Brendovi

Njegovo veličanstvo SEED: Sistem koji je doneo revoluciju u trgovinske procese CEFTA tržišta

Brendovi

U jeku pandemije koronavirusa, kada je hitnost u transportu esencijalnih roba poput medicinske opreme, hrane i lekova postala izuzetno važna, jedan sistem odigrao je ključnu ulogu u olakšavanju carinskih procedura.

 

CEFTA SEED (Systematic Exchange of Electronic Data), sistem za elektronsku razmenu podataka, uspostavljen još 2010. godine, bio je ključni alat čija se vrednost najbolje pokazala u odgovoru na nove izazove, kakva je bila pandemija COVID-19.

Inicijalno, ovaj sistem je bio usmeren na razmenu carinskih informacija između carinskih administracija potpisnica CEFTA sporazuma (Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini). Međutim, tokom vremena, njegova funkcionalnost i značaj su se značajno proširili kako bi podržali različite vrste pošiljki i procesa.

Kako se razvila ideja o SEED sistemu?

Dugi redovi kamiona koji čekaju na granicama, komplikovani procesi razmene informacija među carinskim administracijama, birokratske prepreke, gomile papira, netransparentni i spori procesi odavno su bili alarm da se stvari moraju menjati. Gubili su se sati, pa i dani u čekanju na granicama, roba bi propadala i trgovinska razmena dolazila u pitanje.
Koncept SEED sistema nastao je kao rešenje za stvaranje elektronske platforme koja bi omogućila automatsku i brzu razmenu informacija na carini. Cilj je bio eliminisati gubitak vremena i papirologiju, omogućiti transparentnost i tačnost podataka, te osigurati bolju koordinaciju između CEFTA strana u obradi roba na granicama. Postalo je jasno da su carine uska grla koja se moraju modernizovati i digitalizovati jer je to preduslov ne samo za bržu i efikasniju, već i sigurniju trgovinu.

Šta to znači u praksi?

Efikasna razmena podataka i dokumenata donosi direktne koristi ekonomskim subjektima, smanjujući opterećenja i olakšavajuči trgovinske procedure. Putem digitalizacije procesi se pojednostavljuju, a smanjuju kašnjenja i troškovi.
Iz perspektive jednog vozača kamiona i njegove kompanije, implementacija SEED sistema ima nekoliko ključnih prednosti: manje čekanja na graničnim prelazima, jednostavnije inspekcije i smanjenje birokratije, niži troškovi transporta robe, odnosno celokupne logistike – goriva, radnih sati i troškova vozila.

Ako ovaj proces posmatramo iz uloge carinika, kao službenika koji pregledaju robu koja ulazi ili napušta zemlju kako bi osigurali da se pridržava zakona i propisa, i tu se stvari značajno menjaju. Pre uspostave SEED sistema, carinici su se oslanjali na velike količine fizičke dokumentacije i ručne provere. Proces je uključivao pregled i upoređivanje papirnih dokumenata kao što su fakture, certifikati, deklaracije, kao i slanje robe na fizičke inspekcije radi provera.
Sa SEED sistemom, ovaj proces postaje efikasniji i automatizovaniji. Carinici imaju pristup elektronskim podacima i dokumentima, što omogućava bržu proveru, automatsko usklađivanje podataka i identifikaciju potencijalnih rizika. Time su olakšane carinske procedure, smanjeno je vreme potrebno za pregled, a osigurana je tačnost informacija. Sve ovo kao rezultat donosi brži protok robe preko granica, ali i celokupno efikasnije funkcionisanje trgovinskih tokova.

Neka brojevi govore

Zahvaljujući povezanosti kroz SEED, za samo godinu dana vreme čekanja na graničnim prelazima smanjeno je za 7 minuta po kamionu. Prosečno čekanje na svim prelazima unutar CEFTA-e u 2023. bilo je 86 minuta, a imajući u vidu da je ove godine bilo više od 1.300.000 prelaza kamiona, to čini ukupno smanjenje čekanja od 17 godina u 2023. Najveće smanjenje čekanja, od 19 posto, bilo je kod robe praćene fitosanitarnim certifikatom, što je mogući rezultat elektronske razmene fitosanitarnih certifikata koja je uvedena krajem 2022. kroz SEED.

Kako funkcioniše SEED?

Od početka implementacije 2010. godine do danas, SEED sistem je unapredio upravljanje na granicama Zapadnog Balkana, podstičući saradnju i razmenu informacija među carinskim administracijama. S godinama je značajno doprineo prevazilaženju neefikasnosti, komplikovanih i dugotrajnih procedura. Uz to, doprineo je i smanjenju sigurnosnih rizika u regionu. Jedan od značajnijih benefita svakako je i trgovina bez papira jer SEED eliminiše potrebu za fizičkom dokumentacijom.

Podržan finansijskim sredstvima Evropske unije, omogućio je uspostavljanje pravnih osnova za elektronsku razmenu podataka u celom regionu, na osnovu Memoranduma o razumevanju potpisanih između susednih carinskih uprava i CEFTA Dodatnog protokola 5 koji objedinjuje i generalizuje specifikacije iz Memoranduma o razumevanju. Svaka carinska uprava usvojila je operativne smernice i uputstva za korišćenje SEED sistema. Uspostavljeni su IT infrastruktura i sistem rada 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, kao i automatsko usklađivanje carinskih podataka i alarmni modul na podacima pre dolaska kamiona na granicu. SEED infrastruktura se bazirala na 7 SEED čvorova (Tirana, Banja Luka, Podgorica, Skoplje, Beograd, Priština i Rim), a svaki čvor se sastojao od SEED servera i komunikacione opreme.

Proširenje na SEED+

Da bi se nastavilo sa pozitivnim uticajem na tokove trgovine, javila se potreba za nadogradnjom SEED sistema dodatnim funkcijama i mogućnostima koje proizilaze iz CEFTA Dodatnog protokola 5 (AP5). Tako je razvijen SEED+.
Iz platforme za razmenu carinskih podataka unutar CEFTA-e, sistem je prerastao u IT platformu i sistem koji podržava celokupnu digitalizaciju CEFTA politika, omogućavajući efikasnu razmenu podataka i dokumenata u različitim trgovinskim sektorima kao što su carina, veterinarska i fitosanitarna kontrola, kontrola javnog zdravlja, nadzor nad tržištem i drugim sektorima.
U protekle tri godine procesi su se razvili u smeru preuzimanja trenutnih sistema EU i prilagođavanja našim potrebama, podržavajući put CEFTA-e kao Evropskoj uniji. Ti novi sistemi, na primer TRACES NT (TRAde Control and Expert System New Technology), sada omogućavaju razmenu fitosanitarnih i veterinarskih certifikata, zatim razmenu dozvola za uvoz i izvoz lekova koji sadrže kontrolisane stvari. Ova priča ima ogroman potencijal za dalje unapređenje pa se trenutno radi i na uspostavi baze podataka ovlaštenih ekonomskih operatera CEFTA (AEOS) koja pomaže u olakšavanju kretanja kroz CEFTA-u, te na uspostavi baze podataka o nesigurnim i neusklađenim proizvodima otkrivenim na CEFTA tržištu, kako bi se olakšala prevencija trgovine takvim proizvodima i zaštitili potrošači.

Motor regionalne saradnje

Plan je da CEFTA SEED+ nastavi digitalizaciju i razmenu podataka i dokumenata unutar CEFTA-e u oblasti carina, sigurnosti hrane, fitosanitarnih i veterinarskih inspekcija, trgovine lekova, ali i da se proširi na nove oblasti, kao što su trgovina uslugama, elektronska trgovina, infrastruktura kvaliteta i slično. Na ovaj način utire se put prosperitetnijem trgovinskom ekosistemu, uz implementaciju

Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM).

Sistem će inicirati i olakšavanje razmene informacija u oblastima ovlašćenja, licenci, kvalifikacija, evropskih profesionalnih karata i slično, a u skladu sa Dodatnim protokolom 6, kao i zajedničkih odluka na osnovu tog i drugih protokola. Uz to, pružiće savetodavnu podršku kada je to potrebno u drugim digitalnim inicijativama, kao što su e-Freight i e-PoC (electronic Proofs of Origin Certificates), kao i podržati operacionalizaciju CEFTA sporazuma, protokola i odluka ubrzavanjem digitalne tranzicije u procesima omogućavanja slobodnog kretanja robe, usluga, kapitala i ljudi unutar CEFTA-e.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

18 godina kampanje „Kad pijem ne vozim“

Advertiser Serbia24. јун 2024.

Realizovana najveća investicija u regionu jugoistočne Evrope u industriji prodaje ulaznica

Advertiser Serbia24. јун 2024.

Razigrani Grm od recikliranog stakla u Botaničkoj bašti PMF-a u Zagrebu ističe cirkularnu ekonomiju tokom 12. dana društvene odgovornosti „Responsib’All Day“ Grupe Pernod Ricard

Advertiser Serbia21. јун 2024.

USAID i Impact Hub podržavaju ekonomsko osnaživanje žena i njihovu veću ulogu u privredi

Advertiser Serbia20. јун 2024.

Knox Journals: Kako vas Galaxy neprimetno čuva u svakom trenutku

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Nova Pepco letnja kolekcija: Moderna odeća za celu porodicu po izuzetno pristupačnim cenama je već stigla u prodavnice u Srbiji

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Samsung Galaxy S24 Ultra upotpunjuje početak emitovanja i iskustvo gledanja Olimpijskih igara u Parizu 2024

Advertiser Serbia18. јун 2024.

IKEA lansira iskustvo virtuelnog dizajna za korisnike u Srbiji

Advertiser Serbia18. јун 2024.

Akademija održivosti: Besplatna edukacija za mala i srednja preduzeća

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Nespresso najavljuje nezaboravno mediteransko leto

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Adidas istražuje slučaj korupcije u Kini, procenjenu na stotine miliona evra

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Linija Samsung TV uređaja i saundbar zvučnika na bazi AI za 2024. godinu oduševljava recenzente

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Rusija: Unilever „rusifikuje“ imena brendova

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Johnson & Johnson će platiti 700 miliona dolara zbog obmane potrošača

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.