Brendovi

NINA ELEZOVIĆ, Coca-Cola HBC: „U potrošačima vidimo snažne saveznike u borbi za zeleniju budućnost“

U susret predstojećoj PRO PR konferenciji, koja će ove godine biti održana od 4. do 7. maja na Plitvičkim jezerima u Hrvatskoj, razgovarali smo sa istaknutim panelistima koji će govoriti u okviru ovog renomiranog konferencijskog događaja posvećenog PR struci i komunikaciji sa javnostima, u organizaciji Apriori World, na čelu sa Danijelom Koletićem. Ovog puta, čast je pripala Nini Elezović, Corporate Affairs and Sustainability Director, Coca-Cola HBC Serbia and Montenegro…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Šta je za vas održivi razvoj? Svi znamo da je održivi razvoj bitan, ali zašto je bitan?

– „Najbolji način da predvidite budućnost je da je kreirate„, reči su austrijsko-američkog autora Peter Drucker-a, čiji su radovi doprineli filozofskim i praktičnim osnovama moderne poslovne korporacije. Svaki korak koji napravimo danas, kreira naše sutra. Čvrsto verujem da svi treba da se vodimo samo jednim ciljem – da pravo svih nas na korišćenje prirodnih resursa, ne sme ugroziti isto takvo pravo generacijama koje dolaze. Za našu kompaniju, ovo nije samo strateški pravac, nego i praksa koju svakodnevno usavršavamo kako bismo unapredili kvalitet života društva u kome poslujemo, negovali ljudske, ali i prirodne resurse.

Kako vaša kompanija odgovara na zahteve održivog razvoja? Održivi razvoj ima više dimenzija, na koje dimenzije vi u vašoj kompaniji stavljate akcenat?

– Sve dimenzije održivog razvoja su međuzavisne. Primera radi, ukoliko načinite pomak u ekonomskom smislu, vrlo je verovatno da će se to odraziti i na skali kojom se meri socijalna dimenzija. U tom smislu, Coca-Cola HBC posmatra sve tri ključne dimenzije – ekološku, ekonomsku i socijalnu, dajući doprinos u svakoj od njih.

U ekološkoj dimenziji, fokus stavljamo na zaštitu voda i smanjenje emisija CO2. Sa ciljem da do 2040. godine postanemo ugljenično neutralni, sprovodimo istrajnu transformaciju na ovom putu, koja znači i promenu načina na koji proizvodimo, distribuiramo, prodajemo naše proizvode, ali i načina na koji radimo.

Kad je socijalna ili društvena dimenzija posredi, istakla bih našu posvećenost ulaganju u mlade i njihovo znanje, kao i primenu principa jednakosti, različitosti i inkluzivnosti. Briga o ljudima, njihov profesionalni i lični rast, u srcu su svakog našeg uspeha.

Uz doprinos razvoju lokalnih zajednica, dajemo snažan impuls ekonomskom aspektu održivosti, svesni da je samo biznis koji posluje u skladu sa principima održivog razvoja zaista i biznis koji može biti uspešan na duži rok.

Kako vidite uticaj vaše komanije na održivost prirode, čoveka ali i njegovog društvenog okruženja?

– Na polju održivosti sprovodimo istrajnu i postupnu transformaciju sa željom da budemo odgovoran i pouzdan partner zajednici u kojoj poslujemo i osnažimo je u ekonomskom, socijalnom i ekološkom domenu. Težimo tome da sve uradimo na „onaj“ bolji način i budemo deo pozitivnih promena.

Da li vaša kompanija ima plan za poslovanje koji je u skladu sa idejom odživog razvoja, pri čemu se taj plan odnosi na vremenski period od 5 godina i više?

– Coca-Cola HBC jedna je od prvih kompanija koja je postavila naučno zasnovane ciljeve u ovoj oblasti i na njihovom dostizanju posvećeno radi svaki zaposleni u našoj kompaniji. Kroz našu Misiju održivosti 2025, definisali smo šest ključnih oblasti na koje se fokusiramo: smanjenje emisija, upravljanje vodom, ambalaža (Svet bez otpada), odgovorno snabdevanje, ishrana, naši ljudi i zajednice.

Ispred sebe smo postavili ambiciozne planove, na poljima gde možemo da ostvarimo najveći uticaj i čvrsto verujem da imamo sve neophodne kapacitete da ih ostvarimo.

Paralelno sa ovim, radimo i na planovima za naredni period, svesni da održivost zahteva dugoročno planiranje i transformaciju koja će pratiti sve planove.

Koji su, po vama, glavni problemi održivog razvoja današnjice?

– Klimatske promene, čiji smo svi svedoci, su svakako prvi i možda najočigledniji izazov, na koji bih nadovezala i negativan uticaj na biodiverzitet.

Biodiverzitet je od izuzetne važnosti za neke osnovne životne potrebe svih nas, poput hrane, vode, energije koju koristimo.

Ipak, svedoci smo da ova tema nije toliko prisutna u javnosti, iako je proglašena za jedan od deset najvećih rizika sa kojima se suočava društvo današnjice. I kao kompanija pratimo s budnom pažnjom ovu oblast, tražeći adekvatne prilike da se uključimo i doprinesemo rešenju.

Dobra kompanija koja primenjuje principe održivog razvoja želi da utiče i na potrošače, ne samo svoje nego i generalno gledano…Koji savet biste dali potrošačima, kako bi sa njima bili u partnerskom odnosu u pocesu održivog razvoja?

– Mala dela, kontinuirano pomeraju stvari napred, a kada se pomnože sa milionima ljudi, mogu da preobraze svet. Ne moramo da se upuštamo u herojske inicijative da bismo učestvovali u promenama. Kao velika kompanija, imamo veliku odgovornost da upravo mi budemo pokretači promena, ali sa druge strane i da budemo blizu naših potrošača, da im pružimo podršku i budemo pozitivan primer.

Naša odgovornost je da prilagođavamo i menjamo biznis modele, a odgovornost potrošača da menjaju načine na koje konzumiraju proizvode. Upravo u njima vidimo snažne saveznike u borbi za zeleniju budućnost.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

iSTYLE eksluzivno predstavio novu seriju iPhone 15 uređaja u Srbiji

Advertiser Serbia29. септембра 2023.

Bezbednost podataka i zaštita privatnosti uz vivo telefone

Advertiser Serbia29. септембра 2023.

Stada Gis Srbija obeležava 10 godina poslovanja

Advertiser Serbia28. септембра 2023.

Jačanje tržišne pozicije kroz međunarodne sajmove

Advertiser Serbia28. септембра 2023.

Istražite razigrani dizajn nove linije futroli za telefone Galaxy Z Fold5 i Z Flip5

Advertiser Serbia28. септембра 2023.

Samsung u Evropi predstavio „The Wall for Virtual Production“ na sajmu IBC 2023

Advertiser Serbia26. септембра 2023.

Organizaciona kultura i dizajn

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

Rajan Teder iz benda OneRepublic koristi Galaxy Buds2 Pro slušalice za novu verziju pesme „Counting Stars“

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

A1 Srbija lansirao Program partnerstva

Advertiser Serbia24. септембра 2023.

U Gastrošoru prva beogradska kišna bašta u okviru projekta „Niklo kao ja“

Advertiser Serbia22. септембра 2023.

Hoće li Nemačka uvesti ograničenja reklamiranja alkohola?

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

IKEA te poziva da napraviš mesta za život

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

Otvorene prijave za Školu privatnosti

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

#Digital2023 – dve strukovne nagrade dodeljene kompaniji Telekom Srbija za marketing komunikacije

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Rekordan saobraćaj na aerodromu Nikola Tesla Beograd i u avgustu

Advertiser Serbia20. септембра 2023.