorili su predstavnici kompanija “Ericsson”, „Troxo” i “Vet Cloud”. Održane su inovativne i kreativne radionice, a posetioci su imali priliku da se upoznaju sa virtuelnom realnošću kroz revolucionarni izum “Oculus Rift”.

Na završetku manifestacije prikazan je dokumentarni film TPB AFK o trojici kompjuterskih zavisnika koji su redefinisali svet distribucije medija uz pomoć poznate mreže za deljenje podataka Pirate Bay, nesvesni toga kakav su proces započeli.

 

Izvor: Švedska ambasada

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Dr. mreže

Meta promenila politiku privatnosti – Naši sadržaji kao materijal za trening AI

Advertiser Serbia15. јул 2024.

Evropska komisija: Platforma X obmanjuje korisnike

Advertiser Serbia12. јул 2024.

TikTok oglasi dolaze u Hrvatsku

Advertiser Serbia9. јул 2024.

EU upozorava Metu na kršenje Zakona o digitalnim tržištima

Advertiser Serbia1. јул 2024.

Meta odlaže pokretanje softvera veštačke inteligencije u EU

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Instagram testira funkciju koja primorava korisnike da gledaju reklame

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Facebook uvodi brojne promene kako bi privukao mlađe korisnike

Advertiser Serbia3. јун 2024.

Evropska komisija istražuje Metu oko zaštite dece na platformama

Advertiser Serbia16. мај 2024.

Glavna snaga TikToka je njegov algoritam, a evo po čemu je tako poseban i specifičan

Advertiser Serbia29. април 2024.

Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku, deonice skočile

Advertiser Serbia29. април 2024.

ByteDance ne želi da proda TikTok, radije će ugasiti aplikaciju u SAD-u

Advertiser Serbia26. април 2024.

Prihod firme Meta u prvom kvartalu 2024. porastao za 27 odsto na 36,46 milijardi dolara

Advertiser Serbia25. април 2024.

Bajden potpisao zakon – kineskoj kompaniji rok od devet meseci da proda TikTok

Advertiser Serbia25. април 2024.

ByteDance je potrošio 7 miliona dolara na lobiranje i reklame za borbu protiv zabrane TikTok-a u SAD

Advertiser Serbia24. април 2024.

Društvena mreža X uvodi pretplatu za nove korisnike

Advertiser Serbia17. април 2024.