Internet

Održana Deveta konferencija Grupe mrežnih operatora Srbije (RSNOG)

Internet

Grupa mrežnih operatora Srbije (RSNOG) održala je 9. novembra 2023. u Beogradu svoju devetu godišnju konferenciju, uz učešće brojnih domaćih i stranih stručnjaka iz domena mrežnih komunikacija, informacione infrastrukture, multimedijalnih servisa, sajber bezbednosti, podrške poslovnim operacijama i drugih.

 

Žarko Kecić

Nakon pozdravne reči Žarka Kecića, rukovodioca Sektora za IKT usluge u Fondaciji Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), pokrovitelja događaja, skupu se obratio Andronikos Kyriakou iz kompanije Whalebone. On je prisutnima pružio detaljan prikaz razvoja globalnih i evropskih inicijativa za poboljšanje bezbednosti DNS-a, koji leži u osnovi velikog broja internet servisa koje svi svakodnevno koristimo – od pristupanja web sajtovima, razmeni e-pošte, do korišćenja različitih mobilnih aplikacija.

Andronikos Kyriakou

Nenad Krajnović

Da je upravo tema bezbednosti u fokusu stručne zajednice potvrdio je i Nenad Krajnović, tehnički direktor Serbian Open eXchange – SOX, najveće platforme za razmenu internet saobraćaja između srpskih operatora i globalnih pružalaca sadržaja, održavši prezentaciju o problemima sa usmeravanjem internet sadržaja između domaćih operatora i sa međunarodnim internet mrežama.

Dušan Stojičević i Dragan Jeremić

Dušan Stojičević i Dragan Jeremić iz Upravnog odbora RNIDS-a predstavili su ideju i pokrenuli diskusiju sa prisutnima o prednostima, manama i izvodljivosti pokretanja nacionalnog DNS rizolvera, koji bi trebalo da poveća otpornost domaćeg interneta na prekide uslovljene hakerskim napadima. Johan ter Beest iz RIPE NCC, organizacije koja upravlja internet adresama u regionu Evrope, Bliskog istoka i dela Azije, govorio je o novinama koje će uskoro biti predstavljene u Atlas platformi – globalnoj mreži sondi za merenje internet saobraćaja i dijagnostiku problema u internet mrežama.

Gledanje sportskih i drugih događaja uživo predstavlja veliki izazov za operatore, budući da oni dramatično povećavaju mrežni saobraćaj i vrše opterećenje na njihove mreže. Kako se nose sa tim izazovima mogli smo da čujemo od predstavnika najvećih domaćih streaming platformi – Telekoma Srbija, SBB-a i Orion telekoma.

Konferencija RSNOG se ove godine bavila i temom toga kako najveći domaći operatori brinu o životnoj sredini, svojim zaposlenima i široj zajednici. Inženjeri su dobili priliku da detaljnije čuju o veoma širokom spektru tema kojima se bave njihove kolege specijalizovane za ESG teme (Environmenta, Social, Governance) u Telekomu Srbija, Yettelu i A1 – od toga kako operatori upravljaju emisijama CO2, efikasnije koriste električnu energiju, recikliraju svoju opremu i uređaje korisnika, sarađuju na ESG temama sa dobavljačima, svojim zaposlenima i širom zajednicom. Nakon ove interesantne i korisne diskusije, predstavljene su detaljnije dve zelene inicijative domaćih operatora – postavljanje solarnih panela u mreži baznih stanica operatora A1 i iskustvima trogodišnje primene “immersion cooling” mehanizma u Zelendata centru u Vršcu.

Skup su na visokom nivou kraju priveli Vadim Volovik iz Yandexa, pričajući o automatizaciji mreže ove globalne cloud kompanije, kao i gost iz Italije, Livio Morina, sa temom PeeringDB – slobodno dostupne baze podataka o globalnim tačkama povezivanja svetskih internet operatora i pružalaca sadržaja.

Livio Morina

Glavni utisak sa konferencije bio je da će u bliskoj budućnosti stručnjaci iz oblasti internet umrežavanja imati dosta posla kako bi odgovorili izazovima koje pred mreže operatora donose trendovi poput strimovanja događaja uživo, porasta broja povezanih uređaja (Internet of Things), sve većeg obima podataka koji se prenose putem 5G mreža, te tehnologije poput veštačke inteligencije, virtuelne i proširene realnosti. Zato sa nestrpljenjem iščekujemo sledeću, jubilarnu 10. RSNOG konferenciju naredne godine.

Održavanje ovogodišnje konferencije podržali su pokrovitelji RNIDS i SOX, sponzori Team Cymru, Flexoptix, RIPE NCC i PulSec, kao i prijatelji Unicom Telecom, ZelenData Centar i Orion Telekom.

Svi zainteresovani snimak konferencije mogu da pogledaju na RNIDS YouTube kanalu.

 
Foto: Vojislav Vujanić

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Internet

Evropska komisija istražuje Metu oko zaštite dece na platformama

Advertiser Serbia16. мај 2024.

Safari će koristiti AI za blokiranje reklama sa bilo kog sajta

Advertiser Serbia7. мај 2024.

Glavna snaga TikToka je njegov algoritam, a evo po čemu je tako poseban i specifičan

Advertiser Serbia29. април 2024.

Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku, deonice skočile

Advertiser Serbia29. април 2024.

ByteDance ne želi da proda TikTok, radije će ugasiti aplikaciju u SAD-u

Advertiser Serbia26. април 2024.

YouTube testira novi format reklama

Advertiser Serbia26. април 2024.

Prihod firme Meta u prvom kvartalu 2024. porastao za 27 odsto na 36,46 milijardi dolara

Advertiser Serbia25. април 2024.

Bajden potpisao zakon – kineskoj kompaniji rok od devet meseci da proda TikTok

Advertiser Serbia25. април 2024.

Sajber kriminal je jedna od najunosnijih prevara na svetu – saznajte kako da zaštitite svoje poslovanje

Advertiser Serbia24. април 2024.

ByteDance je potrošio 7 miliona dolara na lobiranje i reklame za borbu protiv zabrane TikTok-a u SAD

Advertiser Serbia24. април 2024.

A1 escape room „Izgubljeni IDentitet“ posetilo više od 4.000 ljudi

Advertiser Serbia18. април 2024.

Društvena mreža X uvodi pretplatu za nove korisnike

Advertiser Serbia17. април 2024.

IAB-a Croatia: Hrvatsko tržište online oglašavanja stabilno raste – u 2023. godini zabeleženo je povećanje za 21%

Advertiser Serbia11. април 2024.

Održana konferencija „Internet dijalog 2024“ posvećena veštačkoj inteligenciji

Advertiser Serbia11. април 2024.

Usluge elektronske trgovine do 2027. koristiće oko 4,5 miliona građana

Advertiser Serbia5. април 2024.