Konferencije

NEM Zagreb 2023: Warner Bros. Discovery odneo nagradu za najbolju TV dramsku seriju u CEE

Konferencije

Drugi dan manifestacije posvećen TV serijama i filmu, NEM Zagreb 2023, obeležilo je predstavljanje najnovijih TV projekata iz srednje i istočne Evrope, brojne mogućnosti povezivanja sa kolegama i bogat program panel diskusija o aktuelnim trendovima u televizijskoj industriji.

 

Istaknuti događaji
Po prvi put u NEM-u Zagreb održana je dodela NEM nagrada, dodela u okviru božićne zabave u organizaciji kompanija Mediavision, Mediatranslations i Pickbox.

Dobitnici NEM nagrada proglašeni su u pet kategorija:
• Scripted Series: Rene Gallo – Mild Miracles
• Scripted Feature-length film: Mile Božićević – Mothers of Humanity i Daria Stilin – Tied Up
• Documentary Series / Feature-Length Documentary Film: Julia Groszek – Sugarland
• Non-Scripted Entertainment Format: Martichka Bozhilova and Iskra Angelova – Eat a Book
• The Best Drama TV Series in the CEE: Spy / Master – Warner Bros. Discovery

Sanja Božić-Ljubičić, direktorka Pickbox, Mediatranslations, Mediavision i NEM:
„Žiri je bio izuzetno kvalitetan i jak, a članovi su uglavnom iz Italije, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i uopšte izvan CEE. Na ovaj način smo obezbedili pravičnost u ocenjivanju prijava kojih je bilo oko 250 u svim kategorijama konkursa.“

Tokom programa posvećenog predstavljanju brojnih novih TV projekata, Content Showcase, demonstrirana je snaga CEE regiona kada su u pitanju inovativnost i kreativnost. Marek Solon-Lipiński, Director of International Relations, TVP, održao je uvodnu reč, a zatim su predstavljeni projekti:
• „Frontwards“: Michal Kollár, Producer and Director, KFS production, i Lukáš Sigmund, Writer
• „The Vespiary“: Pavel Cherepin, Ukrainian Producer, Director and Creator
• „Winemaker’s Daugther“: Sergiu Scobioala, Producer
• „The Lake“: Esther Sánchez, Head of Strategy, Grupo Ganga, i Oriol Cardús, Cinema and TV Director and Scriptwriter, Grupo Ganga
• BH Telecom: Nina Babić, Associate Expert, BH Telecom

Svakako treba istaći visok nivo obrazovnih mogućnosti koje nudi NEM Zagreb. Kao sastavni deo nagrade za po tri finalista svake kategorije NEM konkursa, dva dana su održane individualne Script Surgery radionice koje su pružile detaljnu analizu najboljih projekata. Takođe, održana su dva MasterClassa, jedan je držao održao Steve Matthews, Scripted Content Executive, Banijay, koji je otkrio kompleksnost razvoja serije: od prodaje projekta i ključnih faza razvoja do proizvodnje, dok je drugi održao Frank Spotnitz, CEO & Executive Producer, Big Light Productions, gde su posetioci dobili znanje i praktične savete koji im mogu pomoći da unaprede svoj scenaristički zanat.

Umrežavanje na specijalizovanim događajima

Co-production Lunch & Forum, pod pokroviteljstvom Heart of Europe, bio je rezervisan za odabrane goste i razgovarao o važnosti koprodukcije između zemalja sa visokim i niskim proizvodnim kapacitetima.

Jedan od glavnih ciljeva NEM Zagreb je stvaranje platforme za povezivanje regionalnih talenata sa međunarodnim iskusnim profesionalcima, povodom čega se organizuju specijalizovani mali događaji umrežavanja, kao što je NEM Contest Gatheringa, koji kao NEM Contest generalno sponzoriše HAVC. U Sali za sastanke okupili su se autori po 10 najboljih projekata iz svake kategorije NEM konkursa i družili se sa članovima žirija koji, pored iskustva i saveta, mogu ponuditi i saradnju na daljem razvoju svojih projekata ukoliko prepoznaju potencijal u njima.

Posetioci su se družili i na doručku uz kafu u organizaciji Hrvatske radiotelevizije (HRT).
Kako bi svi posetioci bili dostupni i onlajn, Telemach se pobrinuo za stabilnu i brzu Wi-Fi mrežu.

Panel diskusije
Panel CEE FTA Originals on the Global Map sponzorisan je od strane TVP, omogućio je razgovor o dobrim i lošim potezima nacionalnog radija i televizije kada je u pitanju originalna produkcija. Marek Solon-Lipiński, Director of International Relations, TVP, rekao je o zajedničkoj dugoročnoj strategiji među zemljama centralne i istočne Evrope, razvoju partnerstava i jedinstvenom pristupu globalnoj sceni: „Moje zapažanje o evropskoj javnoj medijskoj sceni je da je ključni uslov za međunarodnu saradnju rukovodstvo establišmenta koje to smatra važnim i korisnim. Takođe je važno izaći iz svoje zone komfora, redefinisati razumevanje potreba publike i prihvatiti korporativnu kulturu koja podstiče međunarodne projekte. Nordijski model implementiran u Nordvision formatu je savršen primer takve kulture. Ovaj način razmišljanja mora biti ukorenjen u dugoročne strategije jer je nemoguće uspešno koproducirati u improvizovanim „last minute“ projektima, koji su još uvek prilično uobičajeni u našem delu Evrope“.

Martina Petrović,Head, CED MEDIA Office Croatia, uvodom je predstavila program Creative Europe MEDIA, nakon čega je moderirala panel TV series and Creative Europe MEDIA: Our Success Stories! Razgovarali su o izazovima koje dele zemlje sa malim jezicima u distribuciji, manjim teritorijama i izazovnim uslovima za proizvodnju.

O budućnosti koprodukcije između zemalja CEE i zemalja sa visokim proizvodnim kapacitetom razgovaralo se tokom panela High-production Countries and CEE: How Can We Work Together?

Gaming i TV industrija se svakim danom sve intenzivnije preklapaju. O budućnosti i simbiozi ove dve industrije razgovaralo se tokom panela Gaming and TV: A Match Made in Heaven or a Recipe for Disaster? Helene Juguet, Managing Director, Ubisoft Film & Television, podelila je: „Svet video igara je ogroman. Postoji toliko mnogo priča skrivenih u video igricama. Ali ono što nam često nedostaje je emotivna veza sa likovima. Pretvaranje ovih elemenata u filmove ili TV serije nam omogućavaju da nam daju dubinu i povećaju količinu vremena koje ljudi žele da provedu igrajući se sa tim likovima.“

Na panelu „Difference Between Corporation-led and Public Broadcaster Co-production“ raspravljao je o tome kako kulturni propisi utiču na koprodukciju u televizijskoj i filmskoj industriji. Moderator Jonathan Broughton, TMT Strategy and Insights, moderirao je diskusiju između panelista:
Prilikom adaptacije knjige u scenario, da li se svi elementi priče mogu efikasno preneti ili su neki od njih neizbežno izgubljeni? Panel Book to Screen: Navigating the Unique Challenges of Book Adaptations in Film and TV odgovorio je upravo na ova i mnoga druga pitanja u vezi sa ovim specifičnim procesom.
Filip Bobinski, Producer and Showrunner, CEO Dramedy Productions: „Tražimo odlične IP adrese – uglavnom knjige, ali to mogu biti i video igrice, podkasti… sve što ima smisla i ima veliku vrednost. To je ono što tržište traži. Morate hraniti zveri, ali tržištu nedostaju ideje. Knjige i IP adrese su veoma korisne za kreiranje kvalitetnog audiovizuelnog sadržaja.“

Tokom tribine NEM Success Story „WOOL“, prošlogodišnji pobednik u pisanju najboljeg scenarija u kategoriji scenarija, scripted Milena Džambasović, Owner and Producer, Film Road Production, govorila je o detaljima uspeha projekta a Dana Stern, Global Content Executive, objasnio je kako je projekat u fazi pregovora sa nekoliko nacionalnih televizija i u preliminarnim razgovorima sa distributerima, koproducentima i finansijskim stručnjacima kako bi se realizovala produkcija prve epizode.

Detaljne informacije o događaju dostupne su na zvaničnom sajtu NEM Zagreb 2023.
NEM Zagreb 2023 sufinansira Evropska unija, kroz potprogram Kreativna Evropa MEDIA.

***

New Europe Market
New Europe Market (NEM) zajednički je naziv za niz događaja koje organizuje Mediavision, hrvatska agencija za marketing i televizijsku industriju. NEM se već tradicionalno održava u Dubrovniku, a 2019. godine prvi je put održan i NEM Zagreb posvećen televizijskom stvaralaštvu.
Sve informacije o događaju i cenama dostupne su na zvaničnoj stranici NEM Zagreb 2023.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Konferencije

Najveća IT konferencija za mlade – Dobro Došli na OPEN IT 18

Advertiser Serbia19. април 2024.

BEST design WEEK – Dizajn je svuda

Advertiser Serbia17. април 2024.

Više od 145 relevantnih kupaca TV sadržaja na NEM Dubrovniku 2024

Advertiser Serbia16. април 2024.

Šta pijanisti i biznis lideri imaju zajedničko? Virtuoz Gomez deli vredna znanja o motivaciji timova

Advertiser Serbia11. април 2024.

Održana konferencija „Internet dijalog 2024“ posvećena veštačkoj inteligenciji

Advertiser Serbia11. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „GIG Konferencija“

Advertiser Serbia2. април 2024.

UA Day 2024 održan u Beogradu: Put ka digitalno inkluzivnom internetu

Advertiser Serbia29. март 2024.

Rekordan broj kupaca TV sadržaja i izlagača na NEM Dubrovniku 2024

Advertiser Serbia27. март 2024.

Liderstvo u komunikaciji

Advertiser Serbia25. март 2024.

Futurolog Jonasson – tehnološki uspeh leži u razumevanju ljudskog elementa – kulture, strahova i nadanja

Advertiser Serbia21. март 2024.

Svetski stručnjaci za višejezičnost na internetu 28. marta u Beogradu

Advertiser Serbia19. март 2024.

BEST Conference Day – Leadership in STEM 5. april 2024. godine

Advertiser Serbia19. март 2024.

U Beogradu počela 21. međunarodna PRO PR konferencija

Advertiser Serbia14. март 2024.

Održan Dan internet domena Srbije: veštačka inteligencija je došla i kod nas

Advertiser Serbia13. март 2024.

Natali Delić: Primena generativne veštačke inteligencije (AGI) unapređuje poslovanje

Advertiser Serbia11. март 2024.