Agencije

Nikola Vučićević na Webizu: Kako izgleda život mladog, beogradskog dizajnera u Čikagu?

Nikola Vučićević je dizajner iz Beograda koji je „zanat pekao“ u domaćim matketinškim agencijama, a onda je naoružan znanjem krenuo da osvoji Ameriku

Doselio se u Čikago pre samo tri godine, a danas tamo vodi marketinšku agenciju „Designer and Gentleman“. O tome kako se izborio za status cenjenog dizajnera kojeg klijenti u Americi rado preporučuju govoriće na Webiz konferenciji, koja će se od 31. marta do 2. aprila održati u Zrenjaninu. Kroz svoje predavanje „Život je moćan“ Nikola će govoriti o motivaciji i ambiciji, konstantnom učenju, izazovima koji su ga dočekali „preko bare“ i o tome zašto danas misli da je „sloboda najskuplja reč“.

null

Veliki broj dizajnera sanja o radu u inostranstvu. Ipak, za većinu to ostaje samo san. Kako si ti 2013. presekao i doneo odluku da odeš u Čikago, iako si ovde radio u nekim od najboljih marketinških agencija?
– Nakon rada u marketinškim agencijama, otvorio sam svoj studio. Vremenom sam se orijentisao na rad sa inostranim klijentima. Kako sam zaključio da okolnosti u Srbiji ne postaju značajno bolje, poželeo sam da odem iz zemlje i iskusim internacionalna tržišta iz druge perspektive. U tom smislu su za mene Sjedinjene Američke Države bile idealno mesto, koje mi je pružilo da se puno bolje i lakše izrazim kao dizajner.

Kako si dobio priliku za prve angažmane i koji su prvi poslovi koje si radio?
– Promovisao sam svoj rad na različite načine. Ljudi, odnosno kompanije su jako dobro reagovale na moja razmišljanja jer su i benefiti kampanja na kojima sam radio bili impoznatni (najprodavaniji brend, promocija koju sam ostvario klijentima, nagrade…) Tako sam dobio prvi posao u Us Lead Network gde sam vremenom postao glavni dizajner. Za tu firmu sam podigao više 35 sajtova od januara 2014, za klijente uglavnom iz medicinske industrije.

U Americi imaš svoju marketinšku agenciju Designer and Gentleman. Kako je do toga došlo i čime se danas najviše baviš?
– Za Amerikanca, da izgovori Nikola Vučićević pravilno, tako da ni njoj/njemu a ni meni ne bude neprijatno, nije jednostavan zadatak. Želja da se predstavim na lakši način bila je filozofija poslovnog pristupa: Designer and Gentleman. Svi jako lepo reaguju na taj naziv, i tek onda se otkrije prava želja da se upozna čovek “iza tog naziva”. Sada se i moje ime izgovara puno lakše.

Na koji način danas promovišeš svoj rad i dobijaš poslove? Da li ti nagrade koje si dobio otvaraju vrata?
– Mreza Linkedin mi puno pomaže oko posla, konferencije i poslovni susreti su nešto što gradi dobru poslovnu mrežu, ali i PR koji je posledica dobijanja nagrada. Klijenti me često i rado preporučuju svojim partnerima. Sem promocije koja se dešava na internetu, planiram da uradim i eksluzivno odštampan portfolio koji ću podeliti sadašnjim i budućim klijentima. Trudim se, kao što vidite, da pokrijem sva polja.

Koliko se razlikuje rad sa klijentima, iz ugla dizajnera, u Americi i u Srbiji? Da li se dizajnerima u Americi više veruje ili je i tamo slučaj, kao u Srbiji, da klijent uvek umeša svoje prste u rad dizajnera?
– Meni uglavnom prilaze klijenti koji imaju poverenje u mene i moj tim. Otvoreno razgovaramo o svemu – mi njih slušamo šta žele, radimo istraživanje tržista, a onda im ponudimo opcije za koje smatramo da su najbolje za ostvarenja njihovih ciljeva. S obzirom na to da su naša rešenja već potvrđena u praksi, ljudi se ne mešaju mnogo u to što radimo. Naši klijenti se vode onom tezom Dragana Sakana: Ako ste kupili psa, sigurno ne želite da lajete umesto njega.

Koji su za tebe najveći izazovi u branši kojom se baviš?
– S vremena na vreme nam prilaze firme male i srednje veličine, koje su imale jako negativno iskustvo sa prethodnim agencijama sa kojima su radili. Tada se javlja izazov kako povratiti poverenje klijenta u industriju pre svega, a opet naplatiti posao po racionalnim cenama. Za mene nije dobar prodavac onaj koji je samo sposoban da proda, već onaj koji ume da proda dobar prozivod.

Na Webiz konferenciji u Zrenjaninu podelićeš svoje iskustvo kroz predavanje „Život je moćan“ dok će u publici biti mnogo mladih dizajnera. Šta ćeš im poručiti, šta moraju da imaju na umu ako požele da „uskoče u tvoje cipele“?
– Po mom mišljenju, važno je imati cilj. Definisati šta je to što želite, zatim, napravite strategiju, kako do cilja da dođete. Preispitajte svoje potencijale, mogućnosti, slabosti i radite puno sa jasnim fokusom. Svako ko želi da započne život kao emigrant, treba da zna da će raditi bar 30% više od onih koji su već tamo negde rođeni. Budite iskreni prema sebi. Radite na sebi, menjajte se. Budite dobri ljudi, lišite se zavisti i ljubomore, pomažite drugima iskreno, ne zato što oćekujete uslugu nazad. Sloboda je najskuplja reć.

Ukoliko želite da čujete Nikolinu priču ili da ga lično upoznate, prijavite se za Webiz konferenciju na www.webiz.me.

 

Autor: Jelena Đorđević

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Kampanja Studija Tumpić/Prenc i aMORE odabrana za izložbu u sklopu prestižnog festivala Cannes Lions

Advertiser Serbia23. juna 2021.

Influenseri i brendovi: kome ide slava?

Advertiser Serbia23. juna 2021.

Cannes Lions 2021: Poznati dobitnici nagrada u još šest kategorija

Advertiser Serbia23. juna 2021.

[CANNES LIONS 2021] VLADIMIR SIMIĆ, McCann Skopje: „Očekujemo veći broj angažovanih kampanja“

Advertiser Serbia22. juna 2021.

Cannes Lions 2021: Dodeljene nagrade u kategorijama Creative Data, Creative Strategy, Direct, Media, PR i Social & Influencer

Advertiser Serbia22. juna 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] OLAF&MCATEER: „Reci NE nasilju nad ženama“ za AVON

Advertiser Serbia21. juna 2021.

Otvorene prijave za Effie Awards Europe 2021

Advertiser Serbia21. juna 2021.

Cannes Lions 2021: Proglašeni dobitnici nagrada u kategorijama Outdoor, Design, Print & Publishing, Health & Wellness i Pharma

Advertiser Serbia21. juna 2021.

[CANNES LIONS 2021] DANIEL VUKOVIĆ, McCann Zagreb: „Očekujem puno kontekstualiziranih projekata nastalih kao reakcija na svjetsku zdravstvenu krizu“

Advertiser Serbia20. juna 2021.

[CANNES LIONS 2021] DEJAN SPIRKOSKI, Saatchi & Saatchi Skopje: „Agencije će na predstojećem Cannes Lions moći da vide kuda ide advertajzing svet“

Advertiser Serbia19. juna 2021.

[CANNES LIONS 2021] ROBERT BOHINEC, Futura DDB: „Mislim da koronska kriza neće previše utjecati na kreativnost i kvalitetu ovogodišnjeg rada“

Advertiser Serbia18. juna 2021.

Direct Media agencija na projektu BelgradeGets.digital

Advertiser Serbia17. juna 2021.

[CANNES LIONS 2021] IVAN JANIČIĆ WESTERVEEN, Saatchi & Saatchi Beograd: „Verujem da će u Kanu biti odličnih radova, možda manje, ali utoliko vrednijih“

Advertiser Serbia17. juna 2021.

One Show for Creativity Merit za McCann Beograd

Advertiser Serbia16. juna 2021.

I TO NIJE SVE! kreativna agencija osvojila MIXX za Best Branded Content i Srebro na Ideji X

Advertiser Serbia16. juna 2021.