Mediji

NEM Zagreb 2023: Warner Bros. Discovery, RTL Mađarska i TVP u finalu NEM Awards

Mediji

ZAGREB – Predstavljeni su finalisti takmičenja za najbolju ideju scenarija i najbolju TV dramu u CEE, ekskluzivno prikazane projekcije novih sadržaja Viaplay Selecta i Warner Bros. Discoveryja uz prateće intervjue sa predstavnicima kompanije

 

Počelo treće izdanje manifestacije koja promoviše i unapređuje produkciju TV serija i filmova u Srednjoj i Istočnoj Evropi – NEM Zagreb 2023. Prvog dana proglašeni su finalisti takmičenja NEM Awards. Za titulu najbolje dramske TV serije u CEE, borba se nastavlja:
• Moth Hunting – TVP
• Spy/Master – Warner Bros. Discovery
• The King – RTL Mađarska

Marc Lorber, Executive Producer, The Art of Coproduction, rekao je: „Divno je videti koliko je region stigao u poslednjih 14 godina. Vreme je da region dobije ovu nagradu. Ne samo da istaknemo kreativnost u CEE, već i da je dodatno motivišemo u pravom smeru – ohrabrimo više ovakvih originalnih ideja, više kvalitetno izvedenih projekata i dalju koprodukciju unutar regiona.“

Za titulu najbolje dramske TV serije u CEE pristiglo je 29 prijava od kompanija Osnova Film Production, FILM.UA Group, TVP (Poljska Televizija), Media Services and Support Trust Fund (MTVA) / Mađarski Nacionalni Filmski Institut (NFI), Češka Televizija, Telekom Srbija, Režim, Radiotelevizija Srbije (RTS), Warner Bros. Discovery, RTV Slovenija, Hrvatska Radiotelevizija (HRT), Antitalent, Drugi Plan, BH Telecom, RTL Mađarska, Dramedy Productions, Tet SIA i Dansu Films.

NEM Contest sponsored by HAVC imao je završnu fazu takmičenja za najbolju ideju scenarija, gde su žiriju i brojnoj publici predstavljeni najbolji projekti iz svake od kategorija. Svoje projekte predstavila su tri finalista iz kategorija Skriptovana serija, Scenaristički dugometražni film, Dokumentarna serija / Dugometražni dokumentarni film i Nescenaristički zabavni format.

NEM Zagreb poznat je po gostovanjima svetskih lidera u TV industriji, a ove godine su bila i ekskluzivna predstavljanja njihovih najnovijih sadržaja.
Skandinavski Viaplay Group predstavio je šestodelnu kriminalističku dramsku seriju Jseriju Jana – Marked For Life iz Viaplay Selectove ponude, adaptiranu iz uspešne serije Emelie Schepp. Serija će uskoro biti dostupna za gledanje na Pickbox NOW i Pickbox TV-u. Tokom pratećeg intervjua, Sussan Treschow, TV Producer i jedan od nagrađivanih reditelja serije, Henrik Björn, Showrunner, Writer and Director, otkrila je brojne zanimljive činjenice o seriji:
„Jana je kompleksna, kao i priča. Našli smo balans između grubog humora, romantike i porodičnog humora. Nordijski noar je širok žanr, želeli smo da pomerimo granice.“

Scenu je tada preuzeo Warner Bros. Discovery – Lee Hobbs, SVP Pay TV, Global Brands, D+ i Creative Agency EMEA, i predstavili razne nove sadržaje iz kreativne radionice ovog globalnog lidera TV industrije. Usledila je ekskluzivna projekcija biografskog dokumentarca Apolonia, Apolonia i prateći intervju tokom kojeg je Hanka Kastelicová, VP & Executive Producer of Documentaries, HBO Max Europe, otkrila različite zanimljive činjenice:
„Saradnja Istoka i Zapada je izuzetno važna. Naši filmovi su namenjeni široj publici, ne samo u zemlji iz koje potiču već i van nje. Trudimo se da pronađemo univerzalne priče, a istočnoevropski film karakteriše posebna vizuelno pripovedanje na koje takođe obraćamo pažnju“.

Nakon višegodišnje pauze održana je TV berza u organizaciji Hrvatskog saveza nezavisnih producenata (HDNP), u saradnji sa Udruženjem scenarista i pisaca dramskih dela (SPID). Tokom događaja zatvorenog za javnost, predstavljeno je 12 televizijskih projekata u razvoju sa emiterima, telekomunikacijama, provajderima audiovizuelnog sadržaja na zahtev i drugim profesionalcima iz TV industrije.

Na prvom ovogodišnjem panelu NEM Zagreb 2023, How Will the Incorporation of AI Shape the Future of TV and Film Production?, raspravljalo se o ulozi veštačke inteligencije u TV i filmskoj produkciji – može li AI preuzeti analizu scenarija, kreirati vizuelne efekte i napraviti kreativne odluke.

Prvi dan zaključen je prijemom dobrodošlice TVP-a tokom kojeg su se brojni posjetitelji NEM Zagreb 2023 družili, dodatno povezivali i razgovarali o bogatom programu koji traje naredna dva dana, a za online dostupnost Telemach je svim posetiovima omogućio brzu i stabilnu Wi-Fi mrežu.

Detaljne informacije o događaju dostupne su na zvaničnom sajtu NEM Zagreb 2023.
NEM Zagreb 2023 je u procesu dobijanja sertifikata Green Leaf Excellence.
NEM Zagreb 2023 sufinansira Evropska unija, kroz potprogram Kreativna Evropa MEDIA.

***

New Europe Market
New Europe Market (NEM) zajednički je naziv za niz događaja koje organizuje Mediavision, hrvatska agencija za marketing i televizijsku industriju. NEM se već tradicionalno održava u Dubrovniku, a 2019. godine prvi je put održan i NEM Zagreb posvećen televizijskom stvaralaštvu.
Sve informacije o događaju i cenama dostupne su na zvaničnoj stranici NEM Zagreb 2023.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Mediji

Filmske poslastice koje vas čekaju ove nedelje

Advertiser Serbia21. фебруар 2024.

SBB: Novi EON Video klub transformiše iskustvo gledanja sadržaja i donosi nove premijere! Bindžujte seriju “Vreme smrti” već od sutra

Advertiser Serbia19. фебруар 2024.

SkyShowtime objavio je uvođenje novog Standardnog paketa sa reklamama

Advertiser Serbia15. фебруар 2024.

BILJANA STEPANOVIĆ, Business Info Group: „I medijska i PR industrija imaju svoje potrebe i očekivanja, pitanje je kako ih pomiriti na obostranu korist“

Advertiser Serbia14. фебруар 2024.

Aleksandar Timofejev, urednik NIN-a o novom broju: Oštro prema svima, ali sa dobrom namerom i željom da nam bude bolje

Advertiser Serbia14. фебруар 2024.

SBB predstavlja novi EON Video klub i ekskluzivne domaće premijere

Advertiser Serbia13. фебруар 2024.

Svaki dan je prilika za filmsko uživanje

Advertiser Serbia13. фебруар 2024.

Ne propustite u martu na SkyShowtime platformi

Advertiser Serbia9. фебруар 2024.

Drama, trileri i komedije ove nedelje na meniju

Advertiser Serbia8. фебруар 2024.

Preminuo Alfredo Kasteli, tvorac Martija Misterije i Mister Noa

Advertiser Serbia7. фебруар 2024.

Cilj United Grupe, nulta neto emisija, odobren od strane Inicijative naučno zasnovanih ciljeva (SBTi)

Advertiser Serbia2. фебруар 2024.

Kako pretvoriti vikend u mini beg od stvarnosti

Advertiser Serbia1. фебруар 2024.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 22. do 28. januara 2024

Advertiser Serbia31. јануар 2024.

RAB SRBIJA obeležava 15 godina postojanja

Advertiser Serbia30. јануар 2024.

United Grupa B.V. i njena matična kompanija Summer BidCo B.V. uspešno su formirale cene za emitovanje obveznica u ukupnom iznosu od 1,73 milijarde evra

Advertiser Serbia29. јануар 2024.