Konferencije

Nova SoMo Borac statua: Estetska težina simbolizuje težinu nagrade

Konferencije

SoMo Borac iz godine u godinu uvodi novitete pa je tako ove godine i statua dobila novo ruho iza kojeg stoji 3D tvornica

 

Bliži se datum održavanja SoMo Borac powered by Httpool koji ove godine donosi brojne novitete. SoMo Borac će se tako po prvi put održati u formatu celodnevne konferencije koja će ugostiti najveće digital i medijske stručnjake iz regije i Evrope. Više od 30 vrhunskih hrvatskih i inostranih stručnjaka iz media i advertising industrije deliće svoje znanje o aktuelnim temama kao što su AI, digitalna pretplata, performance marketing i mnoge druge.

Još jedna velika novost jeste da statua najvažnije regionalne nagrade za digitalne radove ima novo ruho! Simpatični i lako prepoznatljiv ‘SoMo Borac’ je i dalje glavni motiv statue ali ove godine se nalazi na crnom postolju te s drugačijim dizajnom slova.

U poslednjih 11 godina, SoMo Borac se suvereno pozicionirao kao najvažnija regionalna nagrada za digitalne radove i to se pokazuje iz godine u godinu postavljanjem novih rekorda u broju prijava, sa sve kvalitetnijim i kreativnijim projektima. Kako smo ove godine ušli u novu deceniju, odlučili smo da proširimo sadržaj događaja uvođenjem celodnevne konferencije, ali i nagradimo i najbolje radove s novom, redizajniranom statuom. Nismo hteli previše odstupati od svima nam dragog ‘SoMo Borca’, tako da je on i dalje u centru pažnje, ali smo dodali nekoliko novih elementa kako bi dodatno naglasili njegovu važnost i težinu za regionalnu digitalnu i medijsku industriju”, rekla je Ružica Vrdoljak Ličina, izvršna direktorica SoMo Borca.

Težina koja simbolizuje težinu nagrade

Iza novog izgleda statue stoji 3D tvornica, kompanija koja već dugi niz godina učestvuje u SoMo Borac projektu. Valent Turković, direktor kompanije 3D Tvornica, kazao je da su dodali težinu koji ima estetski aspekt, ali istovremeno simbolizuje težinu i značajnost same nagrade.

Tokom procesa 3D modeliranja i post-obrade uveli smo tzv. igle kako bismo obezbedili precizno lepljenje slova „SoMo Borac“ i čvrsto ih postavili. Važno je napomenuti da i dalje koristimo isključivo biološki obnovljive materijale, PLA na bazi kukuruza, što obezbeđuje ekološki prihvatljivu proizvodnju i mogućnost recikliranja. Ove promene dodatno unapređuju izgled i kvalitet statue“, istakao je Turković.

S obzirom na to da je SoMo Borac statuta od samog početka rezultat 3D štampe, odlučili su da prouče potencijal tehnologije koja stoji iza nje. Kako nam je objasnio Turković, današnji svet 3D štampe postao je poput čarobnog štapića koji se može primeniti gotovo svuda. Spomenuta tehnologija primenjuje se u zabavnoj, automobilskoj, medicinskoj pa i svemirskoj industriji, s time da pritom ne govorimo samo o protoštampi, već o masovnoj proizvodnji s visokim kvalitetom proizvoda.

Nova era inovacija uz veštačku inteligenciju

Kako SoMo Borac kontinuirano prati promene na tržištu, ali i u segmentu novih tehnologija, spomenuti razvoj u 3D tehnologiji poprilično je vidljiv u izradi statue SoMo Borac. U prethodnim godinama 3D tvornica je bila fokusirana samo na 3D štampanje modela statue, koji se sastojao od slova, figure i postolja. Nakon štampanja, posao se nastavljao „slanjem dalje“ na procese post-obrade. Ove su godine, pak, preuzeli potpunu kontrolu nad procesom – umesto samo 3D štampe, tim 3D Tvornice preuzeo je zadatke post-obrade te prilagođavanja statue i postolja.

Turković predviđa pritom da će za pet ili deset godina izgled 3D štampanja postati izuzetno uzbudljiv i transformacijski, s time da na vrata industrije kuca nova, velika era inovacija, podstaknuta prvenstveno veštačkom inteligencijom.

Jedna od značajnih promena koju predviđam je upotreba govora za optimizaciju dizajna. To znači da ćemo moći jednostavno izraziti svoje želje, poput: ‘Želim veće postolje za SoMo Borca 2024. godine, težu bazu i drugu boju.’ Veštačka inteligencija će tada brzo generisati odgovarajući 3D model koji će uzeti u obzir pravila aditivne tehnologije, bilo da nam treba promena ili zamena postojećeg dizajna i tako dobiti zamenske delove za automobil, nadomestiti onaj deo perilice koji nam se izgubio ili dodati novi ukras za bicikl. Ovo će omogućiti personalizaciju i bržu izradu proizvoda prema našim željama“, zaključuje Turković.

Ulaznice za prvu SoMo Borac konferenciju su rasprodate, ali za sve one koji ne žele propustiti sjajne predavače, obezbedite svoj link za stream cele konferencije na web stranici SoMo Borca, a do tada ne propustite i zanimljive govornike u podcastu SoMoCast, koji je realizovan sa streaming platformom Voyo: Youtube, Spotify, Deezer, Apple Podcasts i Google Podcasts.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Konferencije

Hrvatska: Platformski rad pod nadzorom države s prvim danom 2024

Advertiser Serbia5. децембра 2023.

Hrvatska: Šta sve donosi Vladin sistem za nadzor platformskog rada?

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

NEM Zagreb 2023 objavio finaliste takmičenja NEM Awards

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

‘Mlade više ne zanima zastareli način rada, zato biraju gig ekonomiju’

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

NEM Zagreb 2023: Bogata lista hrvatskih i međunarodnih TV profesionalaca koji su potvrdili svoj dolazak

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Vrijeme je da započnemo razgovor o tome kako će izgledati naši poslovi u budućnosti“

Advertiser Serbia19. новембра 2023.

Poznati su dobitnici SoMo Borac nagrade!

Advertiser Serbia18. новембра 2023.

Srbija postala članica Alijanse za upravljanje veštačkom inteligencijom

Advertiser Serbia17. новембра 2023.

BEST Beograd i ove godine organizuje AIBG – intenzivno studentsko programersko takmičenje

Advertiser Serbia15. новембра 2023.

Regionalna konferencija o olakšavanju trgovine: Olakšavanje trgovine oblikuje saradnju i integraciju ekonomija Zapadnog Balkana u digitalnom dobu

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

Predstavljanje novog sistema za nadzor platformskog rada na prvoj hrvatskoj konferenciji o GIG ekonomiji

Advertiser Serbia10. новембра 2023.

Održana Deveta konferencija Grupe mrežnih operatora Srbije (RSNOG)

Advertiser Serbia10. новембра 2023.

Objavljen program prve SoMo Borac konferencije

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Samsung Electronics otvara Samsung AI forum 2023 koji predstavlja ključna dostignuća u AI i računarskom inženjeringu

Advertiser Serbia8. новембра 2023.