Brendovi

NINA ELEZOVIĆ, Coca-Cola HBC: „U potrošačima vidimo snažne saveznike u borbi za zeleniju budućnost“

U susret predstojećoj PRO PR konferenciji, koja će ove godine biti održana od 4. do 7. maja na Plitvičkim jezerima u Hrvatskoj, razgovarali smo sa istaknutim panelistima koji će govoriti u okviru ovog renomiranog konferencijskog događaja posvećenog PR struci i komunikaciji sa javnostima, u organizaciji Apriori World, na čelu sa Danijelom Koletićem. Ovog puta, čast je pripala Nini Elezović, Corporate Affairs and Sustainability Director, Coca-Cola HBC Serbia and Montenegro…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Šta je za vas održivi razvoj? Svi znamo da je održivi razvoj bitan, ali zašto je bitan?

– „Najbolji način da predvidite budućnost je da je kreirate„, reči su austrijsko-američkog autora Peter Drucker-a, čiji su radovi doprineli filozofskim i praktičnim osnovama moderne poslovne korporacije. Svaki korak koji napravimo danas, kreira naše sutra. Čvrsto verujem da svi treba da se vodimo samo jednim ciljem – da pravo svih nas na korišćenje prirodnih resursa, ne sme ugroziti isto takvo pravo generacijama koje dolaze. Za našu kompaniju, ovo nije samo strateški pravac, nego i praksa koju svakodnevno usavršavamo kako bismo unapredili kvalitet života društva u kome poslujemo, negovali ljudske, ali i prirodne resurse.

Kako vaša kompanija odgovara na zahteve održivog razvoja? Održivi razvoj ima više dimenzija, na koje dimenzije vi u vašoj kompaniji stavljate akcenat?

– Sve dimenzije održivog razvoja su međuzavisne. Primera radi, ukoliko načinite pomak u ekonomskom smislu, vrlo je verovatno da će se to odraziti i na skali kojom se meri socijalna dimenzija. U tom smislu, Coca-Cola HBC posmatra sve tri ključne dimenzije – ekološku, ekonomsku i socijalnu, dajući doprinos u svakoj od njih.

U ekološkoj dimenziji, fokus stavljamo na zaštitu voda i smanjenje emisija CO2. Sa ciljem da do 2040. godine postanemo ugljenično neutralni, sprovodimo istrajnu transformaciju na ovom putu, koja znači i promenu načina na koji proizvodimo, distribuiramo, prodajemo naše proizvode, ali i načina na koji radimo.

Kad je socijalna ili društvena dimenzija posredi, istakla bih našu posvećenost ulaganju u mlade i njihovo znanje, kao i primenu principa jednakosti, različitosti i inkluzivnosti. Briga o ljudima, njihov profesionalni i lični rast, u srcu su svakog našeg uspeha.

Uz doprinos razvoju lokalnih zajednica, dajemo snažan impuls ekonomskom aspektu održivosti, svesni da je samo biznis koji posluje u skladu sa principima održivog razvoja zaista i biznis koji može biti uspešan na duži rok.

Kako vidite uticaj vaše komanije na održivost prirode, čoveka ali i njegovog društvenog okruženja?

– Na polju održivosti sprovodimo istrajnu i postupnu transformaciju sa željom da budemo odgovoran i pouzdan partner zajednici u kojoj poslujemo i osnažimo je u ekonomskom, socijalnom i ekološkom domenu. Težimo tome da sve uradimo na „onaj“ bolji način i budemo deo pozitivnih promena.

Da li vaša kompanija ima plan za poslovanje koji je u skladu sa idejom odživog razvoja, pri čemu se taj plan odnosi na vremenski period od 5 godina i više?

– Coca-Cola HBC jedna je od prvih kompanija koja je postavila naučno zasnovane ciljeve u ovoj oblasti i na njihovom dostizanju posvećeno radi svaki zaposleni u našoj kompaniji. Kroz našu Misiju održivosti 2025, definisali smo šest ključnih oblasti na koje se fokusiramo: smanjenje emisija, upravljanje vodom, ambalaža (Svet bez otpada), odgovorno snabdevanje, ishrana, naši ljudi i zajednice.

Ispred sebe smo postavili ambiciozne planove, na poljima gde možemo da ostvarimo najveći uticaj i čvrsto verujem da imamo sve neophodne kapacitete da ih ostvarimo.

Paralelno sa ovim, radimo i na planovima za naredni period, svesni da održivost zahteva dugoročno planiranje i transformaciju koja će pratiti sve planove.

Koji su, po vama, glavni problemi održivog razvoja današnjice?

– Klimatske promene, čiji smo svi svedoci, su svakako prvi i možda najočigledniji izazov, na koji bih nadovezala i negativan uticaj na biodiverzitet.

Biodiverzitet je od izuzetne važnosti za neke osnovne životne potrebe svih nas, poput hrane, vode, energije koju koristimo.

Ipak, svedoci smo da ova tema nije toliko prisutna u javnosti, iako je proglašena za jedan od deset najvećih rizika sa kojima se suočava društvo današnjice. I kao kompanija pratimo s budnom pažnjom ovu oblast, tražeći adekvatne prilike da se uključimo i doprinesemo rešenju.

Dobra kompanija koja primenjuje principe održivog razvoja želi da utiče i na potrošače, ne samo svoje nego i generalno gledano…Koji savet biste dali potrošačima, kako bi sa njima bili u partnerskom odnosu u pocesu održivog razvoja?

– Mala dela, kontinuirano pomeraju stvari napred, a kada se pomnože sa milionima ljudi, mogu da preobraze svet. Ne moramo da se upuštamo u herojske inicijative da bismo učestvovali u promenama. Kao velika kompanija, imamo veliku odgovornost da upravo mi budemo pokretači promena, ali sa druge strane i da budemo blizu naših potrošača, da im pružimo podršku i budemo pozitivan primer.

Naša odgovornost je da prilagođavamo i menjamo biznis modele, a odgovornost potrošača da menjaju načine na koje konzumiraju proizvode. Upravo u njima vidimo snažne saveznike u borbi za zeleniju budućnost.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Zabrana u EU: Neće se više prodavati vazduh u kesicama čipsa, velike kutije za ambalažu…

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Amazon najavio Q, AI chatbot za kompanije

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Domaća CGI kampanja koja je privukla veliku pažnju

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

Eurobank Direktna sponzor 23. Beogradskog ekonomskog foruma

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

Velika Britanija: Lidl iznajmljuje božićne džempere potrošačima

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

vivo predstavlja Y17s: Za bezbrižne dane sa stilom

Advertiser Serbia25. новембра 2023.

IT kompanija Seavus menja naziv u Kinšift

Advertiser Serbia24. новембра 2023.

Novi dragulj planinskog turizma „Crowne Plaza Kolašin” u Crnoj Gori

Advertiser Serbia24. новембра 2023.

Glovo obeležava Black Friday uz popust i do 65% kod svojih 14 partnerskih prodavnica

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

Ekonomičan i udoban „beg“ iz grada

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

Nespresso i Fusalp vas vode u čarobni svet praznika

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

Samsung Electronics jedan od pet najboljih globalnih brendova četvrtu godinu zaredom

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

Zabranjena Toyota reklama zbog „promovisanja ponašanja koje je štetno po okolinu“

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

Radnicima prilikom odabira posla najvažnija visina plate

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

Poznati finalisti za prestižnu „SAM Godišnju nagradu 2023“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.