Internet

Održana Deveta konferencija Grupe mrežnih operatora Srbije (RSNOG)

Internet

Grupa mrežnih operatora Srbije (RSNOG) održala je 9. novembra 2023. u Beogradu svoju devetu godišnju konferenciju, uz učešće brojnih domaćih i stranih stručnjaka iz domena mrežnih komunikacija, informacione infrastrukture, multimedijalnih servisa, sajber bezbednosti, podrške poslovnim operacijama i drugih.

 

Žarko Kecić

Nakon pozdravne reči Žarka Kecića, rukovodioca Sektora za IKT usluge u Fondaciji Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), pokrovitelja događaja, skupu se obratio Andronikos Kyriakou iz kompanije Whalebone. On je prisutnima pružio detaljan prikaz razvoja globalnih i evropskih inicijativa za poboljšanje bezbednosti DNS-a, koji leži u osnovi velikog broja internet servisa koje svi svakodnevno koristimo – od pristupanja web sajtovima, razmeni e-pošte, do korišćenja različitih mobilnih aplikacija.

Andronikos Kyriakou

Nenad Krajnović

Da je upravo tema bezbednosti u fokusu stručne zajednice potvrdio je i Nenad Krajnović, tehnički direktor Serbian Open eXchange – SOX, najveće platforme za razmenu internet saobraćaja između srpskih operatora i globalnih pružalaca sadržaja, održavši prezentaciju o problemima sa usmeravanjem internet sadržaja između domaćih operatora i sa međunarodnim internet mrežama.

Dušan Stojičević i Dragan Jeremić

Dušan Stojičević i Dragan Jeremić iz Upravnog odbora RNIDS-a predstavili su ideju i pokrenuli diskusiju sa prisutnima o prednostima, manama i izvodljivosti pokretanja nacionalnog DNS rizolvera, koji bi trebalo da poveća otpornost domaćeg interneta na prekide uslovljene hakerskim napadima. Johan ter Beest iz RIPE NCC, organizacije koja upravlja internet adresama u regionu Evrope, Bliskog istoka i dela Azije, govorio je o novinama koje će uskoro biti predstavljene u Atlas platformi – globalnoj mreži sondi za merenje internet saobraćaja i dijagnostiku problema u internet mrežama.

Gledanje sportskih i drugih događaja uživo predstavlja veliki izazov za operatore, budući da oni dramatično povećavaju mrežni saobraćaj i vrše opterećenje na njihove mreže. Kako se nose sa tim izazovima mogli smo da čujemo od predstavnika najvećih domaćih streaming platformi – Telekoma Srbija, SBB-a i Orion telekoma.

Konferencija RSNOG se ove godine bavila i temom toga kako najveći domaći operatori brinu o životnoj sredini, svojim zaposlenima i široj zajednici. Inženjeri su dobili priliku da detaljnije čuju o veoma širokom spektru tema kojima se bave njihove kolege specijalizovane za ESG teme (Environmenta, Social, Governance) u Telekomu Srbija, Yettelu i A1 – od toga kako operatori upravljaju emisijama CO2, efikasnije koriste električnu energiju, recikliraju svoju opremu i uređaje korisnika, sarađuju na ESG temama sa dobavljačima, svojim zaposlenima i širom zajednicom. Nakon ove interesantne i korisne diskusije, predstavljene su detaljnije dve zelene inicijative domaćih operatora – postavljanje solarnih panela u mreži baznih stanica operatora A1 i iskustvima trogodišnje primene “immersion cooling” mehanizma u Zelendata centru u Vršcu.

Skup su na visokom nivou kraju priveli Vadim Volovik iz Yandexa, pričajući o automatizaciji mreže ove globalne cloud kompanije, kao i gost iz Italije, Livio Morina, sa temom PeeringDB – slobodno dostupne baze podataka o globalnim tačkama povezivanja svetskih internet operatora i pružalaca sadržaja.

Livio Morina

Glavni utisak sa konferencije bio je da će u bliskoj budućnosti stručnjaci iz oblasti internet umrežavanja imati dosta posla kako bi odgovorili izazovima koje pred mreže operatora donose trendovi poput strimovanja događaja uživo, porasta broja povezanih uređaja (Internet of Things), sve većeg obima podataka koji se prenose putem 5G mreža, te tehnologije poput veštačke inteligencije, virtuelne i proširene realnosti. Zato sa nestrpljenjem iščekujemo sledeću, jubilarnu 10. RSNOG konferenciju naredne godine.

Održavanje ovogodišnje konferencije podržali su pokrovitelji RNIDS i SOX, sponzori Team Cymru, Flexoptix, RIPE NCC i PulSec, kao i prijatelji Unicom Telecom, ZelenData Centar i Orion Telekom.

Svi zainteresovani snimak konferencije mogu da pogledaju na RNIDS YouTube kanalu.

 
Foto: Vojislav Vujanić

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Internet

Više od 80 španskih medija podiglo tužbu protiv Mete

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

A1 Srbija otvorila prvi Cybersecurity Escape Room u zemlji

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Na YouTube su sada dostupne i video igre

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

„Telcast“ osvojio publiku!

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

X pokrenuo alat za traženje poslova

Advertiser Serbia17. новембра 2023.

YouTube pod optužbama za špijuniranje zbog zabrane blokera reklama, krivične prijave u EU

Advertiser Serbia13. новембра 2023.

Facebook zabranjuje političko oglašavanje putem generičkih alata veštačke inteligencije

Advertiser Serbia8. новембра 2023.

Dan bez interneta u svetu koštao bi 43 milijarde dolara

Advertiser Serbia6. новембра 2023.

Novi Maskov četbot se zove Grok i zna kako se pravi kokain

Advertiser Serbia6. новембра 2023.

Meta više neće smeti da koristi vaše podatke za ciljane reklame

Advertiser Serbia2. новембра 2023.

YouTube diže cenu za pretplatu bez reklama

Advertiser Serbia2. новембра 2023.

YouTube borba protiv blokera reklama zvanično se širi na globalni nivo

Advertiser Serbia1. новембра 2023.

Meta uvodi pretplatu za Facebook i Instagram bez reklama

Advertiser Serbia30. октобра 2023.

Rezultati Mete nadmašili očekivanja

Advertiser Serbia26. октобра 2023.

Radionica “Od podataka do profita” u Subotici

Advertiser Serbia25. октобра 2023.