Konferencije

NENAD MILIĆ, IAB Serbia: „Na koji način bi influencer marketing trebalo da se koristi u cilju izgradnje jednog brenda“

Konferencije

Razgovarali smo sa Nenadom Milićem, izvršnim direktorom Interactive Advertising Bureau (IAB Serbia), o predstojećoj Webiz konferenciji kao i o panelu koji će moderirati na temu influenser marketinga…Razgovor vodila Snežana Milić

 

8. i 9. aprila će biti održana virtuelna Webiz konferencija putem live video stream-a. Nenade, recite nam nešto više o ovogodišnjoj konferenciji: koji je cilj konferencije, koja je glavna tema, ko su učesnici, koje su pojedinačne teme, u čemu je specifičnost ovogodišnje konferencije?

– Čitavu konferenciju obeležiće više Webiz formata, od panel diskusija, do predavanja i intervjua, a koji će se fokusirati na glavne oblasti poslovanja 21. veka. Centralna tema je “Innovation & Women Empowerment” oko koje će se okupiti relevantni predstavnici, prevashodno šire digitalne zajednice, koji će se potruditi da prikažu aktuelnu situaciju i trendove na tom polju.

Cilj konferencije je demokratizacija inovacija, odnosno predstavljanje različitih načina kako može da se inovira u oblastima kao što su preduzetništvo, startapovi, IT i dr.

Budući da je tema rodne ravnopravnosti aktuelnija više nego ikad, razgovaraće se o profesionalnom razvoju žena u različitim sferama poslovanja koje su naročito usmerene na upotrebu digitalnih tehnologija i komunikacija.

Na predstojećoj Webiz konferenciji moderiraćete panel zanimljivog naziva: “Influenseri i mali biznisi: Kako influencer marketing može pomoći malim biznisima da povećaju prodaju?”…Ko su učesnici panela? Šta vi očekujete od samog panela, a šta može da očekuje publika?

– Pripalo mi je zadovoljstvo ali ujedno mi je ukazano i veliko poverenje da moderiram panel koji će nastojati da sagleda na koji način bi influence marketing trebalo da se koristi u cilju izgradnje jednog brenda, a posebno malih biznisa ili onih koji su tek u početku svog razvoja. Različiti sadržaji influensera su, kroz upotrebu videa i drugih formata, preplavili sve najrelevantnije društvene mreže. Iz godine u godinu lista kreatora je sve duža i duža, a formati i produkcija su sve kompleksniji.

Dok se brendovi i tradicionalni mediji trude da ostanu relevantni u ovom moru sadržaja, influenseri svakodnevno objavljuju originalni sadržaj koji, čini se, ima izuzetno veliki doseg prema krajnim korisnicima.

Deluje da je osmisliti i proizvesti kvalitetan sadržaj u 2021. godini postalo lakše nego ikada, ali šta zapravo čini dobar sadržaj koji može pomoći izgradnji brend imidža, pospešiti prodaju nekog proizvoda i podići svest o njemu? Na panelu ćemo diskutovati sa kreatorkama autentičnog sadržaja na digitalnim platformama i vlasnikom brenda o tome kako mali biznisi mogu da na pravi način upotrebe influencer marketing da bi se kreirao uspešan brend.

Po vašem mišljenju, zašto je influenser marketing doživeo toliku popularnost? I da li je to samo trend? Da li kompanije i brendovi u Srbiji u dovoljnoj meri koriste moć influenser marketinga?

– Razvoj digitalnih tehnologija i ekspanzija digitalnih platformi je doprinela tome da svaki pojedinac ima prostora da plasira svoj sadržaj i da bude svojevrstan medij, lakše i brže nego ikada pre. Shodno tome, influencer marketing je jedan od vidova digitalnog oglašavanja, koji je usko povezan sa korisnicima, naročito u onom emotivnom smislu, gde se oni u mnogim slučajevima identifikuju sa ljudima koje prate na svojim društvenim mrežama. Zbog te tzv. lične povezanosti korisnika sa influenserom, nastale su velike mogućnosti za saradnju brendova sa influenserima i dalju izgradnju njihovog imidža.

Smatram da se danas brendovi, zarad brzih rezultata i dosega, možda i suviše lako odlučuju za saradnju sa influenserima bez prethodne adekvatne provere, koliko je određeni sadržaj koji propagiraju njihovi saradnici u skladu sa brend imidžom koje kompanije teže da projektuju.

Svedoci smo, nažalost, brojnih slučajeva, kada se nekom brendu zapravo obilo o glavu što se opredelio za saradnju sa nekim influenserom, jer su mu parametri za saradnju bili isključivo broj pratilaca i popularnost nekog pojedinca.

Koje oblasti privrede su najzainteresovanije za angažovanje influensera? Koji tipovi roba i usluga su u ovom trenutku vodeći u pogledu njihovog angažovanja? U kojim oblastima je angažovanje influensera najisplativije, odnosno ima najviši ROI?

– Prema nekim relevantnim međunarodnim istraživanjima, influencer marketing u mnogim slučajevima može doneti i do 5 puta veći ROI nego u odnosu na druge mehanizme digitalnog oglašavanja. Pojedine organizacije procenjuju da je ROI daleko veći (oko 10 puta). Zbog toga, gotovo sve oblasti privrede nisu ostale „imune“ na saradnju u ovoj oblasti i samo je pitanje koliko je budžeta na konkretnim projektima izdvojeno. Po mom mišljenju, veličina budžeta nije jedini determinišući faktor kada je u pitanju ROI za pojedini brend, jer ukoliko se budžet racionalno uloži, on može imati daleko veći efekat nego ukoliko se ulaže tamo gde je to popularno. Kada kažem ovo, mislim da ulazak u saradnju sa tzv. mikro ili nano influenserima ima više potencijala za kreiranje rezultata ukoliko su ti influenseri u toj niši u kojoj brend želi da se pozicionira.

Možete li našim čitaocima da preporučite neke studije i publikacije koje se tiču čitave te oblasti vezano za influensere, a koje su bogate informacijama o efikasnosti influenser marketinga?

– Sestrinske organizacije naše organizacije, IAB US i IAB Europe su radile mnoge studije i publikacije na ovu temu i mi redovno naše članstvo i zajednicu o tome izveštavamo. Isto tako, mnoge od njih su dostupne i široj javnosti i mogu se naći na njihovim sajtovima.

Da li na rad influensera u Srbiji utiče činjenica da je država krenula u oporezivanje frilensera, čak i retroaktivno?

– Mislim da na influensere neće toliko uticati aktuelni pokušaji oporezivanja frilensera, budući da većina naših influensera plasira svoj sadržaj na lokalnom nivou dok su frilenseri usmereni na saradnju sa inostranim tržištima.

Kako uopšte vidite zakonsku regulativu kojom se reguliše rad infuensera, da li tu postoje nekakvi problemi? Možete li našu regulativu da uporedite sa regulativom većih i razvijenijih zemalja od naše?

– Generalno, što se digitala tiče, zakonska regulativa nedostaje i za mnogo bitnija i kompleksnija pitanja od influencer marketinga.

Čitava industrija digitalnog oglašavanja potpada pod krovni Zakon o oglašavanju i, nažalost, taj zakon obuhvata tek neke osnovne segmente digitalnog oglašavanja, tako da smo daleko od mogućnosti da se pitanje influencer marketinga na neki način institucionalizuje.

Ono što je, pak, praksa u mnogim zapadnim zemljama je da se prave određeni Kodeksi ponašanja za influensere, koji bivaju usvojeni od strane strukovnih udruženja i relevantnih stejkholdera u industriju i koji na taj način propisuju ono što bi bilo odgovarajuće i ispravno ponašanje ljudi u toj branši. U tom kontekstu, IAB Serbia planira otvaranje diskusije o potrebi usvajanja jednog takvog dokumenta u našoj zemlji u predstojećem periodu.

Da ste kojim slučajem influenser, koja 3 brenda biste najradije promovisali?

– Ne bih sada imenovao ni jedan poseban brend ali mogu da dam neke smernice kakvi bi to brendovi potencijalno bili.
Promovisao bih brendove koje lično koristim i za koje mogu da na osnovu sopstvenog iskustva „stanem“ iza njih. Isto tako, taj brend bi morao da bude u skladu sa mojom nekom nišom i sadržajem koji plasiram na digitalnim kanalima kako on ne bi odudarao od moje komunikacije i stavova koje zastupam.

I za kraj, uputite poziv svim zainteresovanima da „posete“ konferenciju

– Mislim da je Webiz konferencija svojim programom i sadržajem već sasvim dovoljan razlog da neko, ko se direktno ili indirektno bavi širokim spektrom gorepomenutih tema, proprati i online prisustvuje ovom izuzetno zanimljivom dvodnevnom događaju.
 

Autor: Snežana Milić
Izvor: Advertiser Serbia

Vidi komentar (1)

1 komentar

  1. Pingback: Nenad Milić, IAB Serbia: „Influencer marketing može doneti i do 5 puta veći ROI nego drugi mehanizmi digitalnog oglašavanja“

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Konferencije

Mladi talenti i više od 30 projekata će biti predstavljeni na događaju NEM Zagreb 2022

Advertiser Serbia30. новембра 2022.

Održan skup o medijima i tehnologiji – U moru sadržaja opstaje kvalitet

Advertiser Serbia26. новембра 2022.

Matje Flamini na konferenciji A1 Talk

Advertiser Serbia24. новембра 2022.

Panel diskusija „O medijima i tehnologiji“

Advertiser Serbia20. новембра 2022.

Renomirani producenti ponovo u Hrvatskoj: NEM Zagreb 2022 objavio ceo program događaja

Advertiser Serbia17. новембра 2022.

Svečano otvoreni 6. Srpski dani osiguranja na Zlatiboru

Advertiser Serbia16. новембра 2022.

Najveća HR konferencija u Evropi se vraća na scenu – HR Week!

Advertiser Serbia4. новембра 2022.

CEFTA na samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa

Advertiser Serbia4. новембра 2022.

Konferencija Regionalne AEO Asocijacije

Advertiser Serbia3. новембра 2022.

Osma konferencija mrežnih operatora 15. novembra u Beogradu

Advertiser Serbia1. новембра 2022.

NEM ZAGREB 2022: Potvrđeni vrhunski govornici

Advertiser Serbia28. октобра 2022.

DANIJEL KOLETIĆ, Apriori World: „Misija PRO PR konferencije je slaviti odnose s javnošću, dati im na važnosti koju zaslužuju“

Advertiser Serbia27. октобра 2022.

Samsung AI Forum 2022: Prijavite se i otkrijte budućnost veštačke inteligencije

Advertiser Serbia25. октобра 2022.

Samsung predstavlja razvoj platforme SmartThings i uvodi nova korisnička iskustva na konferenciji SDC22

Advertiser Serbia13. октобра 2022.

Digital Labin 2022 – Na ovogodišnjem izdanju konferencije okupilo se preko 600 digitalnih dizajnera i developera iz cele Hrvatske

Advertiser Serbia28. септембра 2022.