Brendovi

Nema više lažnih sniženja, uvode se dve totalne rasprodaje godišnje

Brendovi

Šta su sezonska sniženja, rasprodaje, a šta akcijska prodaja, definisano je novim Zakonom o trgovini, koji je Vlada uputila Narodnoj skupštinI. Njime bi trebalo da bude sprečena česta pojava lažnih sniženja i rasprodaja

 

Novim Zakonom tačno se definiše period sezonskih sniženja od maksimalno dva puta godišnje. Sezonsko sniženje započinje između 25. decembra i 10. januara i 1. i 15. jula, te može trajati najviše 60 dana. Tako bi trebalo da se izbegne da se u isto vreme ista roba u jednim radnjama prodaje po nižim, a u drugim po redovnim cenama.

Kada je u pitanju rasprodaja, osim što se jasno mora istaći redovna i snižena cena, trgovac je dužan da fizički izdvoji robu koja je na rasprodaji. Roba koja imala jednu cenu samo nekoliko dana pa je onda navodno snižena, smatraće se obmanjujućom poslovnom praksom i trgovac će biti kažnjen.

Najzad se približavamo evropskim i svetskim standardima kad su rasprodaje i akcije u pitanju. To je verovatno izazvano prisustvom stranih trgovinskih lanaca. Kod njih se tačno zna kad je zimska, a kad letnja rasprodaja. Međusobne razlike jasno su definisane, kao i šta treba da se ispoštuje da bi nešto bilo rasprodaja, sezonsko sniženje ili akcijska prodaja„, kaže ekonomista Vladana Hamović.

Novim zakonom zabranjeno je i reklamiranje robe po sniženoj ceni koje ima u tako maloj količini da je očigledno da se namerava privlačenje kupaca kako bi kupili i drugu robu.

Novi zakon pokušava da usaglasi sve učesnike na tržištu. Sad bi trebalo da se naši trgovci prilagode. Ako ne poštujete ovakve propise, pogotovo u prisustvu stranih lanaca, nema vam opstanka na tržištu. Kupci bi trebalo da osete efekat, jer svako sniženje omogućava da kupimo ono šta nam zaista treba. Sa druge strane, kod stranih lanaca nema čekova i odloženog plaćanja, kod naših to još postoji, jer je kupovna moć stanovništva i dalje mala„, kaže Hamović.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača, smatra da su šira ovlašćenja inspekcije uslov za primenu ovog zakona.

Dok inspektori ne budu izdavali prekršajne naloge na licu mesta i naplaćivali ih, sve će ostati kao što je i bilo. Pisanje kazni, pa odlazak na sud i potom česte zastare, štite nesavesne trgovce. Četiri godine vršimo pritisak ka Ministarstvu trgovine da se prekršajni nalozi stave u Zakon, ali ipak su pobedili trgovinski lanci sa svojim lobiranjem da se to ne desi„, rekao je Papović.

Sniženje samo ako je spuštena cena bar petine robe

Trgovci više neće moći da snize, na primer, cenu samo jedne majice za 70 odsto, pa da istaknu da su cene snižene u tom procentu, kao sada. Kod oglašavanja procenta sniženja, najveći procenat može da se navede ukoliko se odnosi na najmanje jednu petinu robe u asortimanu trgovca. Ako se u oglasnoj poruci porede cene robe ili usluga različitog kvaliteta, odnosno cene robe sa nedostatkom i bez njega, mora se navesti da je niža cena uslovljena nižim kvalitetom, odnosno nedostatkom.

 
Autor: Aleksandar Latas
Izvor: Blic

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Neto profit kompanije Tesla prvi put premašio milijardu dolara

Advertiser Serbia27. jula 2021.

Philip Morris najavljuje prestanak prodaje cigareta u Velikoj Britaniji

Advertiser Serbia27. jula 2021.

Crocs tuži 20 kompanija zbog navodnog kopiranja njihove popularne obuće

Advertiser Serbia27. jula 2021.

PKS poručuje firmama: Iskoristite šansu koju pruža „Dubai expo 2020“

Advertiser Serbia26. jula 2021.

Amazon će omogućiti plaćanje kriptovalutama?

Advertiser Serbia26. jula 2021.

Kompanija ADM, jedna od vodećih svetskih kompanija prehrambenog sektora, pokazala interesovanje za Sojaprotein

Advertiser Serbia26. jula 2021.

Prvo predstavljanje Japana u Sakura parku

Advertiser Serbia26. jula 2021.

Od jeseni prvi svetski pokret o etičkom kodeksu influensera

Advertiser Serbia24. jula 2021.

Banka hrane Beograd dobija novo vozilo – Maloprodajni lanac Delez Srbija donacijom dodatno podržao rad humanitarne organizacije

Advertiser Serbia24. jula 2021.

Zaposleni se guše: Pet načina na koji menadžeri mogu da pomognu!

Advertiser Serbia23. jula 2021.

Maxi supermarketi deo ponude „Donesi“ platforme

Advertiser Serbia22. jula 2021.

Luvr i Ufici tuže erotski sajt zbog aplikacije koja prikazuje porno glumce na najpoznatijim umetničkim delima

Advertiser Serbia22. jula 2021.

Robot koji može da „čita emocije“ neprestano dobija otkaze s poslova

Advertiser Serbia21. jula 2021.

EU planira da omogući praćenje transfera bitkoina

Advertiser Serbia21. jula 2021.

Dodeljene Sakura stipendije za 2021. godinu

Advertiser Serbia20. jula 2021.