Internet

Nikola Tesla 1900. prvi zamislio internet – i to bežični i multimedijalni

Srpskoj javnosti je nedovolјno poznato da je Nikola Tesla prvi na svetu zamislio internet i to predstavio još 1900. godine, u svom projektu bežičnog prenosa „Svetski sistem“.

 

Upravo o tome govori multimedijalni projekat „Tesla prvi zamislio internet“, čiji je veb-sajt teslainternet.rs ovih dana pušten u rad, u čast Teslinog rođendana.

Teslina zamisao na prelasku iz 19. u 20. vek je bila da sve oblike tadašnjih elektronskih komunikacija poveže u jedan – Svetski sistem, a da korisnici sve to dobiju kroz bežičnu vezu, bez obzira na vrstu sadržaja i udalјenost. Baš kao što to danas radi internet – povezivanje svih digitalnih komunikacija u jednu celinu! Upravo onako kako je naš genije to od početka sagledavao.

Osim što je bio vizionar, Tesla je imao i registrovane patente, koji će biti značajni za stvaranje interneta i čitavog današnjeg bežično umreženog i multimedijalnog digitalnog sveta. Znamo da je Tesla otac bežičnog prenosa (i informacija i energije), ali evo kako je on 1900. opisao svoj „Svetski sistem“ i njegove praktične multimedijalne mogućnosti upotrebe:

„Omogućava ne samo trenutni i precizni bežični prenos bilo koje vrste signala, poruka ili znakova, u sve delove sveta, već i međusobno povezivanje postojećih telegrafskih, telefonskih i drugih signalnih stanica…

Jeftin prijemnik, ne veći od ručnog sata, omogući će mu da sluša bilo gde, na kopnu ili moru, govor koji se drži ili muziku koja se svira na nekom drugom mestu, koliko god daleko bilo.

Govoreći tadašnjim tehničkim rečnikom, Tesla je u 12 tačaka opisao u ono što danas poznajemo, koristimo i zovemo bežični internet, mobilna telefonija i GPS, a sve to vezano za multimedijalnu komunikaciju na dalјinu.

Teslinih 12 zamisli odnosile su se na bežični prenos na dalјinu teksta, podataka, informacija, zvuka, fotografija, crteža, dokumenata… nedostaje samo video (pokretne slike tada još uvek nisu postale ni film, u punom smislu). U projektu „Tesla prvi zamislio internet“, Tesline zamisli su date uporedo sa 12 današnjih digitalnih pojmova: E-mail, Digital certificate, VOIP, RSS, Instant Messaging app, VPN, Streaming media, NTP, EDI, GPS, Digital printing i FTP.

Multimedijalni projekat „Tesla prvi zamislio internet“ je nastao u zanimlјivom sadejstvu Lazara Boškovića, autora koncepta, teksta i dizajna, i generativne veštačke inteligencije koja je kreirala retro ilustracije u stilu 1900. godine. Produkcija je delo agencije AgitPROP.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Internet

Evropska komisija: Platforma X obmanjuje korisnike

Advertiser Serbia12. јул 2024.

TikTok oglasi dolaze u Hrvatsku

Advertiser Serbia9. јул 2024.

Novi oglašivački format u Google Maps?

Advertiser Serbia9. јул 2024.

I Novi Zeland želi digitalnim platformama da propiše plaćanje medijskog sadržaja

Advertiser Serbia3. јул 2024.

EU upozorava Metu na kršenje Zakona o digitalnim tržištima

Advertiser Serbia1. јул 2024.

Prekomerno deljenje ličnih podataka – skriveni rizici onlajn rezervacija i kako ih izbeći

Advertiser Serbia28. јун 2024.

Lažne ulaznice, jeftini strimovi i novčići Harija Kejna: Kaspersky otkriva povećanu aktivnost prevaranata tokom Evropskog prvenstva u fudbalu 2024

Advertiser Serbia24. јун 2024.

Edukacija i podizanje svesti – prva linija odbrane od dipfejk prevara

Advertiser Serbia20. јун 2024.

Da li znate šta traži 97% internet korisnika?

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Meta odlaže pokretanje softvera veštačke inteligencije u EU

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Treća, do sada najveća, SPLET TECH konferencija

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Bankomati po Evropi meta su novog zlonamernog softvera

Advertiser Serbia8. јун 2024.

Čak 22% firmi sa .com sajtom za imejl bira .rs domen

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Instagram testira funkciju koja primorava korisnike da gledaju reklame

Advertiser Serbia5. јун 2024.

United Grupa stvara najveću optičku mrežu u Jugoistočnoj Evropi pod brendom United Fiber

Advertiser Serbia4. јун 2024.