Analize

NIKOLA VASILJEVIĆ: „Cilj je da polaznicima IAA Akademije predstavimo značaj građenja kulture podataka u savremenom marketingu“

Razgovarali smo sa Nikolom Vasiljevićem, Head of analytics and insights kompanije Mad Head Games, o ovogodišnjoj IAA Akademiji u okviru koje je koordinator edukativnog modula pod nazivom „Istraživanje i analitika“.

 
——————————————————–

Edukativni program koji ove godine po sedmi put organizuje Međunarodno udruženje za marketinške komunikacije (International Advertising Association, Serbian Chapter), AcademIAA, biće održan od 17.09. do 16.12.2022. Reč je o jednom od najobuhvatnijih i najbolje rangiranih edukativnih programa u globalnoj IAA mreži. Prijave traju do 15. avgusta!

Ove godine polaznici će imati priliku da čuju preko 50 predavača i panelista. Svaki od modula koordiniraju stručnjaci iz relevantnih oblasti koji iza sebe imaju zavidno iskustvo i izuzetne rezultate. Sadržaj je podeljen na 5 modula: Biznis (koordinator: Miloš Aleksić, Marketing Strategist, KupujemProdajem); Kreativa (koordinator: Đorđe Janković, Managing Partner & Creative Director, Friday); Istraživanje i analitika (koordinator: Nikola Vasiljević, Head of analytics and insights, Mad Head Games); Mediji (koordinator: Aleksandar Jovanović, Strategy & Investment Director, OMD); Digital (koordinatorka: Olja Nestov, Digital Marketing Specialist, Atlantic Grupa).

Program je namenjen mladim profesionalcima sa najviše 5 godina iskustva u struci, a preporučuje se studentima, mladim marketarima, preduzetnicima, ali pre svega – onima koji su spremni da se posvete ličnom usavršavanju.
——————————————————

Za početak, molimo vas da predstavite modul čiji ste koordinator: Koji je naziv modula, ko su predavači, koje su teme i koji su edukativni sadržaji svake od pojedinačnih tema?

– Naziv modula je ,,Istraživanje i analitika“, i za cilj ima da polaznicima približi korišćenje podataka u najširem smislu kako bismo u biznisu donosili što edukovanije odluke. Nedavno sam na LinkedInu naleteo na sjajan citat Dona Zarele, autora knjige „The Science of Marketing“, i velikog pobornika korišćenja podataka – „Marketing bez podataka je kao vožnja zatvorenih očiju.“ Upravo iz tog razloga ovaj modul za cilj ima da prikaže kako nam to podaci pomažu da se na uspešniji način bavimo marketingom, kroz bolje razumevanje potrošača, proizvoda i odnosa između njih.

Takođe, jedan od ciljeva ove godine bio je da malo proširimo obuhvat predavanja, te ćemo se ove godine solidno fokusirati i na marketing isključivo digitalnih proizvoda. U svemu tome će nam pomoći izvanredan kadar predavača, sa ogromnim iskustvom u tradicionalnim i digitalnim industrijama.

Prvog dana modula, priču o podacima započeće Morana Kristek, Digital Insights Director u najbrže rastućoj globalnoj kompaniji za bihevioralna istraživanja EyeSee. Morana je pasionirana istraživačica, poznato ime u marketing industriji, sjajan, storyteller. Bavi se brojevima, ljudima i trendovima više od 20 godina i kroz temu „Podaci u industriji marketinga“ će nam govoriti o značaju podataka za jednu organizaciju, njihovom mestu u biznisu, marketingu, donošenju odluka, ali i razlici između kompanija koje koriste i koje ne koriste podatke.

Potom će se polaznicima predstaviti Anja Ivanović, Senior Quantitative Research Manager u agenciji za istraživanje tržišta Ipsos, gde je kroz svoju desetogodišnju karijeru radila na velikom broju kvantitativnih istraživačkih projekata za najveće kompanije u Srbiji i za multinacionalne klijente. Ekspert je za marketing komunikacije i advertajzing u više industrija, kao što su FMCG, telekomunikacije i bankarski sektor. Anja će nam se obratiti kroz vizir agencijskog konsultanta i predstaviće nam sve bitne tipove istraživanja i njihovu primenu, a pričaće nam i o tome kako se zapravo iz podataka dolazi do insajta, i kako taj insajt „dopremiti“ klijentu.

Prvi dan zatvaramo pričom koja se nadovezuje na prethodno predavanje, a tema je „Promovisanje marketinga baziranog na insajtima“. Jer, neprimenjen insajt je prazno slovo na papiru, i rad Insights Manager-a se ne zaustavlja na insajtu, već duboko upliva u njegovu ispravnu primenu. Ovde će nam svoje petnaestogodišnje iskustvo na primeni insajta u marketingu u istaknutim multinacionalnim kompanijama poput Koka-Kole i Molson Coors-a predstaviti Ana Smileska, Senior Marketing Manager – Innovation & Insights i pasionirani zagovornik design thinking-a. Time zaključujemo prvi dan, i zaokružujemo priču o toku insajta.

Drugi dan je rezervisan za dublje bavljenje insajtima određenim aspektima istraživanja i analitike, kao što su istraživanje potrošača, kao i malo veći fokus na korišćenje podataka u industriji digitalnih proizvoda. Prvo će nam se obratiti Stefan Jovanović-Dačić, Game User Researcher u Nordeusu, ali i značajnim iskustvom rada u FMCG industriji i istraživačkoj agenciji, kroz temu „User Research u industriji digitalnih i tradicionalnih proizvoda“. Stefan je poznat po svojim moderatorskim veštinama. Kroz interaktivan nastup, Stefan će nam pričati o tome kako da „razgovaramo“ sa potrošačem, saznajemo njegove stavove i emocije, čak i one sakrivene iza maske. Sve to uz ukazivanje razlika između tradicionalnih i digitalnih industrija.

Zatim se malo više fokusiramo na upravljanje i razvoj digitalnih proizvoda, u skladu sa rastućim trendom digitalnih biznisa kod nas i u svetu. Kroz temu „Razvoj i upravljanje digitalnim proizvodom na osnovu podataka“ polaznicima će se predstaviti Tamara Perić, kognitivni psiholog sa iskustvom rada u istraživačkoj agenciji, trenutno u ulozi Product Owner-a u industriji video igara u kompaniji Mad Head Games, koje su njena ogromna strast. Tamara će polaznicima pričati o sprezi podataka, poznavanja ljudskog ponašanja i kreativnosti kao pobedničkoj formuli za pravljenje nezaboravnih digitalnih proizvoda.

Sa razvoja proizvoda prelazimo na sledeću fazu, a to je upravljanje digitalnim proizvodom i termin koji je malo poznat u tradicionalnim industrijama, a u digitalnim je neizbežan deo uspeha – performance marketing. Lana Čubrić, Head of Marketing u domaćem studiju za razvoj video igara Two Desperados će nam kroz temu „Podacima do komericijalno uspešnog digitalnog proizvoda; Performance marketing“ približiti kako je to upravljati jednim digitalnim proizvodom na osnovu znatnog broja KPI-jeva, i kreiranju digitalnog brenda.

Priču o podacima zaokružujemo panelom koji će predstavljati svojevrsni osvrt na izazov kreiranja data-driven kulture u kompanijama. Koji su to izazovi, prepreke, ko sve učestvuje u lancu kreiranja vrednosti na osnovu podataka, kako identifikovati i tretirati stejkholdere i ambasadore podataka, koje su to zamke u korišćenju podataka i sa čime se još jedna kompanija može susresti u svojoj misiji da postane data-driven – o svemu tome diskutovaće se na panelu čiji ću moderator biti ja, a učesnici Tamara Tapić, Senior menadžer za istraživanje tržišta za centralnu i istočnu Evropu u Molson Coors-u sa preko 20 godina iskustva kroz agencijski i rad na strani klijenta, koja će nam predstaviti strateške izazove. Druga sagovornica biće Sara Novaković, specijalista za istraživanje tržišta sa agencijskim i korporativnim iskustvom, koja će nam govoriti o taktičkim i svakodnevnim izazovima „na terenu“. Treća učesnica je Dobrila Filipović, pasionirani marketar sa preko 10 godina iskustva na različitim pozicijama i industrijama u okviru kojih je imala prilike da pokaže veštine u nekoliko oblasti marketinga (istraživanje tržista, digitalni marketing, product marketing) koja će baciti svetlo na to kako se na podatke posmatra iz različitih „cipela“, zahvaljujući svojim ulogama sa „obe strane“ podataka.

Koji su glavni edukativni ciljevi modula čiji ste vi koordinator i kome je ova edukacija namenjena?

– Edukativni ciljevi se negde mogu naslutiti i iz prethodnog pitanja, ali ukratko – cilj je da polaznicima predstavimo značaj građenja kulture podataka u savremenom marketingu. Naučićemo ih kakve sve podatke mogu da generišu i analiziraju, kakva istraživanja su neophodna za uspešan savremeni brend, kako doći do insajta i iskoristiti ga.

Ultimativni cilj je, zapravo, motivacija polaznika za kreativnu i pravilnu upotrebu svih dostupnih podataka zarad donošenja boljih odluka kroz upoznavanje potrošača, svog proizvoda i tržišne dinamike.

Sama edukacija je namenjena svim stejkholderima podataka u kompaniji – od brend menadžera do analitičara. Iako najveću korist mogu dobiti mlađi marketari, čak i oni sa većim iskustvom će na ovom modulu čuti korisne stvari koje mogu usvojiti u svoj set marketinških veština.

Uputite poziv svim potencijalnim polaznicima, odnosno preporučite ovogodišnju IAA Akademiju

– Sticanje znanja u svim relevantnim oblastima marketinga je preduslov za uspeh u industriji. IAA akademija kroz svoj intenzivan i bogat kurikulum omogućava polaznicima da čuju savete i iskustva od tima predavača sačinjenog od najvećih imena domaćeg marketinga, kroz jedan sveobuhvatni osvrt na marketing.

Na taj način IAA predstavlja svojevrsni akcelerator znanja, kako za marketare na početku svojih karijera, tako i za iskusnije kadrove koji žele da svoje znanje prošire. Iskoristite ovu priliku i ubrzajte svoj razvojni put učeći od najboljih.

 

Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Analize

Tri četvrtine svetske populacije poseduje mobilni telefon

Advertiser Serbia1. децембра 2022.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 21. do 27. novembra 2022

Advertiser Serbia30. новембра 2022.

Crni petak oborio online rekord u SAD-u

Advertiser Serbia28. новембра 2022.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 14. do 20. novembra 2022

Advertiser Serbia23. новембра 2022.

Najviša stopa inflacije u poslednjih 11 godina, a cene u lancima snabdevanja u padu

Advertiser Serbia17. новембра 2022.

Studija pokazuje tačnost i preciznost senzora za analizu bioelektričnog otpora na Galaxy Watch satu

Advertiser Serbia16. новембра 2022.

MrBeast je novi „kralj YouTube-a“ sa više od 111 miliona pretplatnika

Advertiser Serbia15. новембра 2022.

Dvocifreni rast vrednosti brenda Samsung Electronics kao jednog od pet najboljih globalnih brendova u 2022

Advertiser Serbia9. новембра 2022.

Digitalna javnost u Srbiji podržava izmenu Krivičnog zakonika

Advertiser Serbia4. новембра 2022.

Digital Element: Žene u politici

Advertiser Serbia24. октобра 2022.

Aktuelne krize i uticaj poskupljenja energenata na logistiku

Advertiser Serbia12. октобра 2022.

HURA-ina analiza: Prihodi agencija za tržišno komuniciranje u prošloj godini porasli za četvrtinu, uz gotovo pola milijarde kuna izvoza

Advertiser Serbia11. октобра 2022.

Analiza: Netflix bi mogao da prihoduje milijarde na oglasima?

Advertiser Serbia11. октобра 2022.

Prodaja „biljnog mesa“ u padu

Advertiser Serbia5. октобра 2022.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 19. do 25. septembra 2022

Advertiser Serbia27. септембра 2022.